jabber i koszty GPRS

• 14 Odpowiedzi
  • 1032 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kozi

• **
  • 220
jabber i koszty GPRS
« dnia: Kwiecień 16, 2003, 21:03:55 »
Witam

uruchomilem jabbera (konkretnie imov) i przez godzine nicnierobienia [tzn. bylem polaczony ale z nikim nie rozmawialem] odebralem 270kB i wyslalem 60 kB. Czy to normalne? Bo przy takich oplatach [2 zł  za godzine] to chyba traci to sens.  (moze cos tam trzeba dostroic)

jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 16, 2003, 21:46:09 »
u mnie na dzien dobry zrzera ponad 30 kb. Pamietam ze przez godzine uzytkowania zmiescilem sie w 100 kb. Niestety to jedna z wielu wad jabbera, pozostaje czekac na nowe gg :)
pzdr

*

Offline MarcinW.

• 716
jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 16, 2003, 22:32:20 »
Drodzy Panowie.
Chyba jakoś nie zauważyliście, że każdy program komunikacyjny wysyła kilkadziesiąt pakietów kontrolnych przy np. zmianie Waszego statusu, zmianie statusu osób w liście itd. Poza tym chodzą ramki kontrolne sprawdzające stan Waszego GG itd. Te przesłane kB przy "nicnierobieniu" są zatem jak najbardziej NORMALNE!!

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Offline kozi

• **
  • 220
jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 17, 2003, 01:54:10 »
ale dlaczego tak duzo??
PCtowy jabber (exodus) ma chyba mozliwosc ustawienia czestotliwosci sprawdzania statusu a ten na PPC nie

no i slyszalem kilka opinii typu "ja na GG siedzialem kilka godzin i zmiesciłem sie w 100 kB..." [bez bannera]

100 kB = [w duzym uproszczeniu ] 100 000 znakow

nawet jesli 90% z tego to "opakowanie" tekstu to zostanie 10 000
 znaków

ile "znakow" moze zawierac komunikat o statusach uzytkownikow [kolo 10 osob] ?

(serwer jabbera mogłby wysyłać tylko te statusy, które się zmieniły)

może włączyć kompresję danych czy cuś ?

*

Offline MarcinW.

• 716
jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 17, 2003, 07:21:08 »
kozi:: Podobnie jak Tobie zależałoby mi na zmniejszeniu ilości wysyłanych "na pusto" danych. Nie mniej jednak trzeba mieć pretencsje do programistów.... Ich trzeba męczyć mailami o nadmiernie wysyłanych danych... Poza tym te 100kB to nie jest 100 000 znaków - to było BARDZO duże uproszczenie :)
Ja mam w swoim GG około 70 kontaktów... I wszystko idzie w ramkach kontrolnych - to jest dopiero masa "pustych" przebiegów.... Zawsze można mieć w liście 1 osobę. A jak ktoś Ci wywoła to dopiero wtedy idą dane. W ten sposób trochę zmniejszysz ilość bitów.

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 17, 2003, 16:12:10 »
tak czy inaczej, gadu pecetowskie (ta wersja bez reklam ;) ) zjada bardzo mało pakietów w porównaniu do jabbera, sprawdziłem to tuż po przeprowadzce kiedy jeszcze nie miałem stałego łącza. Jabber przez Pocketa ciągle coś wysyłał, więc podłączyłem komórkę do PC i na gadulcu przez 2 godziny średnio intensywnych rozmów sesja zamknęła się w ok. 300kB. Takiego clienta gadu na pocketa, wam i sobie życzę na święta. ;)

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 18, 2003, 20:16:20 »
A dlaczego nie klient IRC ? Tam nie ma niepotrzebnych pakietow np do sprawdzania stanu uzytkownika itp, no chyba ze siedzimy na jakis sporych kanalach... ale przeciez nie musimy :] IRC wychodzi najtaniej chyba.

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 19, 2003, 09:20:23 »
sa takie komunikaty kontrolne na irc. nazywaja się ping ;) może wysyłać je zarówno server jak i klient. Ale faktycznie opakowanie tego protokołu jest chyba najmniejsze.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 19, 2003, 09:44:59 »
Raczej nie ... kiedys siedzialem doslownie kilkadziesiat minut (a moze nawet tylko 10) na IRC i mialem 300KB. To raczej jest ciezki protokul.

*

Offline kozi

• **
  • 220
jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 19, 2003, 12:19:08 »
no i nie będę zmuszał znajomych do siadania na IRCa, to musi być zgodne z GG

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 19, 2003, 12:33:48 »
Jakub: bo to wina sporego motd servera zaraz po połączeniu ;)

jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 27, 2003, 22:37:45 »
kozi napisał:

ale dlaczego tak duzo??
PCtowy jabber (exodus) ma chyba mozliwosc ustawienia czestotliwosci sprawdzania statusu a ten na PPC nie

no i slyszalem kilka opinii typu "ja na GG siedzialem kilka godzin i zmiesciłem sie w 100 kB..." [bez bannera]

100 kB = [w duzym uproszczeniu ] 100 000 znakow

nawet jesli 90% z tego to "opakowanie" tekstu to zostanie 10 000
 znaków

ile "znakow" moze zawierac komunikat o statusach uzytkownikow [kolo 10 osob] ?

(serwer jabbera mogłby wysyłać tylko te statusy, które się zmieniły)

może włączyć kompresję danych czy cuś ?

*

Offline kozi

• **
  • 220
jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 27, 2003, 23:15:09 »
no dobra - przyznaję się: napisałem to   ;)

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 28, 2003, 08:34:24 »
Jakub Kańczugowski napisał:

Raczej nie ... kiedys siedzialem doslownie kilkadziesiat minut (a moze nawet tylko 10) na IRC i mialem 300KB. To raczej jest ciezki protokul.

Gdybyś poircował metodą "telnet poznan.irc.pl 6667", to wiedziałbyś, że jest to bardzo leciutki protokół. ;)
To mógł być rzeczywiście jakiś długi MOTD, albo może na ruchliwym kanale się znalazłeś. :)

jabber i koszty GPRS
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 29, 2003, 17:39:18 »
Musze powiedziec ze zdziwiony jestem takimi transferami danych...
Używam AIM (AOL Instant Messengera) i jest genialny - przez godzine gadki z 3 osobami na raz (intensywnej gadki bo z klawiatura zewnetrzna) zzera zrednio 40kb.

Aha! powiedzcie skad mozna sciagac gg bez reklam bo chcialbym siostrze na kompie zainstalowac...