OK, też miałem ten dylemat. Jak surfować z PPC z drugiego pokoju? Można łączyć się z PC poprzez kartę PCI WiFi, ale do tego musiałbym pozostawić włączony PC (stoi w sypialni, więc odpada, za "głośno" szumi i nie daje spać). W grudniu skontaktowałem się ze Św. Mikołajem i 24.12 otrzymałem w prezencie router WiFi D-Linka. A działa to wszystko następująco: modem kablowy (astercity) podłączony do gniazdka antenowegoi, z drugiej strony do routera. Router ustawiony na dynamiczne IP - pozwoliło mi to sklonować adres MAC dotychczasowej karty z PC-ta do routera (sposób identyfikacji użytkownika w Aster) - sprzęt po stronie Aster widzi router jako dotychczasowy sprzęt. PC i PPC łączą się z routerem poprzez WiFi korzystając z wbudowanego w niego serwera DHCP, otrzymując własne, dynamiczne adresy IP. Łączenie szyfrowane WEP kluczem 128 bitowym. W router wbudowany podstawowy firewall oraz filtrowanie MAC adresów podłączających się urządzeń. Dodatkowo ograniczyłem siłę sygnału routera, tak aby w całości "pokrywał" mieszkanie nie wydostając się zbytnio poza ściany. Wszystko w 802.11b. Dużo gadania, ale konfiguracja włącznie ze schowaniem wszystkiego w szafie, wymianą karty w PC na WiFi, instalacją oprogramowania i ustawieniem routera zajęło mi ok. 20 minut. Specjanlnie nie podaję modelu, bo wybór zarówno pomiędzy producentami jak i modelami jest ogromny. Ceny routerów zaczynają się od ok. 250 PLN (ostatnio widziałem w Saturnie, są też w Media Markt).
Teraz nie mam żadnych kabli, PC może być wyłączony, prawdziwa mobilność. Nawet 5 ścian nie stanowi przeszkody.
Pozdrowienia.