Ja też chcę miec stałe łącze :) Mio 168 via WLAN

• 14 Odpowiedzi
  • 790 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 21, 2005, 12:14:42 »
Witam

Chciałby się dowiedzieć czy posiadając mio 168 (kupiłem je głównie, iż ma wbudowany GPS - sprawdza się doskonale) czy siędząc [przykład :)!] w pizzy hat, nie mówiąc już o "mariocie" i innych wielu punktach dostępowych sieci bezprzewodowej' mogę dokupić jaką kolwiek kartę do pojego ppc abym mógł korzystać z dobrodziejstw tej pięknej rzeczy?

ps.szukałem podobnego wątku, lecz nic nie znalazłem przez "szukaj" a przeglądając 178stron   od poczatku do końca można troszkę się zgubić.

Będe bardzo wdzięczny za jaką koliwek poradę.

Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2005, 12:34:10 »
Mozesz kupic karte WLAN na SDIO firmy Socket lub SanDisk.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 21, 2005, 12:51:56 »
dzięki za odpowiedź.

Znalazłem jedynie GPS na SDIO kosztuje 449zł ale ja owy mam wbudowany.

Mógłbyś mnie naprowadziź gdzie mam wybrac się szukać - allegro sprawdziłem - brak.

I takie pytanko teoretyczne, czy są jakieś minusy (techniczne, pomijam "powiększe się" palmptopa i brak możliwości kożystania z karty pamięci) w porównaniu z wlanem wbudowanym?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2005, 13:05:05 »

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 21, 2005, 13:45:20 »
HeHe ... Lubie takie posty :)

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2005, 14:29:38 »
Sorry, przepraszam faktycznie było, sugerowałem się nazwą "SDIO" w wyszukiwarce dlatego znalazło mi tylko GPS sa SDIO.

Wracając do tematu.

2 Zastosowanie WF-FI w pamtopie --->jeżlei będę już miał tą kartę wifi w ppc to czy będę mógł korzystać ze stałego łącza w prywatnym komputerze pc ------->rozumiem, że komputer też musi mieć kartę wi-fi ale na pci? Dobrze rozumuję?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2005, 14:33:07 »
Nie rozumiem co ma wspolnego karty WiFi w PPC z karta WiFi w pececie? Po drugie to czy ty myslisz ze ten Mariot ma taki duzy zasieg ze az do twojego domu pociagnie? No chyba ze miaszkasz w Mariocie na stale, albo zle zrozumialem pytanie...

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 21, 2005, 14:41:14 »
Faktycznie to ja trochę zamieszałem gdyż poruszyłem 2 sprawy.

1) Rozwiązna dzięki Wam odnośnie karty WiFi w PPC - po wypłacie zakupie :)

2) Chodziło mi już o inne zadanie :

Załadam iż posiadam już kartę WiFi w PPC oraz posiadam komputer klasy PC (stacjonarny) :D
Owy komputer jest podłączony do sieci internet poprzez stałe łącze -->astercity

... i teraz czy leżąc na łóżku w salonie, mając w ręku PPC mogę korzystać na nim z internetu bezprzewodowo dzieki WiFi z internetu (łącza), które jest podłącozne do PC?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2005, 15:03:13 »
Teoretycznie udostepnienie stalego lacza peceta do PDA przez WiFi nie stanowi problemu. Tylko nie wiem czy czasem Astercity nie zabezpiecza sie przed takimi "zlodziejami kilobajtow" :)

Mozesz legalnie udostepnic polaczenie jednego kompa dla drugiego?

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 21, 2005, 15:13:53 »
Tak w pełni legalnie, mogę udostępnić połączenie - jestem pewnien. A w moim pakiecie chyba nawet dla 4.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 21, 2005, 17:06:43 »
No to nie bedzie raczej problemu. Tylko kup sobie do peceta karte rowniez w standardzie 802.11b a nie czasem 802.11g bo moga byc problemy.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 21, 2005, 18:07:19 »
OK, też miałem ten dylemat. Jak surfować z PPC z drugiego pokoju? Można łączyć się z PC poprzez kartę PCI WiFi, ale do tego musiałbym pozostawić włączony PC (stoi w sypialni, więc odpada, za "głośno" szumi i nie daje spać). W grudniu skontaktowałem się ze Św. Mikołajem i 24.12 otrzymałem w prezencie router WiFi D-Linka. A działa to wszystko następująco: modem kablowy (astercity) podłączony do gniazdka antenowegoi, z drugiej strony do routera. Router ustawiony na dynamiczne IP - pozwoliło mi to sklonować adres MAC dotychczasowej karty z PC-ta do routera (sposób identyfikacji użytkownika w Aster) - sprzęt po stronie Aster widzi router jako dotychczasowy sprzęt. PC i PPC łączą się z routerem poprzez WiFi korzystając z wbudowanego w niego serwera DHCP, otrzymując własne, dynamiczne adresy IP. Łączenie szyfrowane WEP kluczem 128 bitowym. W router wbudowany podstawowy firewall oraz filtrowanie MAC adresów podłączających się urządzeń. Dodatkowo ograniczyłem siłę sygnału routera, tak aby w całości "pokrywał" mieszkanie nie wydostając się zbytnio poza ściany. Wszystko w 802.11b. Dużo gadania, ale konfiguracja włącznie ze schowaniem wszystkiego w szafie, wymianą karty w PC na WiFi, instalacją oprogramowania i ustawieniem routera zajęło mi ok. 20 minut. Specjanlnie nie podaję modelu, bo wybór zarówno pomiędzy producentami jak i modelami jest ogromny. Ceny routerów zaczynają się od ok. 250 PLN (ostatnio widziałem w Saturnie, są też w Media Markt).
Teraz nie mam żadnych kabli, PC może być wyłączony, prawdziwa mobilność. Nawet 5 ścian nie stanowi przeszkody.
Pozdrowienia.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 21, 2005, 20:25:39 »
I to jest jedynie 'sluszne' rozwiazanie. Przy tych cenach Accesss Pointow i routerow warto tak zrobic i miec rozwiazanie niezalezne od Pc-ta, szumiacego, nie zawsze dobrze skonfigurowanego itp.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 21, 2005, 21:01:55 »
Popieram. Dodatkowo konfiguracja takiego routera / AP sprawia znacznie mniej problemow.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 21, 2005, 22:25:20 »
Też mam takie rozwiazanie, tylko w Neostradzie. Router Surecom + Access Point Linksys'a 802.11g i hula jak burza :D