IRDA- połączenie z „obcym PC”

• 2 Odpowiedzi
  • 607 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 10, 2003, 12:38:45 »
Przeglądałem FAQ i nie znalazłem odpowiedzi, guglałem - nic konkretnego. Problem jest taki:
Dlaczego nie można wysyłać plików (np. txt, jpg, doc. i innych) do PC przez IRDE,  odebrać mogę wszystko co mi do głowy przyjdzie. Moje PDA to Cassiopea E-200. Pomijam łączenie przy pomocy Activ Synca bo to działa przez IR. Chodzi mi o "obce PC" np. w pracy. Czasem chciałbym coś przenieść z PDA na PC a tu nic z tego. W PC zainstalowany mam "szeregowy port podczerwieni PnP(*PNP0510) i protokoł "Fast infrared szeregowy port podczerwieni" - widać to w:PANEL STEROWIANIA - SIECI - KONFIGURACJA.
 Sama IRDA jest OK. bo jeśli urządzenia znajdują się w zasięgu to się wzajemnie rozpoznają.

*

Offline WIrek

• *
  • 88
    • http://wirek.republika.pl/files/index.htm#pocket
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 10, 2003, 15:15:28 »
Można, u mnie to działa bez problemu. Wysyła oprócz tego do innych PPC i telefonów. Ale w moim PocketPC 2002 stosowany jest już protokół OBEX a nie zwykła IrDA- Microsoft ostrzega, że mogą być problemy z komunikacją z np. urządzeniami PocketPC 2000. Może masz właśnie taki sprzęt?

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 10, 2003, 23:11:04 »
W E-200 też jest protokół OBEX. Wydaje mi się że wina leży po stronie PC. Pytanie: jak skonfigurować podczerwień w PC,  aby można było się łączyć (przesyłać pliki) w obydwie strony. Co należało by zainstalować? Ma ktoś o tym jakieś pojęcie?