internet w PPC bez PC przez irde??

• 9 Odpowiedzi
  • 463 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kuba88

• 426
  • Sprzęt: Galaxy S XXJPY
« dnia: Sierpień 24, 2006, 13:49:29 »
Witam!!!
Wpadłem ostatnio na nieco chmm... szalony pomysł. Czy można by było przerobić starą sieciówkę (najlepiej taką na ISA) tak aby bez pomocy komputera najlepiej przez Irde połączyć się z internetem. Zastanawiam się czy nie wystarczy do niej podpiąć zasilania, i połączyć szyne danych wyjścia/wejścia przez jakiś układ scalony który zamieniał by nadchodzące sygnały na impulsy dla diody, a impulsy od fotodiody zmieniał na dane dla karty sieciowej. Czy to wogóle możliwe?? czy karta sieciowa potrzebuje jakieś zewnętrzne sterowanie (np. przeywanie sprzętowe). Internet w domu mam puszczony przez router i po sieci do dwóch kompów - jak by to było do czegoś potrzebne.

P.S. Lutownicy się nie boje, mam nadzieje, że coś z tego wyjdzie

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 24, 2006, 17:28:16 »
szczerze mowiac nie sadze zeby proste przekladanie na irde wystarczylo bo po irdzie musi pojsc jeszcze co to za urzadzenie itp...  bo nie sadze, zeby pocket umiel na dzien dobry zinterpretowac co do niego idzie jezeli beda szly czyste pakiety danych...

poza tym nie sadze zeby to mialo jakis sens zrobic cos takiego malo praktyczne i totalnie nie wygodne, chyba ze chcesz to zrobic w ramach hobby z nudow innego zastosowania nie widze :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 24, 2006, 17:38:41 »
No tak mało prawdopodobne aby pocket zobaczył sieciówke na irdzie :) . Swoją drogą jest to praktyczne rozwiązanie - wszak komputer to prądożerna machina - a sama sieciówka chyba nie ciągła by aż tak dużo prądu. Jeśli do czegoś dojde to dam znać na forum oczywiście :)

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 24, 2006, 19:14:54 »
Samodzielnie zrobic bridge irDA-Ethernet raczej sie Tobie nie uda. Firma Clarinet robi takie rzeczy - tu masz przeglad ich produktow:
http://www.clarinetsystems.com/en/pdf/EthIR_LAN_Overview-2004.pdf

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 24, 2006, 21:07:28 »
kuba88

tak ale ta sieciowke gdzies musisz wlozyc przewaznie w komputer ktory zre prad :-P

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 24, 2006, 21:15:22 »
do timokie: dokładnie o to mi chodzi tylko jak to zrobić metodą Home Made  :)

do oleyek: no właśnie sieciówke przeważnie wkłada się w komputer a mi chodzi o to aby pominąć właśnie komputer i bezpośrednio puścić sieciówka-->irda-->pocket

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 24, 2006, 21:18:03 »
kuba88

no ale dalej ta seciowka musi byc wlaczona w cos albo ja nie nadazam...

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 25, 2006, 07:44:03 »
Nie sieciówka nie ma być włożona w nic. Chce zasilanie doprowadzić bezpośrednio do niej (przylutować do tych styków), a szyne danych (czyli wyjście z sieciówki i wejście do sieciówki) doprowadzić do irdy z tym że sieciówka będzie miała wyjście szeregowe a przez irde można puścić tylko równoległe chyba że się myle, tak więc będzie potrzebny jakiś układ scalony który będzie to zmieniał.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 25, 2006, 18:41:37 »
Nie uda sie Tobie - wierz mi. Nie jestem specjalista od hardware'u, ale szyna ISA (czy PCI) ma niewiele wspolnego z Irda (pomijajac, ze potrzebny jest jeszcze jakis kontroler szyny iSA) i nie da sie tak po prostu przylutowac kabelki do stykow karty i polaczyc to z jakas dioda ir.

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 25, 2006, 19:16:35 »
skoro tak mówisz to trudno właśnie chodziło mi o odpowiedź na pytanie czy karta potrzebuje jakiegoś zewnętrznego kontrolera