Internet over GPRS w HP Jornada -problem

• 4 Odpowiedzi
  • 1486 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 01, 2002, 15:36:10 »
Czy moze ktos wytlumaczyc nastepujace zjawisko:
Internet over GPRS dziala mi w Niemczech bez zadnego problemu oczywiście przy ustawieniach dla sieci  ERA. Przy tych samych ustawieniach w Polsce niby sie łączy , ale nie podtrzymuje polaczenia strzałeczki na pocketPC ze polaczenie jest aktywne znikaja(żadnego komunikatu nie ma). Może mi to ktoś wytłumaczyć? Przez 4 miesiące nie mogłem uzyskać połączenia w Polsce a bedąc przez wekend w Niemczech udało mi się bez problemu. Ustawień nie zmieniałem.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 01, 2002, 18:36:19 »
A sam telefon laczy sie z WAPem?
Mysle ze to jest pytanie do HotLine EryGSM ... skoro nic nie znieniales to chyba my nie pomozemy. Moze w twojej okolicy jest slabe pokrycie GPRS?

Sprawdz to inaczej ...
Utworz konto danych w telefonie, tak jak jest dla WAP, ale zrob drugie dla Internet - czyli APN: ERAINTERNETSprawdz jaki ma CID (to jest taki numer identyfikacyjny profilu, czy cos). Jesli jest to drugie ustawione polaczenie to pewnie bedzie 2.

Utworz nowe polaczenie w PDA ... ale nie wpisuj zadnych ustawien (tzn dial string, itp) tylko w polu numer telefonu wpisz *99***2CID#
No i potem login i haslo erainternet.

Wtedy palmtop polaczy sie z siecia wykorzystujac dane zawarte w telefonie.

Jesli to nie pomoze to dzwon do Ery ... oni powinni poprowadzic cie dokladnie krok po kroku co ustawic i gdzie.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 01, 2002, 19:52:05 »
Przy tych samych ustawieniach telefonu nie ma problemu gdy lacze sie z laptopem w Polsce. Wap over GPRS działa w telefonie bez problemu.
Sądze , że łosie w BOA tez nic nie wymyślą. Chyba bedzie trzeba się przeprowadzić na Zachód.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 01, 2002, 22:06:46 »
Juz jest ok! Przenioslem się ze sprzętem w inne miejsce (600m)i jest ok! Połączenie nawiazane! Dziwne jest jednak to ze na wyświetlaczu telefonu SIEMENS ME45 w obu miejscach sa 3 kreski na 5 mozliwych.
A pro po super jest odebrac sobie poczte na PocetPC nie tylko w domu!
Ale juz jest kolejne marzenie bluetooth!
Pozdrawiam i sorry za małe zamieszanie!

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 03, 2002, 12:21:27 »
Mysle ze w BOA wiedza dosc duzo ... a co do kresek to nie zawsze jest zasieg GPRSu, to nie zawsze pokrywa sie z zasiegiem GSM. U mnie w Ericu t39m jest taka mala kreska na paskami zasiegu GSM - jesli sie swieci tzn ze jest GPRS, a jesli nie ...