Witam!
Wczoraj szukałem czegoś na ten temat i jako, że nie znalazłem postanowiłem zrobić - może komuś się przyda...
Obrazki w miniaturach , bo zbyt dużo by tego wszystkiego było... Aby powiększyć klikajcie.
Pomimo, że długo to przygotowywałem mogą być oczywiście jakieś błędy - jak coś znajdziecie proszę napiszcie.
KONFIGURACJA TELEFONU Uwzględniając koszt połączeń głosowych w simdacie zakup dodatkowego modemu wydaje się być niezbędnny. Ze względu na cenę i dostępność, do połączenia używam Sony Ericssona T68i - jest to obecnie najtańszy na rynku telefon obsługujący GPRS i mający BT (a przy okazji jest mały i ma nienajgorszą baterię).
No to startujemy:)
Wchodzimy do działu komunikacja
wybieramy "kom. danych"
"konta danych"
"Dodać konto?"
"GPRS: dane"
wpisujemy nazwę
pojawia się takie coś:
wypełniamy tylko APN (wpisujemy internet z małej litery)
jest tak:
zatwierdzamy. powinno się utworzyć konto. Wybieramy je i zapamiętujemy CID
Bluetooth warto włączyć na cały czas - dużo baterii nie zabiera a jest wygodniej. (i świeci bardzo fajna niebieska diodka;-) )
robimy tak:
Aby móc się połączyć z palmtopem musimy włączyć wykrywalność BT:
pojawi się
no to mamy 3 minutki na konfigurację
Jeśli nie zdąrzymy zapyta:
Telefon jest gotowy, możemy przejść do pda.
KONFIGURACJA PALMTOPARobione na Dell'u x51v. System WM5 i zasadniczo nie powinno być różnic.
Wchodzimy do panelu sterowania, zakładka connections, ikonka connections
wybieramy "add a new modem connection", i w nowym oknie wpisujemy nazwę i wybieramy bluetooth.
Pojawia się okno "my connections"
Teraz włączamy w telefonie wykrywalność i naciskamy "new partnership...". Po chwili skanowana odnajduje telefon.
wybieramy go i naciskamy next.
Podajemy dowolny kod (służy on wyłącznie do upewnienia się czy łączymy się z właściwym urządzeniem, więc może to być np. 0000)
Na telefonie pokazuje się coś takiego:
Akceptujemy i podajemy ten sam kod.
klucz dostępu
Palmtop stwierdzi, że "unable to connect" ponownie prosi o kod, znowu dajemy ten sam. Jeśli poszło OK mamy nawiązane połączenie i wyświetla się okno "partnership settings".
Wciskamy refresh i znajdujemy dwie usługi. Zaznaczamy kwadracik przy "dialup networking" i tapiemy finish.
Teraz pod "new partnership..." mamy nasz telefonik. Tapiemy go, a potem next. Pojawia się okno w którym wpiszemy numer dialup. Musi on być taki: *99***[numer_CID]# np.
Pojawi się okno z prośbą o user name, password i inne, zostawiamy to puste.
Wybieramy advanced i w polu boud rate 115200. Potwierdzamy OK.
Mamy skonfigurowane połączenie. Teraz już tylko wchodzimy w "Manage existing connections", przytrzymujemy rysik na naszym połączenu i wybieramy connect. Potwierdzamy OK. (UWAGA: przed nawiązaniem połączenia trzeba włączyć BT w soniaku w tryb wykrywalności!)
Na sonym pokazuje się przychodzące połączenie BT, klikamy akceptuj. Wpisujemy passkey (może być inne niż poprzednio, ale zawsze na obu urządzeniach ten sam) i potwierdzamy. Teraz na pda mamy informację o przychodzącym połączeniu bt, potwierdzamy i wpisujemy passkey.
Mamy już nawiązane połączenie z internetem:D
Obracamy ekran, odpalamy operę i cieszymy się z neta:)

Pozdrawiam!