Instalacja programów - parę pytań (iPAQ4150 - WM2003)

• 7 Odpowiedzi
  • 1000 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
« dnia: Marzec 01, 2004, 15:55:04 »
Witam

Jestem posiadaczem iPAQ4150 od paru dni, więc nadal jestem newbie w tej dziedzinie. Natomiast mam parę pytań dotyczących narazie instalowania programów na moim PDA (czytałem FAQ).
Posiadam również SD 256MB - czyli mam 3 lokalizacje do instalowania...

1/ ActiveSync daje możliwość wybrania tylko 'roota' instalacji programu, a ja np. chciałbym mieć porządek i instalować programy w \Storage Card\Programs - czyli w jakimś katalogu mojej karty SD - czy jest to możliwe (jakiś workaround?) ?

2/ mam problemy z instalacją niektórych programów, gdy próbowałem instalować na karcie dodatkowej - czy są jakieś ograniczenia, że konkretne aplikacje mogą być instalowane _tylko_ w 'Main memory' albo w 'iPAQ File Store'? Ogólnie aplikacje uruchamiane podczas boot'owania staram się instalować w 'Main memory'

3/ ActiveSync - w domu do ActiveSync'a podłączają się 2 iPAQ'i - mój i innej osoby - oba iPAQ4150. I tutaj mam dodatkowe pytania:
a) prawa admina mam tylko ja, a niektóre (albo wszystkie - nie testowałem) programy które najpierw instalują się do ActiveSync'a wymagają prawa Administratora - jak to obejść aby ktoś bez prawa administratora mógł doinstalowywać programy do repozytorium ActiveSync'a?
b) zdarzyło mi się, że niektóre programy instalowały się do katalogu określanego zmienną środowiskową TEMP (lub TMP) - do mojego temp'a mam tylko ja dostęp i wówczas, gdy ja instaluję jakąs aplikację to druga osoba jej nie widzi ponieważ ActiveSync uruchomiony w kontekście tej osoby nie ma dostępu do mojego temp'a...

Na dzień dzisiejszy to tyle, jeżeli chodzi o instalowanie aplikacji ;)

Pozdrawiam, Waldek
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2004, 16:14:18 »
Cytat: yelayon
1/ ActiveSync daje możliwość wybrania tylko 'roota' instalacji programu, a ja np. chciałbym mieć porządek i instalować programy w \Storage Card\Programs - czyli w jakimś katalogu mojej karty SD - czy jest to możliwe (jakiś workaround?) ?

Niestety nie.

2/ mam problemy z instalacją niektórych programów, gdy próbowałem instalować na karcie dodatkowej - czy są jakieś ograniczenia, że konkretne aplikacje mogą być instalowane _tylko_ w 'Main memory' albo w 'iPAQ File Store'? Ogólnie aplikacje uruchamiane podczas boot'owania staram się instalować w 'Main memory'

No i wlasnie o to chodzi. Jesli program laduje sie do systemu zaraz po resecie - np. lokalizacja, klawiatura, jakas nakladka na pasek zadan (np. WisBar Advance) to musi ona byc w pamieci glownej. Inne programy to juz roznie bywa. Wiekszosc moze pracowac z karty pamieci, tylko niektore nie dzialaja po wrzuceniu na StorageCard.

3/ ActiveSync - w domu do ActiveSync'a [...ciach...]

Tutaj niestety nie pomoge... nigdy czegos takiego nie robilem.

*

Offline przygod

• 370
    • http://www.przygod.eu
  • Sprzęt: za często się to zmienia:)
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2004, 18:46:29 »
Cytat: jakub kańczugowski
Cytat: yelayon

No i wlasnie o to chodzi. Jesli program laduje sie do systemu zaraz po resecie - np. lokalizacja, klawiatura, jakas nakladka na pasek zadan (np. WisBar Advance) to musi ona byc w pamieci glownej. Inne programy to juz roznie bywa. Wiekszosc moze pracowac z karty pamieci, tylko niektore nie dzialaja po wrzuceniu na StorageCard.

Jesteś pewien  tego "musi" Jakub? Ja mam wiekszość dodatków (takie jak pocket plus, nyditot virtual display i inne pluginy na today) odpalanych przy starcie urządzenia jednak zainstalowane na karcie SD. Fakt faktem np takie MultiIE nie odpali sie u mnie z SD bo odpalenie przegladarki po takiej instalacji powoduje maksymalną zwiechę wymagającą twardego resetu:) Wydaje mi się że dużo zależy od tego jak jest napisany sam program? W każdym razie ja radziłbym pokombinować . W moim przypadku nie było innego wyboru, bo RAMu napewno by mi nie wystarczyło na te wszystkie dodatki:)

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2004, 19:26:46 »
To faktycznie bywa roznie, u mnie MultiIE jest zainstalowane na sd i nie powoduje to zadnych problemow, natomiast Resco keyboard musze instalowac tylko w main memory - z sd czy z cf nie rusza
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2004, 14:24:10 »
No wszystko zalezy tez jaka ma sie karte pamieci. Pewnie wiekszosci z Was znany jest problem nieladujacych sie ikonek do skrotow w menu start, ktore prowadza do programow zainstalowanych na karcie pamieci (problem opisany w FAQ). Chodzi o to ze system po soft resecie tworzy menu start, a raczej odswieza jego zawartosc bardzo szybko... czasem zanim karta pamieci zostanie zainicjalizowana... dlatego ikonki sie nie pojawiaja. To samo moze byc z pluginami Today. Nie wspominajac ze po wyjeciu karty system moze sie przywiesic...

*

Offline przygod

• 370
    • http://www.przygod.eu
  • Sprzęt: za często się to zmienia:)
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 02, 2004, 14:40:24 »
No wszystko zalezy tez jaka ma sie karte pamieci.
Chodzi ci tu o prędkość odczytu czy coś innego?
Pewnie wiekszosci z Was znany jest problem nieladujacych sie ikonek do skrotow w menu start, ktore prowadza do programow zainstalowanych na karcie pamieci (problem opisany w FAQ). Chodzi o to ze system po soft resecie tworzy menu start, a raczej odswieza jego zawartosc bardzo szybko... czasem zanim karta pamieci zostanie zainicjalizowana... dlatego ikonki sie nie pojawiaja.
Hmm? Przecież to tylko katalog ze skrótami w podkatalogu windows w pamięci głownej. Odświerzaja się tylko skróty a nie elementy docelowe. Szykanie elementu docelowego odbywa siędopiero w momencie wybrania danego skrótu. Tak to chyba działa co nie? Czy może o coś inego chodzi?

Nie wspominajac ze po wyjeciu karty system moze sie przywiesic...
To chyba raczej oczywiste?:P Musi być coś za coś:) Jak sie to dobrze zorganiuzuje to w żaden sposób nie przeszkadza..tak jak u mnie:)

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 02, 2004, 15:01:25 »
Cytat: Krzysztof Przygoda
Pewnie wiekszosci z Was znany jest problem nieladujacych sie ikonek do skrotow w menu start, ktore prowadza do programow zainstalowanych na karcie pamieci (problem opisany w FAQ). Chodzi o to ze system po soft resecie tworzy menu start, a raczej odswieza jego zawartosc bardzo szybko... czasem zanim karta pamieci zostanie zainicjalizowana... dlatego ikonki sie nie pojawiaja.
Hmm? Przecież to tylko katalog ze skrótami w podkatalogu windows w pamięci głownej. Odświerzaja się tylko skróty a nie elementy docelowe. Szykanie elementu docelowego odbywa siędopiero w momencie wybrania danego skrótu. Tak to chyba działa co nie? Czy może o coś inego chodzi?

No właśnie mam z tym problem i zastanawiałem się dlaczego te ikonki się nie pojawiają ;)
Swoją drogą (nie znalazłem tego na stronach) takie rzeczy jak FAQ czy np. lista hotspotów przydałaby się w wersji offline - aby zgrać jakieś pliki (pdf, excel) na PDA.

Pozdrawiam, Waldek
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 02, 2004, 15:18:51 »
Cytat: Krzysztof Przygoda

No to sa tylko skroty... ale one nie posiadaja ikonek. Ikonki laduja sie z plikow EXE obiektow docelowych.

Nie wspominajac ze po wyjeciu karty system moze sie przywiesic...
To chyba raczej oczywiste?:P Musi być coś za coś:) Jak sie to dobrze zorganiuzuje to w żaden sposób nie przeszkadza..tak jak u mnie:)

Oczywiscie... ale nie kazdy o tym wie... nie kazdy o tym mysli. Powiem nawet tak ze nikt o tym prawie nie mysli... tylko wszyscy potem narzekaja na to ze PDA sie wiesza i to jest oczywiscie wina systemu Pocket PC, a nikt nie pomysli o uzytkowniku i o tym co on tam wyprawia... :))