inernet na "koszt własny"

• 9 Odpowiedzi
  • 736 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 08, 2006, 16:05:36 »
Witam! Mam takie pytanko. Jeżeli mam wykupione stałe lącze (w moim przypadku neostrade) to czy mogę wklepać do palmtopa dane (niewiem może nr telefonu  czy coś) żeby łączyć się z poziomu palma z internetem a koszty przychodziły by na mój numer domowy (czyli nic bym nie dopłacał bo mam stałe lacze ;0)??

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2006, 16:45:58 »
gdzie ten numer chcesz wklepac jak chcesz sie podlaczyc :?:  :surprised:
gdybys napisal co to za palmtop (a nie palm) to by ktos ci podpowiedzial co zrobic ale nikt tego nie wywrozy

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 08, 2006, 19:30:09 »
pimpus sadelko Nawet jesli Ci napisze to nie ma takiej mozliwosci w zadnym urzadzeniu - broadband wymaga zawsze modemu i dziala jako pppoe - tego na PDA nie wycisniesz chocbys nie wiem jak chcial - pomijam karte sieciowa i kabel, bo dalej jestes uwiazany zasiegiem instalacji a koledze chyba chodzi o zabranie pocketa w kieszen i podroz do szkoly...

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 08, 2006, 20:21:13 »
teoretycznie mozliwe jak sie znajdzie modem DSL na CF lub PCMCIA.
BTW od kiedy to neostrada dziala na protokole PPPoE? Chyba mnie TPSA przegapila :)
A jesli kuku16 rzeczywiscie zamiast neostrady ma cos na pppoe to rowniez da sie to odpalic na PPC, chociaz PPPoE sila rzeczy nie jest bardziej mobilne niz np. crandle.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 08, 2006, 21:17:53 »
Cytat: "DinthKSC"
teoretycznie mozliwe jak sie znajdzie modem DSL na CF lub PCMCIA.

I co - będzie latał z kablem? ]:> Neostrada pozwala na podłączenie tylko komputera za pośrednictwem telefonu o określonej lokalizacji, tzn. jeśli sobie podepniesz kabel od neo do sąsiada prosto i podasz tam swoje dane to tepsa to wykryje i podobno gigantyczne rachunki potem przychodzą z tego co słyszałem :)

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 09, 2006, 10:59:51 »
A czy ktoś w Polsce (operator) ma oferte internetu bezprzewodowego na kartach SD/MMC?? Np. taki blueconnect

*

Offline Quaki

• 15
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 09, 2006, 11:20:12 »
Oczywiscie ze ma kazdy operator ma wystarczy BT + tefelon z BT i GPRS lub edge ja tak robie (z tym ze nie po BT a po IR bo moj palm nie ma BT)
Pozdrawiam
ps. takie rozwiazanie jak opisal kolega z neo tez jest mozliwe otoz musialbys postawic server na linuxie z wdzwanianym polaczeniem i wykorzystac jakis model telefonu z modemem do lazcenia tego ale to jest dosc trudne i do tego dosc wolne bo predkosc modemowa tylko

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 09, 2006, 11:39:11 »
ale ja się o karty sieciowe pytalem (czy jakoś tak)...edit: A za darmo internet w pda możny mieć??

*

Offline misiaczekm

• **
  • 163
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 09, 2006, 11:43:11 »
tak, karta sieciowa WiFi i AP w Twoim kompie. Tylko odległość... uzalezniona jest od anteny w kompie stacjonarnym.
() ()    MisiaczekM
( o )
() _ ()
() ()

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 09, 2006, 21:41:18 »
Cytat: "kuku16"
A czy ktoś w Polsce (operator) ma oferte internetu bezprzewodowego na kartach SD/MMC?? Np. taki blueconnect

Nie wiem czy na SD będzie, ale są modemy i na to i na to. Na pewno na CF znajdziesz karty sieciowe z wejściem na ethernet i wiele tym podobnych bajerów, ale sam Blueconnect to najlepiej spytaj w Erze :)