Ile macie martwych pixeli ??

• 23 Odpowiedzi
  • 4184 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
  • Sprzęt: i8000
« dnia: Luty 21, 2005, 15:36:55 »
Zakupilem niedawno na allegro (u sprzedawcy ewaskk) axima x50v i po jakis dwoch dniach (przy okazji testowania filmow) okazalo sie ze ma jeden martwy pixel. Mimo ze prosilem ta Pania, zeby sprawdzila obecnosc martwych pixeli - ale jeden sie "uchowal" W dellu powiedzieli mi w serwisie ze do 6 martwych pixeli towar nie podlega reklamacji, co sprawia ze i tak nic nie wskoram - jednak - przyznajcie sami - czy by wam bylo wszystko jedno ?? bo mi nie jest. Ponadto od momentu zaksiegowania pieniedzy do wyslania przez nia w USA minelo  8 dni.  Nie chodzi tu jednak o niesolidnosc sprzedawcy - tylko o zorientowanie sie ile czy ktos z Was mial podobny przypadek zakupienia pocketa z martwym pixelem / pixelami a jesli tak to jaka byla szansa na pomyslna reklamacje ?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 21, 2005, 17:09:37 »
furzyk'u drogi rozumiem cie calkowicie - mozna sie wk$#%@c

z doswiadczenia wiem jednak, ze reklamacje jesli chodzi o monitory komputerowe z martwymi pixelami sa klopotliwe a co dopiero pda... (chociaz ostatnio zaczelo sie to troche zmieniac) - sytuacje byly paradoksalne bo nawet sprzedawca w sklepie komputerowym zamawiajac monitor u dystrybutora/hurtowni, pokazujac w sklepie monitor klientowi nie mogl go reklamowac na tzw. gwarancji przedsprzedaznej - pozostawalo mu obnizyc cene monitora - czytaj "byc w plecy"

jak juz bedziesz bardzo zdenerwowany pozostaje ci chyba tylko go sprzedac i kupic drugi... oczywiscie pewnie na tym stracisz

jesli natomiast urzadzenie bylo kupione w USA to mozesz je oddac jesli posiadasz rachunek i caly komplet do 90 dni od momentu kupna bez podania przyczyny - idziesz do sklepu i oddajesz - sklep nie ma prawa nie przyjac
pod tym wzgledem zakupy tutaj sprzetu elektronicznego (pisze tutaj bo aktualnie tu mieszkam) sa przyjemnoscia - nie wspominam o tym ze cos sie moze zepsuc ale o tym ze cos moze ci sie najzwyczajniej w swiecie niespodobac

osobiscie posiadalem 3 PDA - 2 zakupione z drugiej reki i zaden nie ma/mial martwych pixeli

*

Offline irwin

• 434
    • http://www.irwin.republika.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 21, 2005, 17:18:28 »
Dużo zależy od samej matrycy - Niestety te montowane w x50v (czyli Sharp'a) mają tendencję do robienia pixelozy ;). Ostatnio przeczytałem że właśnie jest to jeden z trzech powodów dla których już niedługo Dell ma zacząć w x50v stosować wyświetlacze Samsunga (dwa pozostałe powody, jakby kogoś interesowało to: są tańsze i lepiej odwzorowują kolory.)

*

Offline jendrushTT

• 350
    • http://endrju.tumblr.com
  • Sprzęt: X10, Vx, Fossil Abacus, Eee Pc 1000h
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 21, 2005, 18:08:03 »
Kiedy maja zaczac kozystac z tych matryc Samsunga? Wiesz cos o tym? Zamierzam kupic sobie tego axima, ale ta wiadomosc mnie zmartwila....
Opcja SZUKAJ, naprawde warto...

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 21, 2005, 18:33:31 »
To na razie jedynie pogłoski - kiedy i czy wogóle to narazie nic nie wiadomo. Ale nie ma co sie na zapas martwić. Przytłaczająca większość obecnych x50v będzie latami działać bez bad pixli. Z drugiej strony i na nowych, tych z samsunga też będą się pojawiać, tak jak pojawiają się w uważanych za najlepsze czyli Sony (montowane w Loox720 czy hx4700) - taka jest natura ekranów TFT LCD. Dużo zależy po prostu ... od szczęścia.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 21, 2005, 18:54:07 »
Rzeczywiście smutna sprawa. Jedynym PDA, o którym wiem, że ma problemy z bad/hot pikselami to SIMpad, w którym pojedyńcze bad piksele zdarzają się dość często. Jednak należy pamiętać, że jest sprzęt z przed kilku lat i w dodatku z nietypowym ekranem (800x600) , w 2005 roku bad piksele nie powinny być normą w żadnym sprzęcie.

*

Offline ravi

• 36
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond (MDA Compact IV)
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 21, 2005, 19:24:00 »
A orientuje sie ktos jakiej firmy wyswietlacz zastosowany jest w dellu x30?
---
był Dot 320 (Win CE 4.0 .NET)
był Dell Axim x30v (WM 2003 SE)
był Dell Axim x50v (WM 2003 SE)
był HP Jornada 680 (Linux/Win CE)
był Asus P525 (WM5/WM6)
był HTC HERMES/TyTn (SPV M3100) (WM6)
był HTC Kaiser/TyTN II (WM6.1)
JEST HTC Touch Diamond

*

Offline jendrushTT

• 350
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 21, 2005, 19:31:12 »
No oczywiscie....martwe pixele zdazaja sie wszedzie. Trzeba liczyc na szczescie. Axima bede mial prawdopodobnie z USA, wiec moze ew. jakos dalo by sie potem wymienic....Badzmy dobrej mysli:)

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 22, 2005, 07:39:31 »
Pixelek jest ale ledwie go widac i tylko na jakims ciemnym filmie - jednak absolutnie nie przeszkadza w pracy. Jakbym mial go wyslac z powrotem do stanow to bym byl bez pocketa chyba z miesiac (poprzedniego juz sprzedalem). Tak wiec zostaje przy tym aximie bo nie mam wyjscia. Gosc w dellu w serwisie powiedzial mi ze w Polsce i tak bym go nie zareklamowal - wiec nie ma roznicy czy kupiony tu czy tam.

*

Offline maxdredi

• 358
  • Sprzęt: ipaq 2210/ mda 2 compact/ n73/ IR keyboard
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 22, 2005, 10:18:33 »
ja na swoim ipaq 1915 mialem 2 martwe pixele. Chlopcy z servisu kazali nie zwracac na to uwagi . Teraz na swoim 1940 nie mam ani jednego martwego pixela...

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 22, 2005, 12:36:00 »
Cytat: maxdredi
ja na swoim ipaq 1915 mialem 2 martwe pixele. Chlopcy z servisu kazali nie zwracac na to uwagi . Teraz na swoim 1940 nie mam ani jednego martwego pixela...

Mi raz w toshibie e310 wyskoczyl 1 bad pixel to "puknąłem" kantem pocketa o kolano, bad pixel sie naprawil i do dzisiaj jest ok :))

Tzw. ruski serwis :D
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??

*

Offline jadsadah

• **
  • 127
  • Sprzęt: Eten X800, HTC HD
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 22, 2005, 14:02:36 »
u mnie w dellu x30 mam jeden bad pixel w lewym gornym rogu (w obszarze przycisku start), zauwaylem go dopiero po jakichs dwoch tygodniach.
najpierw sie wsciekalem, ale potem odpuscilem - szkoda nerwow, a w pracy mi to zupelnie nie przeszkadza.
pozdrawiam

'ruskiego serwisu' nie bede stosowal :D

*

Offline Aero

• *
  • 52
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 22, 2005, 14:39:06 »
Kolega miał w pracy monitor z 2 subpixelami (to te kolorowe, częściej występujące). Nacisnął na nie paluchem i zniknęły. Jeśli dobrze pamiętam to każdy taki subpixel lub pixel będący na obszarze jednej plamki ma osobne zasilanie - czasem zdarza się, że nastąpi jedynie zaburzenie w dostawie zasilania, a czasami trwałe jego uszkodzenie. Przy zaburzeniu sprawa jest, jak widać, odwracalna i mała terapia wstrząsowa może przynieść efekty. Jednak to trochę ryzykowne. może po prostu poczekaj, aż Ci PDA sam spadnie przy jakiejś okazji i może się "naprawi" ;)

*

Offline Mr Q

• 499
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 22, 2005, 15:05:10 »
Cytat: Aero
(...) poczekaj, aż Ci PDA sam spadnie przy jakiejś okazji i może się "naprawi" ;)

buahahahahaah :))

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 22, 2005, 16:06:32 »
chlopaki - troszke mnie pocieszyliscie.. widac nie jestem sam, z reszta przy tej matrycy na prawde go nie widac.

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 22, 2005, 16:37:32 »
Jak to powiedział Alosza Awdiejew "Jewgienowiczowi spaliła się dacza. Wydawałoby się obcy człowiek - a jednak cieszy." ;)

Posiadacz 1-ego "bad pixla"

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 22, 2005, 16:39:57 »
cos w tym jest.... razem w biedzie jest latwiej.

*

Offline Mr Q

• 499
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 22, 2005, 17:13:14 »
Cytat: furzyk
cos w tym jest.... razem w biedzie jest latwiej.

Ma x50v i gada o biedzie B)

*

Offline jendrushTT

• 350
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 22, 2005, 18:05:26 »
To w koncu jeden z tanszych nowych PDA.....w USA :)

*

Offline baja

• **
  • 125
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 23, 2005, 11:17:55 »
witam
ja po zakupie mojego x50v (z USA) tez zauwazylem "mruganie jednego pixela. na poczatku bylem poprostu BARDZO wsciekly! po zmianie baterii na druga, zawazylem ze zniknal...nastepine znowu sie pojawil...teraz juz wiem ze kiedy sie pojawi nalezy go poprostu "przycisnac do sciany" i da spokuj. Doklaniej mowiac nie tyle pomaga przycisniecie go jak w monitorze, bo TU mamy twardsza szybke...raczej przycisniecie tylenej czesci obudowy rozwiazuje problem. na szczescie nie widzielismy sie z PIXem juz chyba ponad miesiac i mam nadzieje ze nie wroci, bo wie co go czeka.....

*

Offline jendrushTT

• 350
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 23, 2005, 13:40:57 »
Wiec jednak ruski serwis. Lepsze to niz nic....:)

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 23, 2005, 13:44:09 »
425 $ za taka maszynke to jednak niewiele.... wiadomo ze posrednik cos tam zarabia - ale sie okazuje ze nic za darmo...

*

Offline jendrushTT

• 350
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 23, 2005, 18:27:30 »
Dokladnie to mialem na mysli. Przy obecnym kursie dolara na polskie warunki to jest taniocha.....w koncu to nowy sprzet i jeden z najmocniejszych pda...

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 23, 2005, 20:21:50 »
To z martwymi pikselami nie jest do konca prawda. Jesli chodzi o matryce to  sa one produkowane w 3 standardach AFAIR i kazdy z tych standardow ma inna liczbe dopuszczalnych martwych pikseli. To ze w Polsce sprzedaje sie wylacznie te najtansze (czytaj w najnizszej klasie) monitory sprawia ze praktycznie wszystkich takich monitorow dotyczy ta tolerancja. Mowa jednak o duzych - liczacych sobie ogromna liczbe pikseli matrycach! Nie wyobrazam sobie stosowania tej zasady do matryc o ilosci pikseli kilkukrotnie mniejszej.  
Jakos nikt jeszcze nie wpadl na pomysl (no moze ktos tam juz wpadl ale to marginalne przypadki) stosowania tej zasady do telefonow komorkowych. A przecie niektore komorki  maja calkiem spore ekrany. Dlatego o ile moge jeszcze tolerowac martwe piksele w panelach LCD z dolnej polki o tyle nie wyobrazam sobie przejscia do porzadku dziennego nad takim czyms w przypadku PDA.