i Znow ten gprs!

• 13 Odpowiedzi
  • 852 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Alexxxx

• **
  • 133
  • Sprzęt: Ipaq 2210, HTC P3600 Trinity - ADW ROM 1.2 RC2
i Znow ten gprs!
« dnia: Luty 22, 2004, 19:32:16 »
dzi z kolega przeprowadzilismy maly tescik. Udalo nam sie w koncu polaczyc prez bt ericssonem t39 na taktaku na ktorym bylo 5 zl. Udalo nam sie polaczyc odebralismy maila chwilke na gg bylismy ale nas cos nagle rozlaczylo. podlaczylismy sie i znow nas rozlaczyla i tak z 5 razy. i Nagle przyszedl sms ze za malo pieniedzy na koncie czy cos takiego. Sprawdzamy stanm konta a tam -3 zl. Jak ten gprs w koncu nalicza ? dlaczego gdy sie polaczylismy za pierwszym razem i rozlaczylo nas to stan konta wogole sie nie zmienil? Pozniej gdy wlozylem swojego tak sprawdzilismy poczte ale nic nie odebralismy czy wyslalismy pobylismy na gg tak z 5 min wcale duzo nie piszac i po rozlaczeniu tel pokazal 8000 b wyslanych i cos okolo 8000b odebranych. Czy to nie za duzo jak na taka chwile na gg? placi  sie za bajty wyslane i odebrane ? czyli jak wysle 50 kb i odbiore 50 kb to place juz te 80 gr ? i jaki dobry licznik gprs polecacie ?

*

Offline Daszek

• 257
    • 2oo
  • Sprzęt: BLOW-43Vbt, iPhone3g, htc sensation
i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2004, 20:18:44 »
do zliczania kosztow polecam Spb GPRS Monitor.

Pozostale pytania zadaj operatorowi Twojej sieci komorkowej

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2004, 20:23:48 »
krotko.... PRZEKRET

placisz oddzialnie za odebrane i wyslane.... min 50 gr za kazde
czyli sesja najtansza to 1 zł.....

naliczja  co chyba 500 kb

czyli np za 501 odebranych i 1 wyslany zaplacisz 1,5 zł

fanie co ?

POLSKA GOLA

proponuje oddzilanie naliczac w rozmowach glosowych. np samogloski platne extra 60 gr za sztuke albo obcojezyczne zwroty w stylu OK taryfikowac  jako ROAMING w kooperacji z telekomuna.....

pomyslow mam mase ..... jak sie podzilicie zyskami moge sprzedac...

*

Offline Alexxxx

• **
  • 133
i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 22, 2004, 20:36:02 »
kurde ja pie***** co jest ? na swojej karcie na ktorej mialem 5 zl wlazlem na chwile przez gprs. bylem moze w sumie 5 minut na gg. telefon pokazal na koniec polaczenia 8000 cos b wyslanych i 8000 odebranych. specjalnienie nie wysylalem zadnych smsow, nie dzwonilem by sprawdzic ile mi z kata zabierze. powinno zabrac okolo 1 zl a tu przyszedl sms przed chwila, ze mam za malo pieniedzy na koncie na ploczenie gprs. sprawdzam konto a tam -3.75 zl !!!!!!!!!!!!! co jest ?????? zzarlo mi 8 zl za co ? za 5 minut na gg i  w sumie 8000 b w ta i w tamata? kurde jak naliczaja na tym tak-taku ?

i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 22, 2004, 22:33:04 »
nie martw sie! jak mialem simplusa za 30 min gadatkowania na gg zabrali mi cos kolo 17pln :)
trzeba sie z tym pogodzic albo przesiasc sie na abonament!

*

Offline Alexxxx

• **
  • 133
i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 22, 2004, 22:37:47 »
hmmmm jak to ? to skad sie biora te ich ceny ? za 35 groszy za 100kb. bo wedlug komorki wyslane bylo okolo 8kb  i odebrane zaluzmy e tez 8kb. ja nie wiem jak moglo mi odebrac te 8 zl. to GPRS jest tylko dla bogaczy ? myslaem za 100 kb to duzo jak na np. gg a tu 10 min i z 20 zl by bylo:D

*

Offline xzaloox

• 399
    • http://www.kszys.net
  • Sprzęt: fujitsu u810, at&t tilt, i-mate jasjar, xda, hp1940, cassiopeia e-115
i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 25, 2004, 05:45:20 »
chcialem was tu troszczeczke zdenerwowac    jezeli chodzi o cene GPRS'u  ale w usa ;)
  za 19.99$  ma sie nieograniczony interet w t-mobile  

*

Offline lachutm

• **
  • 187
  • Sprzęt: iPAQ hx4700 i iPAQ 510 Voice Messenger
i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 25, 2004, 05:56:05 »
Ja juz tak kozystam z pol roku, N6610 i iPAQ 1945 wyciaga coprawda tylko 42kbps ale mobile to mobile. Place raz i nie martwie sie. Pozdr.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2004, 11:41:24 »
>Alexxx na przyszlosc uwazaj by po polaczeniu sie nie rozlaczac tego polaczenia. Jesli rozlaczysz i ponownie sie polaczysz to operator nalicza za kolejne zaczete 100 kb lub 500 kb (zeleznie od operatora).
Nadto operatorzy naliczaja oplate za GPRS po kilku godzinach a czasem np okolo polnocy.

Dlatego mozliwosc uzycia trybu HSCSD tzw szybkiej transmisji danych w PLUSIE liczonej za min polaczenia, moze byc czesto korzystniejsza niz GPRS. Oczywiscie wtedy gdy cos chcemy zrobic szybko , pobrac poczte, www a nie siedziec kilkadziesiat minut (np gg).
> Panowie z Usa. Nasi operatorzy tez oferuja abonament na GPRS za 49 zl.

*

Czyżewski

i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 25, 2004, 18:05:13 »
Cytat: mongooes
nie martw sie! jak mialem simplusa za 30 min gadatkowania na gg zabrali mi cos kolo 17pln :)
trzeba sie z tym pogodzic albo przesiasc sie na abonament!

COOOOO?!?! Sam mam Simplusa i gadałem z kolegą przez około godzinę i to dosyć "obficie" a zapłaciłem ze 3 złote. Albo "naginasz fakty" :D albo gadałeś przez połączenie CSD lub HCSD.

*

Offline Alexxxx

• **
  • 133
i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 25, 2004, 20:59:49 »
ok to ja to mozliwe ze w 5 minut zabralo mi 8 zl ? dopiero co znow doladowalem tak taka wiec narazie sie boje eksperymentowac. moze wslasnie sie polaczylem przez to CSD czy HCSD. Uzywa ktos gprs przez tak taka ? ile mu kasy nalicza po takim 30 min gadaniu na gg ?

*

Offline perla

• 2689
i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 25, 2004, 21:27:40 »
Na gprs trzeba uwazac ! Poza tym trudno udowodnic operatorowi ze zerwalo sie polaczenie bez wiedzy i intencji abonenta. Takie proby robia odbiorcy buisnesowi ktorzy wiedza ile danych przesylaja i moga kontrolowac co za jaka cene idzie.

*

Offline maxdredi

• 358
  • Sprzęt: ipaq 2210/ mda 2 compact/ n73/ IR keyboard
i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 27, 2004, 12:23:24 »
cos mi sie wydaje ze era tak tak nie przestrzega swojego cennika za gprs .
 co trzeba zrobic by jak najmniej zrywalo polaczenia i najmniej zaplacic jak sie siedzi na gg/w necie ???

*

Offline perla

• 2689
i Znow ten gprs!
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 27, 2004, 14:58:36 »
>maxdredi . Z moich doswiadczen i rozeznania problemow roznych ludzi ktorzy uzywaja GPRS-u to na PLUSA jest najmniej narzekan i jego bilingii pokrywaja sie z przeslanymi danymi. Na to niema patentu bo to jak sie okazuje zalezy np. od lokalizacji stacji. Wysylana taka sama ilosc danych z punktu A byla obciazana kosztem X, z punktu B kosztem Y. Roznica X do Y siegala 30 %. A jak zerwie polaczenie kilka razy w 5 minut (jak wyzej)  to wspolczynnik bedzie kilkaset %.  
Dlatego np. IDEA forsuje abonament 49 zl i problem uzytkownikow businesowych a wlasciwie ich reklamacje ma 'z glowy'.