i-mate PDA-N GPS - Wasza opinia na jego temat.

• 58 Odpowiedzi
  • 6374 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

grnt

« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 25, 2006, 09:54:25 »
Skoro dystrybutor, tzn Unicom wkłada tylko ulotkę w PL opisującą urządzenie to pewnie nie ma manuala.
Nie spotkałem jeszcze lokalizacji (spolszczenia) dedykowanego dla PDA N. Odwiedź SunnySoft i pobierz demo uniwersalnego spolszczenia, może działa.
Poczytaj tutaj faq i forum, jeśli z PC pracujesz swobodnie to zaręczam że po tygoniu może dwóch nie będziesz miał problemu z obsługą PocketPC. Naprawdę warto skupić się na lekturze pdaclub.

« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 25, 2006, 10:08:56 »
Dziekuje.....Jakos powolutku dam rady. Jezyk language nie jest mi  obcy ale bylem ciekaw czy w ogole polska instrukcja jest dostepna.Ale skoro jest tylko  to codaje unicom to  EOT :wink:
P.S. mOj post mial byc privem do Lordzeta ale siakoś nie wyszlo i sie zdublowal :) sry

« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 02, 2006, 21:45:53 »
Witam serdecznie. Od 2 tygodni jestem użutkownikiem I-MATE'a N. Faktycznie robi duże wrażenie zwłaszcza, że się przesiadłem z Acera N35 :) Ale zaobserwowałem pewien problem ( mój znajomy ma to samo ) Otóż po kilkugodzinnej bezczynności próba uruchomienia Automapy kończy się niepowodzeniem. Tzn bardzo długo się wczytuje. Pomaga albo soft reset, albo wyjęcie i włożenie karty pamięci. Testowałem już dwie (teraz używam Kingstona HiSpeed a poprzednio zwykła ) i za każdym razem jest to samo. Również  TCPMP chodzi strasznie, a po soft resecie jak ręką odjął. Zainstalowane aplikacje to:
SPB Plus, AutoMapa, Paragon SlovoEd, i dostarczone z urządzeniem: Skype, CA e Trust AntiVirus, i-mate Backgammon. Stan pamięci utrzymuje się mniej więcej na stałym poziomie 66% wolnego miejsca czyli 32 MB. Generalnie przy Acer N35 i mniejszej ilości pamięci nie miałem tych problemów. Czy przyczyna tkwi po stronie Windowsz 5.0 ? A jeżeli tak to czy dało by się zainstalować Win 2003. Sam nie wiem już co robić Już parę razy robiłem Hard Reset i instalowałem na nowo i nic.
Z góry dziękuję za pomoc

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 04, 2006, 13:32:22 »
Mysle, ze WM 2003 raczej nie pojdzie. To jest nowy sprzet i wkladanie starego softu. MI tez czasami sie wiesza. Co do mapy to mam podobnie. W koncu kazdy wie, ze to Windows i zwisy sa tam tak naturlne jak snieg w zimie...

« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 04, 2006, 14:10:45 »
Wszystko pięknie, Ale jak miałem ustawiony soft na WIN 2003 korzystająć z Acer'a N35 to wszystko działało bez problemu. Domyślam się że w miarę upływu czasu będą udoskonalać 5.0 no ale teraz raz dziennie soft reset to chyba przesada...

« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 04, 2006, 15:26:26 »
Zauważyłem dokładnie ten sam problem co jedo, niestety w takich sytuacjach tylko soft reset pomaga przyspieszyć otwieranie automapy i TCPMP. Jeżeli ktoś ma pomysł co z tym zrobić to proszę o info.

Pozdrawiam,

« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 04, 2006, 18:12:34 »
Nie tylko pomaga soft reset. Pomaga jeszcze wyjęcie i włożenie karty pamięci podczas inicjalizacji programu ( jeżeli ten program używa karty pamięci tak jak AutoMapa ) Czyli jest to ewidentnie wina programu ? odpowiadającego za połączenie z kartą pamięci. Testowałem to na trzech "chodzących" kartach pamięci i za każdym razem to samo o ile PDA "odpoczywał" parę godzin. Co do TCPMP to np sławetny plik reklamujący II część Matrixa ma przycięcia - o ile jest czytany z karty pamięci. A ten sam plik odtwarzany tym samym programem ale wprowadzony do pamięci PDA chodzi bez pudła. A Pan z serwisu  moje wywody skwitował krótkim "proszę opisaś usterkę i przysłać do nas urządzenie". :( Znajomy na studiach informatycznych miał wykład o niedoróbkach systemów operacyjnych i duża część była poświęcona windows 5.0 mobile :(

*

Offline redi

• 636
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 05, 2006, 00:27:50 »
W koncu to windows, wiec ma niepisane prawoi sie wieszac a Pan Gates ma niepisane prawoi byc najpogatszy. Jak dobrze, ze on nie robi samolotow, ale windows w samolocie to brzmi ... strasznie!!!

« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 05, 2006, 04:28:30 »
potem kupiłem Asusa A636 którego oddałem

Można wiedzieć co Ciebie skłoniło do pozbycia się A636 ?

*

grnt

« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 05, 2006, 08:39:27 »
Wymiary i waga. Dzięki właśnie wielkości uważam że użytkowanie PDA N jest bardzo wygodne. Jeśli chodzi o parametry techniczne to uważam że różnica ceny pomiędzy PDA N a A636 w pełni rekompensuje mniejszą wydajność procesora w i-Mate.
Już sobie wyobrażam lato, nawigację, wyjście z samochodu i wkładanie PDA N do kieszeni krótkich spodni.
Tak więc zadecydowała większa mobilność okupiona LCD 2,8", ale jestem zdania że warto.
Nie wypowiadam się w temacie wyglądu, raz że to jest uzależnione od indywidualnych preferencji, a dwa czasem poprostu walory techniczne i właśnie wygoda użytkowania PDA powinny być ważniejsze.
Nie wiem czy są programy lub jakieś konkretne zastosowania PocketPC w których A636 będzie zdecydowanie lepszy. Pomijam tu kwestię wielkości LCD która jest tak oczywista że na samym początku powinno się stawiać pytanie czy 2,8" wystarczy.

« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 06, 2006, 18:22:01 »
Trochę mnie martwią te problemy z transferem z karty, bo juz napaliłem się na I-Mate PDA N, i na dniach zamierzam go kupic (Poznań, Komputronik 1356pln). Przeszukiwałem net  - zarówno od strony windowsa 5.0 jak i samego i-mate, ale nie znalazłem żadnego patcha na okoliczność tego załamania transferu. Tak, jakby problem nie dotarł do producenta???

Czy oprócz tej wady I-mate N ma jeszcze jakieś inne niedoróbki? Czy faktycznie jesteście zadowoleni - pytam tych, którzy mają go już od jakigoś czasu. Powiedzcie proszę, bo - albo wóz, albo przewóz  :?

Pozdrawiam

« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 06, 2006, 18:25:37 »
Jeżeli chodzi o samo urządzenie to jest super. A jeżeli chodzi o Windows 5.0 to z pewnością coś się pokaże. Znajomy już atakował oficjalnego dystrybutora i zobowiązali się zaatakować producenta, czyli już machina ruszyła. Miejmy nadzieję, że ten problem zostanie wkrótce rozwiązany :)

« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 09, 2006, 17:58:46 »
DZIEŃ DOBRY,
MAM PYTANIE DO UŻYTKOWNIKÓW I-MATE PDA-N
CZY PALMTOP POSIADA GPS 12, CZY 20-KANAŁOWY, BO SPOTKAŁEM RÓŻNE INFORMACJE W OPISACH TECHNICZNYCH.
CZY DOBRZE "RADZI SOBIE" ZA SZYBĄ SAMOCHODU ?
POZDRAWIAM

« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 09, 2006, 19:41:49 »
Wg strony producenta 20 kanałów

http://www.clubimate.com/t-DETAILS_PDAN.aspx

*

Offline robertst

• 38
  • Sprzęt: F-S LOOX N560 | LG 4X HD | Nexus 7 3G 32GB
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 07, 2006, 18:13:26 »
Pozwole sobie dopisac, ze tez mam problem z kartami pamięci. Poki co nie znalazlem na to rozwiazania. Ale poza tym wszystko super - GPS czuly, Wi-Fi trochę mniej. Niniejszy post tez pisze z mojego i-mate'a PDA-N podczas nudnego seminarium w szkole :)

« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 07, 2006, 18:56:12 »
Co do mojego urządzenia to już leży w serwisie z tym problemem i cierpliwie czekam na rozwój wypadków. U mnie pojawła się też dodatkowa przypadłość a mianowicie gdy chcę się połączyć z internetem za pomocą telefonu komórkowego i bluetootha to comp stacjonarny nie wykrywa mi urządzenia "nieznane urządzenie USB" natomiast po wykasowaniu ustawień połączenia z telefonem - jak ręką odjął. Mam Nadzieję, że panowie z Unicom-u szybko się z tym uporają :)

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 07, 2006, 19:37:58 »
nadzieja nadzieją... ;) Niemniej życzę aby poszło sprawnie :)
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 07, 2006, 20:12:03 »
Dołącze pytanie o akumulator. Ile czasu wytrzymuja wasze akku? Chodzi mi o ten czas w którym urządzenie jest nieużywane. Wyłączam wszystkie uruchomione programy ręcznie (poprzez memory/running programs/stop all) następnie power button i rano mam rozładowany do cna :( Zastanawiam sie czy go do serwisu nie odesłać  :?
A poza tym to czy pda da się wyłączyć całkowicie(bez wyjmowania baterii)?

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 08, 2006, 11:21:57 »
Moj wytrzymuje bez ładowania kilka dni, zleżnie od tego, jak czesto jest włączany i czy używam GPS albo WIFi. Taki objaw, jak u Ciebie, że pada następnego dnia, nigdy się zdarzył.  Prowdopodobnie masz uszkodzoną baterię.
Na szczęście u siebie nie mam problemu z kartami pamięci - używam dwóch - Kongstona 1GB i SanDisca 512MB.

*

Offline redi

• 636
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 08, 2006, 19:23:34 »
MI trzyma jeden max 2 dni a z gps to 5 - 6 godzin

« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 09, 2006, 10:58:00 »
To w sumie dziwne - jak chodziłem p górach ze stale włączonym GPS to też padł po 5 godzinach. Wygląda więc na to,że baterię masz OK. Jeśli więc przy wyłączonych wszystkich programach i antenach wytrzymuje ci 1-2 dni, to tak jakby pomimo wyłączenia pobierał dużo prądu. Zobacz, czy wyłaczasz na noc Wifi i BT.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 11, 2006, 17:32:48 »
RadaRes
prawdopodobnie masz problem z activesynciem ktory sie wlacza co okolo 10 minut jak sie tego pozbyc znajdziesz tutaj  :arrow: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=36427

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 14, 2006, 09:00:08 »
Cytat: "pimpus sadelko"
RadaRes
prawdopodobnie masz problem z activesynciem ktory sie wlacza co okolo 10 minut jak sie tego pozbyc znajdziesz tutaj  :arrow: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=36427

Może być qrka wodna :) Niebawem sprawdzę dzięki
Pozdro

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 14, 2006, 10:11:48 »
Qrde właśnie włączyłem palma po 6cio dniowej przerwie i ma 60% baterii  :!:
No ja już nie mam pojęcia co jest grane  :?

« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 12, 2006, 11:35:04 »
Witam ponownie. Otóż miałem problem ze "znikającą" kartą pamięci. Nie pomogła nawet wymiana sprzętu na nowy. Wiadomo, że jest to przypadłość Windowsa 5.0 Po pozbyciu się samowłączającego się ActivSynca wreszcie śmiga jak marzenie. Jeszcze raz gorąco polecam poniższą metodę:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=36427

pozdrawiam

pda-n spolszczenie
« Odpowiedź #55 dnia: Luty 09, 2007, 11:10:07 »
witam amm wielka prosbe czy istnieje jakies spolszczenie do pda-n mam wm 5.0 prosze o konkretne porady gdyz jestem w tym nowy pozdrawiam

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #56 dnia: Luty 09, 2007, 11:17:55 »
dziubek-marcin

poszukaj, mozna kupic. Masz do wyboru Interwrite i LEng. Oba platne.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #57 dnia: Luty 09, 2007, 11:49:28 »
a cos takiego darmowego?
lub jakis link najlepiej z rapidshare

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #58 dnia: Luty 09, 2007, 12:03:04 »
dziubek-marcin

Darmowego nie ma a o złodziejstwie tu się nie rozmawia zreszta czytałeś oczywiście regulamin forum...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.