Jak zwiększyć zasięg podczerwieni (IR)??

• 5 Odpowiedzi
  • 5307 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
« dnia: Kwiecień 07, 2006, 15:20:42 »
Witam! Zastanawiam się czy nie dałoby się zwiększyć zasięgu portu podczerwieni (mechanicznie, programowo albo jakoś inaczej)... Posiadam iPAQ 1940 i denerwuje mnie to, że np. nie mogą używać portu podczerwieni jako pilota (mam NoviiRemote), ponieważ telewizor "łapie" sygnał jak zbliżę palmtopa na ogległość 1m :evil: Niewiem co z tym zrobić! Może macie jakieś propozycje i odpowiedzi na moje pytanie? ( założyłem taki sam temat w innym dziale ale jak do tej porty są 2 odpowiedzi z czego jedna to upomnienie administratora... oto link: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=216168#216168 - jest tam jeden link do strony z projektem urządzenia do zwiększania zasięgu do 15m! Ale w domowym warsztacie chyba trudno to wykonać :cry: ) Proszę o pomoc! Każda wskazówka mi się przyda! Z góry dziękuję za wszelką pomoc i linki pomocnicze :)

P.S: Przepraszam opiekunów forum za to, że zakładam kolejny temat o takim samym wątku, ale w tamtym dziale nie miałem żadnej konkretnej odpowiedzi na moje pytanie :(

Pozdrawiam!

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 08, 2006, 15:29:35 »
Proszę o pomoc! To dla mnie bardzo ważne!

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2006, 15:29:53 »
Raczej jest to kwestia ograniczeń tego co włożyli do pda. Mi na delku w starym tv łapie tylko z 4-5m. W nowszych jest trochę lepiej...

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2006, 20:05:51 »
To co napisałeś jest oczywiste. Ja szukam pomocy na temat polepszenia zasięgu, a nie odpowiedzi na pyanie: Czemu ja mam taki zasięg do dupy. Pozdrawiam!

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 09, 2006, 22:02:40 »
Jesli potrafisz i chcesz ... jedyna mozliwosc to zmiana diody IR na silniejsza ... ale skutki moga byc rozne ...ja tego nie robilem
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 09, 2006, 22:20:40 »
Dla zainteresowanych tematem: w moim pierwszym poście jest link do drugiego tematu o tym samym wątku, ale jest tam więcej odpowiedzi. Obecnie koresponduję z jednym elektronikiem z tego forum, który jest z mojego miasta i wykonuje wzmacniacz do IRdy (szczegóły w temacie pod podanym linkiem), który będzie się przykładało do irdy, a on wyśle go przez mocniejszą diodę. Jak cacko będzie gotowe (a pierwsze efekty widać już na zamieszczonym w tamtym temacie zdjęciu) to wystarczy zrobić obudowę i mamy podręczny wzmacniasz IRdy :D Pozdrawiam! :)