Hurraaa!!! Właśnie przyleciał do mnie EMTAC Bluetooth GPS :)

• 21 Odpowiedzi
  • 1651 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« dnia: Kwiecień 09, 2003, 01:52:07 »
I powiem Wam, że jestem pod dużym wrażeniem jego działania, zwłaszcza z Automapą... Jego wielkość jest porównywalna z kartą kredytową (no, oczywiście jest nieco grubszy od niej ), żadnych kabli, żadnych kart w slocie SD czy CF, żadnych dodatkowych anten, żadnych dodatkowych sterowników!!! Chowam go albo w kieszeni, albo w skrytce samochodu i cały czas jest "w zasięgu" satelitów. Loguje się około minuty, więc błysk. Jednym słowem: z moim iPAQiem 3870 pracuje ZAJEBIŚCIE!!! Ładowarka do wbudowanego akumulatora oczywiście pasuje od iPAQA, ale ma również własną z baterią rozmaitych wtyczek. Dodatkowo w komplecie - bardzo praktyczny skórzany futerał na pasek :) No, wreszcie Automapa nabrała pełni funkcjonalności! Polecam to cudo gorąco!!! :)

*

Offline Daszek

• 257
    • 2oo
  • Sprzęt: BLOW-43Vbt, iPhone3g, htc sensation
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 09, 2003, 09:34:46 »
Tak spojzalem w gogle i za ten odbiornik wychodzi cus  ok.2000zl
No coz, jak by mnie bylo na niego stac, to i by bylo mnie stac na samochod z GPS :)
Praktycznie patrzac, ma on jeden tylko plus: BT. i nic wiecej.
To samo oferuje Navmann za ok. 1200zl.

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2003, 11:43:50 »
Jeśli chodzi o cenę, to kosztowało mnie to niecałe 1500 zł (350 USD + 18 USD kurier + piwo dla znajomego, który mi go przywiózł ze Stanów. Tak więc różnica to zaledwie 300,- zł, a uwieżcie mi, że połączenie BT w tym wypadku na prawdę warte jest tej ceny... Chodzę spacerkiem tylko z iPAQiem w ręku, a GPS spokojnie trzymam w kieszeni - PDA nie jest przez to cięższy i większy niż w wypadku Navmanna. Czułość EMTACa jest wystarczająca by GPS spokojnie leżał sobie w kieszeni kurtki. Sprawdziłem to również dzisiaj nawet przy tak paskudnej satelitarnie pogodzie jak dzisiaj w Warszawie (dużo chmur i śnieżyca).

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2003, 14:33:19 »
bardzo mi sie ten emtac podoba ale toszke drogo  to jest jak na sam gps, ktorego nie mozna urzywac stand alone, tak zeby garmin dorzucil bluetooth do swoich gpsow, a szczegolnie do ktoregos z modeli z kompasem elektronicznym

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 12, 2003, 15:52:12 »
sherlock: "z kompasem elektronicznym"?? Przecie to tylko kwestia softu... Ja już instalowałem soft z kompasem, tyle, że wywaliłem bo mi niepotrzebny...

*

Offline kozi

• **
  • 220
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2003, 00:27:28 »
Cat^  kompas elektroniczny to nie to samo co wyliczenie kierunku w przez soft GPSa na podstawie kolejnych pozycji - to po prostu kompas ... tyle,ze elektroniczny [mam taki w zegarku np.] i przydaje sie kiedy trzeba ruszyc np. na północ a nie chce Ci sie biec 50 m żeby zobaczyć czy dana ścieżka prowadzi na północ [albo kiedy nie widac satelit(np. w jaskini)]

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 14, 2003, 09:38:32 »
Aaaa... to przepraszam ;) I znowu już wiem więcej...

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 21, 2003, 00:15:13 »
W schowku leży??? A jak sygnał przebija się przez dach samochodu ? Ja próbowałem Haicoma w Mondeo (z ogrzewaną przednią szybą) i gubił on sygnał. Na tylnej też gubił! Dopiero wystawiony na dach działał poprawnie (też z Automapą której bardzo oczekuję). Czyżby Emtac widział satelity przez blachę?
Cat^ napisał:

... Chowam go albo w kieszeni, albo w skrytce samochodu i cały czas jest "w zasięgu" satelitów. Loguje się około minuty, więc błysk. Jednym słowem: z moim iPAQiem 3870 pracuje ZAJEBIŚCIE!!! .....

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 21, 2003, 10:07:32 »
Oksok 1:

Twoj Haicom ma problem z uwagi na ogrzewanie szyby.

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 21, 2003, 13:22:47 »
Ja mam schowek tak umiejscowiony (Nissan Almera), że nad nim znajduje się jeszcze kawałek przedniej szyby. Tak czy inaczej działa nawet trzymany w ręce na siedzeniu pasażera czy na tylnim siedzeniu więc jednak czułość tego urządzenia jest duża. :)

*

Offline oksok1

• 278
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 07, 2003, 11:25:13 »
Szanowny Cat^cie!
Oksok ma do ciebie prośbę wielką:
Chciałbym sprawdzić (zanim kupię) czy bezprzewodowiec Emtac (taki jaki Ty posiadasz) działa w mojej konserwie Mondeo gdzie szyby sa chyba pancerne, a na pewno przednia jest podgrzewana. Czy mógłbyś mi to jakoś ułatwić ? Załącznik murowany.

*

Offline umbro

• *
  • 67
    • http://217.96.194.164/pbx
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 07, 2003, 17:16:53 »
Mam w Focusie szybę podgrzewaną i GPS Hicom działa czasami nawet bez anteny (jak zapomnę podłączyć potrafi się zalogować )

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 07, 2003, 22:15:24 »
Moj haicom 303 tez jakos dziala mimo, ze przednia szybe mam podgrzewana (Renault Laguna) ale w miescie bez anteny jest slabiutko
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline skibi

• **
  • 136
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 07, 2003, 22:49:35 »
Mój Heicom 203E (modół do iPAQ na COM) w Sceniku pod przednią szybą często pokazuje w mieście stan 2D.Szyba nie jest podgrzewana.Na dachu jest OK.(3D)
Wolał bym go mieć w środku,a na dachu stałą antenę-piszecie coś o takowej.Ale jak i gdzie ją podłączyć.

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 07, 2003, 23:53:38 »
hmmm... tak na marginesie, proponuje zaczac nowy watek o samochodach ktore posiadacie ;) ... hehe. pzdr

*

Offline astved

• **
  • 137
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 08, 2003, 12:32:25 »
ja mam trabanta i mój Hp5450, leży sobie w nim spokojnie w podstawce,  bez problemu mam zasięg, bo mam kabriolet ;) hehe

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 08, 2003, 18:23:43 »
Jasne, nie o samochody chodzi :) , generalnie kazdy gps wewnatrz samochodu, przy szybie przedniej z podgrzewaniem slabo dziala, w terenie otwartym jeszcze jako tako ale w miescie porazka, musi byc antena zewnetrzna.Przy okazji mam maly problem.Mam haicoma 303 cf i wlasnie udalo mi sie wyrwac kabel antenowy (od anteny zewnetrznej) z koncowki MMCX.Okazuje sie, ze sprawa nie jest taka prosta jak myslalem, aby ponownie zalozyc koncowke na kabel trzeba miec specjalna zaciskarke !!! Nie wiecie kto czyms takim dysponuje, moze serwisy telefonow komorkowych ?
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 08, 2003, 19:44:50 »
Czytając te posty ponownie pytam o możliwość przeróbki samochodowych anten dachowych GPS (BMW, VW itd) do pracy z Pocketami. Ceny takich anten na allegro są bardzo miłe.
Jakieś doświadczenia?

*

Offline gps-y

• **
  • 125
    • GPS-y
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 08, 2003, 22:33:40 »
Żaden problem.
Analogicznie przerobiłem kiedyś antenę do TV ("bardzo miłe ceny") na telewizor (kolorowy !) poprzez dołożenie do wspomnianej anteny odbiornika TV.
Myślę, że z tymi antenami GPS będzie analogicznie. Wystarczy dokupić odbiornik GPS/OEM (pamiętając o dopasowaniu zasilania wzmacniacza anteny) + kabel do  PDA.

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 09, 2003, 10:50:35 »
Do gps-y
Dziekuję za ironiczną odpowiedź.
Z tego co wiem to samochodowe anteny dachowe GPS mają w sobie już moduł GPS, są tylko zupełnie inne wyjścia ( problem przejściówek).
Odpadł by też problem samochodowych szyb nowej generacji.  

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 10, 2003, 13:26:35 »
oksok1: Zapraszam ze swoim pojazdem do Warszawy. ;)

*

Offline oksok1

• 278
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 11, 2003, 11:07:20 »
CAT: dzięki że się odezwałeś. Proszę puść SMSa na mój 602 48 17 06- to się umówimy.
Oksok1
(sorrry za taką prywatę w tym miejscu)