HostedExchange czyli MS Exchange przez internet

• 6 Odpowiedzi
  • 2186 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 11, 2007, 15:36:26 »
Od kilku tygodni testuje za darmo ciekawą usługę jaką jest   HostedExchange.pl .

Mówiąc krótko dla osób, które wiedzą co daje serwer Exchange Microsoftu to dodam tylko, że ta usługa udostępnia pełną funkcjonalność zwykłego Exchanga ale przez Internet za mniej więcej 40zł miesięcznie (od osoby).

Ci którzy nie wiedzą o co chodzi to zapraszam na podaną powyżej stronę do przejżenia bardziej profesjonalnych opisów;)

W dużym skrócie - umożliwia to synchronizację kontaktów, kalendarza, zadań i notatek z głównym serwerem (idealne dla PPC Phone Edition). W życiu wygląda to tak, że mam cały czas w Wizardzie ustawione połączenie GPRS z Internetem (co nie jest już takie drogie i co ciekawsze nie powoduje wzrostu zużycia baterii).
Jeśli dostanę maila to poprzez PUSHa serwer wyśle tego maila wprost do wizarda, jeśli zmienię stan jakiegoś z zadań to Pocket wyśle tą zmianę prawie natychmiast do serwera. W moim przypadku aktualizacja odbywa się do 1-2min. od wprowadzenia zmiany. Oczywiście maile z dużymi złącznikami będą się odpowiednio długo ściągać/wysyłać. Sama synchronizacja odbywa się automatycznie, bez naszego udziału.
Przydatna jest też webowa wersja outlooka (OWA), można w niej bardzo łatwo (przy użyciu normalnej klawiatury - np. korzystając z publicznego komputera) wprowadzać zmiany w kalendarzu, w kontaktach, czy zadaniach a następnie automat sam zsynchornizuje wszystko z naszym PDA. (Z lenistwa zamiast wgrywać .caby do wizarda wysyłam je sobie jako załączniki, mailem :)

Polecam tą usługę klubowiczom którzy:
 - mają PPC w wersji Phone Edition lub Smartphona (najlepiej z PUSHem)
 - nie mają firmowego Exchanga ale by chcieli mieć gdzieś backup wszystkich kontaktów, maili, kalendarza itp.
 - czesto synchronizują swoje dane z PCtem, laptopem i PDA (wystarczy ściągnać i skonfigurować na każdym komputerze Outlooka 2003, dostępnego w ramach usługi i podłączyć go do naszego serwera HostedExchange)

Minusy:
 - usługę tą może jak na razie wykupić tylko firma!
 - brak możliwości filtrowania, które maile mają być wysyłane na Pocketa
 - brak podstawowych filtrów antyspamowych :(

Jeśli macie jakieś pytania, albo problemy z konfiguracją to dajcie znać!

Dokładny opis konfigurowania Pocketów i Smartphonów znajduje się na forum HostedExchange.pl.

Usługę testowałem na HTC Wizard z wgranym ROMem Molski.Biz 3.0 i kartą SIM w Orange.

Pozdrawiam,
Valthec

Jako disclaimer dodam jeszcze, że nie pracuję dla firmy DCS, która jest właścicielem HostedExchange i moje informacje są subiektywną oceną ich usługi :)

*

Offline Microsoft Warrior

• 310
  • Sprzęt: HTC BRAVO 2.1
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 11, 2007, 16:20:15 »
Valthec
Dzieki za info

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2007, 03:41:37 »
Jako alternatywe polecam darmowy mail2web.com (patrz: mail2web live), gdzie tez mozna zalozyc konto na MS Exchange i ustawic PUSH mail.

Pozdrawiam
dkoto

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2007, 16:53:16 »
Dostałem w końcu rachunek za styczeń :)

... i jestem zaskoczony!!
Na wszelki wypadek kupiłem pakiet 100MB w Orange za 39zł (w tej chwili bardziej się opłaca Business Everywhere ale ja mam jeszcze stary abonament) i okazało się że w ciągu miesiąca wykorzystałem 11MB!
Na podtrzymywanie połączenia dla PUSHa wydaje się jakieś grosze - 100kB dziennie. Biorąc pod uwagę że raz dla testów EDGEa sciągnąłem sobie załącznik 6MB to oznacza że sama synchronizachcja z serwerem exchanga to jakieś 5MB miesięcznie ~ 5PLN !! A możliwe że i mniej bo od czasu do czasu łaziłem po stronkach. Jeśli będzie się uważać (na duże załączniki) to jest to bardzo tania zabawa i nie warto inwestować w drogie pakiety chyba, że ktoś przy okazji chce już udostępniać internet np. dla laptopa.

Jak by ktoś miał jakieś pytania albo własne doświadczenia to proszę się podzielić :)

Odp: HostedExchange czyli MS Exchange przez internet
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 24, 2009, 19:50:13 »
Jako, że mail2web.com przestał za darmo oferować usługę push mail, rozglądam się za jakimś odpowiednikiem. Była ciekawa dyskusja na xdadev i z tego co ludzie tam pisali nie ma w tej chwili bezpłatnego odpowiednika który synchronizowałby pocztę, zadania, kontakty i kalendarz z Outlookiem.

Pozostaje wykupienie czegoś płatnego - tylko nie wiem czy pozostać z mail2web, czy przenieść się do polskiej firmy hostującej. Valthec - mógłbyć napisać nieco, czy jesteś zadowolony z tego hosta - niebardzo chce mi się płacić te 40 zł mies. tylko za możliwość synchronizowania over-the-air. To samo można osiągnąć przez podłączanie kabla usb - choć z drugiej strony dobrze wiemy, że to nie to samo.

Trochę piszę jak stara panna - poprostu chcę poznać wasze argumenty, dlaczego uważacie, że warto zapłacić za taką usługę ponad 400 zł rocznie.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 08, 2009, 14:28:34 »
Nie było odpowiednika - no i się znalazł. Darmowy hostowany Exchange 2007 (można synchronizować wszystko maile, zadania, kontakty kalendarz) - do tego - uwaga można sobie go skonfigurować z normalnym Outlookiem z pakietu office 2007. Wszystko działa pięknie (pozatym, że jeszcze nie opanowałem sposobu podłączenia dużego outlooka do exchange).

Wątek na xda
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=3863766

Bezpłatna rejestracja:
http://alol.net.br/owa/auth/logon.aspx?url=http://alol.net.br/owa/&reason=0

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 18, 2009, 23:11:54 »
Moze odgrzewanie kotleta ale wspomne jeszcze o Zimbra

w wersji OpenSource niestety brak konektorow... ale w komercyjnej (moze byc hostowana)
mamy poza konektorem Exchange dostepny konektor BlackBery i iPhone wiec wszystko w jednym :)

Ewentualne sporo tansze od M$ Exchange rozwiazanie pod linuxa to Scalix...

Oczywiscie sa to bardziej rozwiazania dla firm niz osob prywatnych :) jednak sporo tansze od stawiania M$ Exchange...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."