Host USB na PDA bez host'a?

• 13 Odpowiedzi
  • 1013 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Host USB na PDA bez host'a?
« dnia: Kwiecień 05, 2007, 17:11:00 »
Może i głupi/niemożliwy pomysł, ale wolałem zapytać czy taki pomysł by wypalił, niestety niejestem ani elektronikiem ani programistą sterowników ale pomysł mógłbym rzucić.

Czy dało by się skonstruować urządzenie/pudło tzw przenośny host usb, że np.  zwykłym kablem podłączało by sie pda (w moim przypadki MDA Compact III) kablem do hosta, w PDA był by wgrany sterownik który komunikuje się z tym hostem i tworzy virtualne gniazdko USB, virtualny host usb.

To tzw pudło by było zasilane napięciem 5v z baterii albo z ładowania samochodowego co niedość że mogło by działać jako host to i ładować MDA,

Przykład podłączenia:

Pamięć Flash -> (nasza kostka USB HOST) <- kabel usb/miniusb do PDA -> PDA -> sterownik w pda do obsługi gniazdka w naszej kostce.

Taki pomysł bo przeczytałem gdzieś że usb host to jest sprzętowa usługa, to myślę tak, czy by nie dało się zrobić sterownika + urządzenia które by tworzyło jakby obejście, bo w końcu myślę tak, co PDA wyśle i odbierze z gniazda clienta usb (wbudowanego) określa sterownik, to by w PDA wymusić usb host widziane w tamtym urządzeniu, a urządzenie by zasilało + zmieniało/posyłało dalej dane.

Posiadam MDA Compact III i myślę czy by to coś dało czy to tylko moja wyobraźnia :/

Prosiłbym o komentarze. . . .

Odp: Host USB na PDA bez host'a?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2007, 17:40:38 »
Większość PPC jest wyposażona tylko w złącze SDI/O, a to niestety nie jest standardem otwartym :( Więc nie ma zbyt dużych szans.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2007, 18:38:01 »
W moim przypadku (MDA Compact III) mam kartę MicroSD więc SDI/O nie posiada.

Więc jedyną możliwością to "box hostowski" tylko czy to w ogóle jest możliwe?  ::)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2007, 09:11:43 »
W moim przypadku (MDA Compact III) mam kartę MicroSD więc SDI/O nie posiada.

Więc jedyną możliwością to "box hostowski" tylko czy to w ogóle jest możliwe?  ::)

Jedno nie wyklucza drugiego, posiadasz dalej SDI/O tylko, ze zlacze masz w wersji mini
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2007, 13:33:17 »
Jest taka karta CF firmy Ratoc

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2007, 13:36:28 »
A domowymi sposobami jakiejś CF nie dałoby się na host USB przerobić??
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2007, 13:47:56 »
A domowymi sposobami jakiejś CF nie dałoby się na host USB przerobić??
no nie bardzo :D tak samo jak nie da sie karty SD przerobic na np. WIFI na SDIO
host usb na CF ma tyle wspólnego z kartą CF, że pasują do tego samego gniazda

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2007, 13:57:34 »
tego się właśnie obawiałem bo niestety cena hosta USB na CF jest zaporowa
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 08, 2007, 21:51:47 »
hmmmm.... przerobić to może nie... ale CF jest niby otwarty więc może by się dało zrobić hosta USB na CF'ie. Tyle że ja znowu nie mam CF'a :(

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 08, 2007, 22:26:09 »
Piszac "SDI/O" macie na mysli usb? bo mi sie to kojazt z kartami SecureDigital, bo jak chodzi o karty to w mda compact III mam microSD.

A wracajac do portu czy niejest tak ze calymi danymi co leca do i z usb steruja sterowniki a roznica miedzy usb host a bez to czy S. A.  sterowniki i czy w gniazdzie usb daje napiecie?

Jeśli zle gadam to mnie poprawcie bo jestem jakos nie na temat ;( i sorry za pisownie, pisze z komorki. . .

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 09, 2007, 10:06:59 »
SDI/O to SecureDigital Input/Onput ;-) Czyli kadty SD wejścia/wyjścia, czyli coś a'la karty pci w komputerze, tylko wkładane w slot kart pamięci. Nietety host usb to nietylko sterowniki, to także sprzęt.

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 09, 2007, 10:21:26 »
Piszac "SDI/O" macie na mysli usb? bo mi sie to kojazt z kartami SecureDigital, bo jak chodzi o karty to w mda compact III mam microSD.

A wracajac do portu czy niejest tak ze calymi danymi co leca do i z usb steruja sterowniki a roznica miedzy usb host a bez to czy S. A.  sterowniki i czy w gniazdzie usb daje napiecie?

Jeśli zle gadam to mnie poprawcie bo jestem jakos nie na temat ;( i sorry za pisownie, pisze z komorki. . .

ehhh coś dzisiaj spię :| właśnie zrobiłem wywód na kitora (sorry).

Sterowiki to jedno, sprzęt (jak wspomniał kitor) drugie (chociarz raz widziałem próby japończyków na zrobienie software'owego hosta USB (zdaje się że nawet obsługa portu USB była softwareowa na bazie USB Igora Cesko), ale uruchomili aż mysz i to nie w pełni :P )

Tak czy inaczej kolorafa jak cię proszę, ja przy okazji tematu poszperałem coś na temat CF'ów których nie mam, więc ty poszperaj coś na temat sprzętu co masz (SD, SDI/O i inne wbudowane w MDA) oraz na temat sprzętu który chcesz uzyskać (USB Host)

P.S. A tak wogóle dziwne, że nie chcą uwolnić SD I/O :(
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2007, 10:24:14 wysłana przez Sanjuro »

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 09, 2007, 13:07:05 »
móbłbyś coś więcej napisać o tym softowym hoście??? Ciekawie się zapowiada, jakby mysz działała - mysz na comie z moim pda mi za bardzo nie leży, a jest mi potrzebna

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 09, 2007, 14:21:15 »
móbłbyś coś więcej napisać o tym softowym hoście??? Ciekawie się zapowiada, jakby mysz działała - mysz na comie z moim pda mi za bardzo nie leży, a jest mi potrzebna

Jest to prosta implementacja hosta USB na mikrokontrolerach '51 (C8051F310) oraz AVR (AT90S2313) obydwa nie posiadają fizycznie USB. Odsyłam do japońskiej stronki (przetrawionej przez Google Translate) USB host club
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2007, 14:25:21 wysłana przez Sanjuro »