higiena obsługi akumulatorków

• 8 Odpowiedzi
  • 1168 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Baaam

• 36
« dnia: Październik 20, 2005, 15:17:30 »
Witam.

Mam Acera n35 i nie wiem do końca na co mogę sobie pozwolić odnośnie ładowania urządzenia. Czy mogę doładowywać nie do końca rozładowane ogniwo aby mieć następnego dnia w pełni naładowanego Palma czy mogą go podłaczyć do zasilania jeśli bateria jest naładowana powiedzmy w 50%? Nie wpłynie to na jej trwałość?
Do jakiego stopnia mogę go rozładować, kiedy mam przerwać pracę i bezwzględnie go naładować? Czy jak jest pierwsze ostrzeżenie -30% czy 20%, 10%. Czy mogę mu pozwolić rozładować się do końca - czekać aż sam zgaśnie?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 20, 2005, 16:38:31 »
Mozna je ladowac kiedy tylko sie chce. Nawet jak bateria rozladuje sie tylko o kilka procent. Nie wplynie to negatywnie na dlugosc zycia baterii. Wazne bys ladowal baterie w miare czesto, nie pozwalaj im sie za bardzo rozladowac - nigdy do zera! To nie sluzy litowo-jonowym bateriom.

*

Offline Thek

• **
  • 174
  • Sprzęt: HTC Dream, 8GB microSD, Motorolla S9
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 21, 2005, 09:18:30 »
Dodać jeszcze należy, że 0%, które wyświetla się na pda, to faktycznie od kilkunastu do nawet 25% baterii, która od tego momentu będzie służyła podtrzymaniu systemu operacyjnego (przez czas do około 2 dni), żeby nie doszło do hard resetu.

*

Offline Baaam

• 36
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2005, 23:39:43 »
Czyli jednak mogę Palmtopa użytkować aż sie wyłączy bo to jednak nie będzie 0% jego pojemności. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem poprzednią wypowiedź.
Dziekuje za odpowiedzi.

*

silentjob

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2005, 23:51:05 »
Nie do końca. Maksymalne rozładowanie do zera nie służy sprzętowi, nie mniej pozwala na utrzymanie na nim danych jeszcze przez jakiś okres czasu pomimo braku możliwości uruchomienia go.

*

Offline me_th_od

• **
  • 113
    • capzone.pl - fullcapy, snapbacki
  • Sprzęt: HTC One
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 11, 2005, 17:25:29 »
a co w przypadku jak akumulator trzyma tylko kilka godzin - caly czas PDA jest wylaczony?
zaznaczam, iz sprzet odebrany 3 dni temu z salonu - oddany do naprawy gwarancyjnej i wymieniony na nowy egzemplarz.
tylko, ze jest maly problem bo mi akumulator nawet 12 godzin nie wytrzymuje ... :(
a co bedzie jak pojde gdzies w teren i bede chcial uzywac GPS ... 1,5 h i padnie ...
mieliscie moze do czynienia z czyms takim ?

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 11, 2005, 19:26:11 »
Czyli akumulator też jest do wymiany.

*

Offline me_th_od

• **
  • 113
    • capzone.pl - fullcapy, snapbacki
  • Sprzęt: HTC One
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 11, 2005, 22:08:21 »
Cytat: Lutek
Czyli akumulator też jest do wymiany.

FUCK ale to nowy sprzet przeciez mi dali ... juz mi rece opadaja do tego acera ...
najpierw padl mi modul GPS - to mi wymienili w Karen w Kielcach tam gdzie kupowalem na nowy n35, gdyz bylo to przed uplywem 5 dni ...
potem mi sie schrzanil po jakis 5 miechach slot SD (po ok minucie od wyjecia karty SD PDA odswiezal ze nie ma karty) - oddalem do Karen w Krakowie a oni przeslali do Bielska Bialej do serwisu Acera no i czekalem ponad miesiac az mi serwis laskawie raczyl przyslac nowy egzemplarz, w ktorym to jak sie okazalo po naladowaniu akumulatora w domu, ze trzyma on ledwie 12 godzin i to w trybie OFF!
i znowu bede pewnie czekal ku@$%! miesiac az serwis raczy sie okreslic co i jak ...
chyba ze mi w Karen wymienia na nowy egzemplarz jako ze nie uplynelo jeszcze 5 dni od wydania mi nowego urzadzenia.
tylko jak oni to potraktuja skoro PDA kupilem na koniec maja czyli to nie jest nowy zakup chociaz mam nowe urzadzenie z nowa gwarancja ...
niech to szlag ... juz mam dosc ...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 12, 2005, 04:25:30 »
po pierwsze przestan bluznic!

po drugie w ilu watkach jeszcze opiszesz to samo?
tu nie wystarczylo?
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=24546#146428

po trzecie idz do Karenu i tam sie kloc bo 12 godzin w trybie OFF to za malo