GPS GLOBALSAT BT-338 Problem

• 12 Odpowiedzi
  • 1289 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline testerpl

• 45
  • Sprzęt: Dell X51v, Hp IPAQ 5450, Jornada 728, BT-338
« dnia: Styczeń 27, 2006, 21:28:27 »
ACER n50

W menadzerze bluetooth gps wykrywa sie, ale jest na nim taki wielki niebieski pytajnik. Powiedzcie czy jest to rzecz normalna, sprawdzam go programem GPSinfo, leca jakies dane, ale jak wezme na druga zakladke, to nie pokazuje mi zadnej satelity (przy wlaczaniu GPSinfo jest napisane, ze ta wersja GPSinfo jest przenaczona do starszych systemow). I pal go licho, niech w tym GPSinfo nie dziala, gorzej, bo z AUTOMAPA jest to samo, wykrywa sie na COM6 włączam go, i przemila Jadzia informuje mnie ze SZUKAM SYGNAŁU GPS COM6...
dodam jeszcze, ze niebieska dioda na BT-338 miga co sekunde, wiec BT jest na pewno podlaczony do Acera.

z gory dzieki za odpowiedzi :)

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2006, 21:41:35 »
Krótko jestem na tym forum, ale było o tym w międzyczasie kilkanaście razy!
Uruchamiaj GPS z poziomu aplikacji obsługującej, nie zaś z poziomu managera BT.

*

Offline testerpl

• 45
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 28, 2006, 10:16:14 »
tak tez robilem i jest to samo

*

Offline Goompie

• **
  • 151
  • Sprzęt: MDA AMEO - (HTCX7500)
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 28, 2006, 10:36:42 »
Za pierwszym razem trzeba troche wpisac i tu i tu :)
Też miałem z tym problem i też mam BT338 ale z XDA EXEC.

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=29031

Tam jest mój post z taką treścią:

"Najpierw właczyłem BT w PDA, wyszukało mi odbiornik GPS. Przyporządkowałem do niego port (com8) Potem właczyłem AM i w niej też ustawiłem com8. Predkosc 38400 ale na innych też zadziałało. Bez wpisania numeru portu do managera BT nie chciało znaleźć sygnału"

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 28, 2006, 11:55:35 »
Cytat: "testerpl"
tak tez robilem i jest to samo

a wyszedles na dwor?

*

Offline testerpl

• 45
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 28, 2006, 15:41:04 »
ło matko, jasne ze wyszedlem, nawet wyjechalem w szczere pole :) mam dodatkowe 2 pytania: jak zmienic numer com portu bo standardowo gps wlazi na com6 a ja bym chcial, tak jak goompie wlaczyc go na com8. pytanie nr 2: minimalizuje AM, wchodze do menadzera BT, dalej na zakladke active connections, u gory i tylko u gory mam piekna wtyczke na polu OUTGOING connections, na dole na incoming nie mam nic ale chyba tak powinno byc. teraz wchodze tam na status, sila sygnalu jest JUST RIGHT, ale mam pytanie co do ACTIVITY: bajty mi leca tylko na RECEIVED, na SENt nie mam nic. czy to jest rzecz normalna??

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2006, 17:30:44 »
jak zmienic numer com portu bo standardowo gps wlazi na com6 a ja bym chcial, tak jak goompie wlaczyc go na com8.

Skoro już masz COM6 przydzielony dla BT i działa, to po co chcesz to zmieniać?
Być może w innych programach masz ten port zafiksowany dla BT i narobisz sobie problemów.

pytanie nr 2: minimalizuje AM, wchodze do menadzera BT, dalej na zakladke active connections, u gory i tylko u gory mam piekna wtyczke na polu OUTGOING connections, na dole na incoming nie mam nic ale chyba tak powinno byc.

Nie są to IMHO najszczęśliwsze nazwy dla tych portów, bo incoming zawsze kojarzy się z połączeniami przychodzącym z zewnątrz (być może przez skojarzenie z rozmowami w GSM).
Ale tak już jest w WM/PPC.

teraz wchodze tam na status, sila sygnalu jest JUST RIGHT, ale mam pytanie co do ACTIVITY: bajty mi leca tylko na RECEIVED, na SENt nie mam nic. czy to jest rzecz normalna??

A co chciałbyś wysyłać do systemu GPS? Jeśli nic, to słusznie w SENT nie ma danych. Byłyby (pewnie kilka bajtów), gdybyś np. przestawiał tryb pracy odbiornika (SiRF<->NMEA, SN OFF<->ON, etc.).

*

Offline testerpl

• 45
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 29, 2006, 16:16:09 »
okej, mam jeszcze ostatnie pytanie, poniewaz BT-338 nie dziala mi ani na GPSinfo, ani na VisualGPS, ani na automapie, aaaale zauwazylem jedna rzecz byc moze wazna, wystepuje ona w GPSinfo i wyglada tak: w zakladce SETUP dane pociskaja rowno, ale w zakladce GPS INFO DATA JEST USTAWIONA NA 2005/03/06 moze to cos psuje????? czas (stoper)  ponizej daty leci ladnie, a po lewej stronie mam w czerwonym koleczku ??? satelitke nr 26 ??? i koniec kropka. czy ta data moze miec cos wspolnego z dzialaniem BT-338 ?? dodam oczywiscie ze data systemowa w samym PDA jest ustawiona prawidlowo.

*

• 6498
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 29, 2006, 21:38:54 »
Ściągnij ten program:
http://sirftweak.networktroubles.org/gpstweak.php
i zobacz jaką masz wersję firmware (Command / Switch to SiRF, Command / Poll version) - po uprzednim ustawieniu w Setup portu i szybkości transmisji.

*

Offline testerpl

• 45
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 30, 2006, 22:09:13 »
po wybraniu poll version nie dzieje sie nic, jesli chodzi ci o wersje firmware to  w gpsinfo jest ona podana podczas puszczania zminego startu 3.1.1 wiec chyba nowa ... jedyne co mi dziala w gpstweaku, to to, ze po zrobieniu SWITCH TO NMEA zaczynaja mi zasuwac dane jak w gpsinfo.

*

• 6498
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 31, 2006, 00:39:23 »
No, to skoro dane zaczynają Ci zasuwać, to musisz dać czas BT-338 na ściągnięcie wszystkich niezbędnych danych z satelitów.
Połóż go na parapecie okiennym, klawiszem On/Off do siebie (w stronę pokoju), sparuj z GPS Tweak lub GPS Info (palmtop musi być w kołysce/cradle, chodzi o zasilanie) i idź spać.
Rano będziesz miał pozycję jak znalazł, albo poszukasz adres dostawcy aby zwrócić odbiornik.
Mam tylko nadzieję, że nie masz w domu jakichś dziwnych szyb z powłokami antyrefleksyjnymi / przeciwsłonecznymi, or so...

*

• 6498
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 31, 2006, 00:41:38 »
P.S. Wersja softu (firmware) jest nowa.
Zapomniałem, że faktycznie pojawia się numer wersji f/w przy inicjalizacji odbiornika w sentencjach NMEA.

*

Offline testerpl

• 45
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 31, 2006, 18:54:11 »
dzis dorwalem RIKALINE 6033 czy jak mu tam, dziala na nim bez problemu, odsylam BT-338 do Bialegostoku, ponoc jak tylko dostaną, to odsylaja nowego spowrotem.

Temat uważam za zamknięty. Dzieki wszystkim za odpowiedzi.