GPRS Keep Alive - problem

• 13 Odpowiedzi
  • 926 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« dnia: Lipiec 20, 2004, 00:43:53 »
mam nastepujacy problem: czesto korzystam z internetu laczac mojego 3630 (PPC 2002) z SE T300 (Era). niestety czestym problemem jest rozlaczanie netu (czasem po paru minutach, czasem po kilkunastu). dodam ze mam wylaczone sprawdzanie poczty przez InBox (wiem ze InBox lubil rozlaczac). czesto uzywam PocketGadu i tam w ustawieniach znalazlem opcje "wysylaj sygnal aktywnosci", ustawilem ja na 30s i nie pomoglo. dlatego kupilem program GPRS Keep Alive ale i on sobie z tym nie poradzil. poprostu w pewnym momencie polaczenie sie zerwie a ja nie wiem dlaczego.. moze ktos pomoc? moze ktos ma podobny zestaw PPC2002 + Sony Ericsson w Erze (via irda)?  

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 20, 2004, 00:49:59 »
To moze byc problem telefonu albo Ery.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2004, 21:59:47 »
Zrobilem probe i zostawilem iPAQ'a podlaczonego do ActiveSynca na ok 3 godziny i nie zerwalo polaczenia, czyli raczej masz racje z tym, ze to nie problem samego palma. Tylko nie wiem z ktorej strony mam ugryzc problem bo ustawienia w telefonie tez sa ok.. Mial ktos moze podobny problem?

*

Offline MiHaU

• *
  • 59
    • http://www.baza-kwater.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 21, 2004, 02:31:05 »
ja mam wciaz podobny problem. iPAQ 3950+N7650 Era. Probowalem tez Gprs keep alive, ale polaczenie jest zrywane..

Moze to wina tej nokii 7650? Czy przy 6310i tez jest taki problem??

pzdr
MiHaU

*

Offline Robert Błaszczak

• **
  • 134
  • FS LOOX N560, NOKIA N73
    • http://www.foto.blaszczak.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2004, 07:19:00 »
To jest ewidentnie sprawa sieci komórkowej. Każda stacja bazowa może jednocześnie łączyć określoną ilość kanałów głosowych. Transmisja GPRS wykorzystuje maksymalnie 4+1 takich kanałów. W sytuacji znacznego obciążenia takiej stacji bazowej priorytet ma transmisja głosowa. Sterownik stacji, odpowiednio do zapotrzebowania obcina dostępne kanały dla transmisji GPRS. W przypadku bardzo dużego obciążenia może dojść do sytuacji zerwania połączenia GPRS.
Proponuję próby np. wcześnie rano, lub też w np. w innej miejscowości.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2004, 09:01:47 »
W pelni zgadzam sie z Robertem. Dodam jeszcze ze wazny jest stopien naladowania baterii /najlepiej max/ oraz poziom sygnalu /im wiecej tym lepiej/. Sprawdz to nawet kilka km dalej by obslugiwala Cie inna stacja bazowa.

*

Offline on74

• 31
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2004, 11:49:16 »
Ja do laczenia sie przez GPRS uzywam Nokii 6310i oraz Siemens s55
Nokia bardzo czesto zrywa polaczenie natomiast w siemensie sie to nie zdaza (chyba ze padnie bateria ;). Obydwu telefonow uzywam w tych samych miejsach, z tego co wiem wina moze oprogramowanie w przypadku Nokii

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 21, 2004, 12:02:50 »
Dobrze sie sklada bo na weekend wyjezdzam poza Poznan, wiec z pewnoscia sprawdze jak to jest w przypadku innych stacji bazowych. Jesli to sie nie zmieni to pewnie wykombinuje jakis inny telefon. Tak czy owak podziele sie wnioskami :)

Pozdrawiam

[Dodano: 2004-07-21 12:20:57]
do on74: z jakiej sieci komorkowej korzystasz?

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 21, 2004, 12:22:45 »
Tez mam (narazie i mam nadzieje ze juz niedlugo) T300 w Plusie i nie mam problemu ze zrywaniem. Bylem na Slowacji i tam rowniez nie zrywalo.

Teraz poluje na cos z BT bo po IR mozna sie zameczyc ...

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 27, 2004, 17:41:32 »
bedac nad morzem moj problem ze zrywaniem polaczenia pozostal.. jednak zmienilem przegladarke z PIE na NetFront3.0 i problem zniknal.. zostawilem polaczonego Pocketa z telefonem na ok 3 godziny i polaczenie sie nie zerwalo :) czyli winowajca byl prawdopodobnie PIE, z tym ze nie mam pojecia dlaczego ale to juz mniej wazne :P

Pozdrawiam:)

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 29, 2004, 19:16:15 »
jak wy laczycie telefon z ppc przez irde??
sajlent to do ciebie:) mam taki sam phone i tez w erze

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 29, 2004, 19:25:58 »
droga byla dluga i zawila ale jakos udalo mi sie polaczyc te 2 urzadzenia.. jesli chcesz cala konfiguracje to napisz a postaram sie to sobie przypomniec (obecnie kupilem T610 i karte CF BT i mam jeszcze wieksze problemy..)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 29, 2004, 19:59:14 »
Cytat: MNICH_1987
jak wy laczycie telefon z ppc przez irde??
sajlent to do ciebie:) mam taki sam phone i tez w erze

Wszystko jest opisane w Dziale dla Poczaktujacych - ostatnie artykuly:
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=7289

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 30, 2004, 10:13:24 »
Ja mam ipaqa 3635 i lacze sie przez nokie 6310i w idei i wszystko jest ok. Nigdy mi nie zrywa polaczenia. To moze byc wina operatora. Bo ja korzystam z  IDEI natomiast moj znajomy mial problemy w ERZE