GG na imov działa!!!

• 16 Odpowiedzi
  • 1610 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GG na imov działa!!!
« dnia: Styczeń 18, 2004, 11:43:10 »
Długo ćwiczyłem z różnymi wersjami klientów GG na PPC i wreszcie mam coś, co działa i to bardzo dobrze. Nie ma problemów ze znikaniem zapisu rozmowy. Widać cały jej przebieg w dwóch kolorach. Czerwone są moje wypowidzi, niebieskie rozmówcy. Oprócz braku emotioników jest wszystko.
Co jest potrzebne?
1.Najnowsza wersja imov. Do pobrania ze strony producenta.
2.Pc z zainstalowaną np. Mirandą.
3.Utworzenie własnego konta na serwerze obsługującym transport do GG np. jabber.uznam.net.pl
4.Uaktywnienie transportu do GG (można też do ICQ).
5.Po wyłączeniu Mirandy włączmy PPC i w setupie programu imov wypełniamy potrzebne pola.
6.Ponieważ nie udało mi sie skutecznie zaimportowac listy kontaktów musiałem wpisać je ręcznie. Format: nr użytkownika GG@gg.jabber.uznam.net.pl

I to chyba wszystko. Proszę nie traktowac tego tekstu jako dokładnej instrukcji. Piszę to z pamięci. Moją intencją jest jedynie pokazanie jak niewiele trzeba do tego, aby wreszcie móc komfortowo uzywać GG na PPC.
Na dodatek w ten sposób można bezkonfliktowo, niczego nie tracąc stopniowo migrować w stronę Jabbera - komunikatora niedalekiej już przyszłości. Tutaj nie ma znaczenia czy uzywamy Windowsa, Linuksa, Maca, czy palma. Nie ma tez reklam!!!

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2004, 12:25:14 »
Tylko czemu zamiesciles to jako osobnego posta zamiast dolaczyc to do ostatniego watku na ten temat.

Co do iMOVa to jest jeden problem, bo on nie dziala na PPC 2003. Sprawdzalem go na iPAQ 4150 i 2210 i robi to samo co Pocket Gadu 1.7 czyli wyswietla tylko ostatni komunikat z rozmowy.

GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 18, 2004, 12:37:18 »
Mam Della z PPC 2003 i tak było w poprzedniej wersji imov, teraz jest OK. Dokładnie, to najpierw pobrałem wersję z linku zamieszczonego na klubowym FTP i było jak mówisz. Wyświetlała sie tylko ostatnia wypowiedź. Po jakims czasie zaglądnąłem na stronę producenta i pobrałem najnowszą wersję dla PPC 2003. Po zainstalowaniu wszystko działa jak należy. Moja wersja Microsoft PPC to 4.20.1081(build 13100) 1996-2003 dla Dell Axim X5

GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2004, 15:49:02 »
http://www.t-system.com.pl/lagnam/jabber/ tu mozna sobie kontakty przekonwertowac ...
dziala sprawdzilem

*

Offline andrul

• **
  • 189
GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 18, 2004, 20:10:15 »
Dzięki za instrukcje Gargamel. Wszystko mi poszło, ale nie z Mirandą, tylko z Exodusem. Mam taki problem, może ktoś ma pomysł:
-zastąpiłem Exodusem Gadu Gadu na dużym PC. Jest jeden problem: osoba, która ma normalne GG widzi mnie cały czas jako niedostępnego, choć na Exodusie mam status dostępnego. Normalnie gadamy, ale jednak może to wkurzać. Może ktoś ma radę ?

GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 18, 2004, 20:45:45 »
Nie mam takich problemów na PC. Moze dlatego, że na Mirandzie loguję sie xxxx@jabber.wp.pl a na Aximie xxxx@jabber.uznam.net.pl
 Natomiast z niewiadomych powodów kiedy loguję się z Axima raz jestem przez innych widziany na czerwono, raz na żółto, mimo że zawsze status mam "dostępny". W kazdym jednak przypadku nie ma to wpływu na połączenie, ale myli i wkurza. Fakt.
Na dzisiaj mamy juz dobrze działajacy komunikator. Dzięki Ripperowi wiemy jak konwertowac kontakty. Oby tak dalej.

*

Offline andrul

• **
  • 189
GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 19, 2004, 08:42:04 »
Zadam może naiwne pytanie, ale czy można uzyskać polskie czcionki w imov ?

GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 19, 2004, 11:23:46 »
mnie sie nie udalo ale zazwyczaj nie uzywam pl literek...
brakuje za to mniejszych czcionek i ikon oraz jak dla mnie sortowanie nie alfabetycznego tylko dostepni (i inni) alfabetcznie a potem niedostepni alfabetycznie ... mam ponad 100 kontaktow i dobicie sie do ktoregos przy takim rozmiarze nie jest latwe ani przyjemne... ale chyba lepiej niz pocket gadu na WM2003 IMHO

GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 20, 2004, 21:04:55 »
Po kilku dniach testow moge powiedziec, ze nareszcie jestem zadowolony. Program dziala stabilnie. Mam lacznosc ze znajomymi z GG, Jabbera i ICQ. A koszt dzienny takiego "gadania", to w przypadku abonamentu liniowego w Idei nieco ponad 0,50 zl. I o to chodzilo!
Kolegow Jabberologow prosilbym jednak o pomoc w nastepujacej sprawie:
jak w imov uzywac serwisow wyszukiwania znajomych w sieci wpkontakt/sieci ogolnoswiatowej jabbera? Oba serwisy aktywowalem i sa widoczne w programie, lecz niestety na szaro. Kompletnie nie wiem co z tym robic.

GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 27, 2004, 17:03:25 »
PRzylaczam sie do powyzszych wypowiedzi ! imov v.1.13e na LOOXie 610 dziala bardzo dobrze, nie ma w zasadzie zadnych problemow. Jedyne czego jednak brakuje, to brak trybu invisible, mozliwosci wpisania sobie opisu pod statusem itp. Narazie nie pozostaje nic innego jak korzystac z imova i czekac na dzialajacego Pocket GG!!

*

Czyżewski

GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 27, 2004, 20:19:36 »
Cytat: kroolik
Narazie nie pozostaje nic innego jak korzystac z imova i czekac na dzialajacego Pocket GG!!
Eeee, to pocket gadu nie działa? A może chciałbyś pełnej funkcjonalności GG (SMS-y itd...)?

GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 28, 2004, 00:41:15 »
Hmm.. jezeli smiesz twierdzic ze funkcjonowanie ostatniej i jakiejkolwiek innej wersji Pocket GG mozna nazwac dzialaniem na PPC2003 to ja nie wiem.. Nie bardzo da sie uzywac tego programu (aczokolwiek bardzo dobrego pod PPC2002), co zreszta wiele razy bylo na tym forum poruszane i nie ma sensu do tego wracac. A na smsach zupelnie mi nie zalezy.

GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 18, 2004, 11:50:02 »
W poprzednim poscie napisałem:
" A koszt dzienny takiego "gadania", to w przypadku abonamentu liniowego w Idei nieco ponad 0,50 zl."
Otrzymałem fakturę i wszystkich bardzo przepraszam. Idea liczy w tym wypadku osobno KB przychodzące i wychodzące. Czyli jedno połączenia kosztuje 1 złoty netto. Za cały dzień gadania nie jest to dużo, ale jednak więcej niz napisałem.
Dodam, że w wypadku imova, gdzie zwisów praktycznie nie ma jest to faktyczny, dzienny koszt używania komunikatora. No chyba, że ktos jest wyjątkową paplą i do tego ma super baterię.
Nawiasem mówiąc gdyby nie brak polskich liter i brak emotioników (przychodzące są widoczne) byłby to program prawie na szóstkę.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 18, 2004, 17:55:05 »
Kazdy operator nalicza osobno dane wyslane i odebrane.

GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 18, 2004, 19:41:21 »
Zgoda, tylko być może nie kazdy operator informuje, że "to tylko 50 groszy za kazde rozpoczęte 512 KB". W rzeczywistości przy każdym nawiązaniu połączenia płaci się 1 złoty netto

GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 19, 2004, 18:32:26 »
za kazde 100kb :P a tak btw. to masz racje :) bo operatorzy sie wycFFanili i postanowili zbierac oplate za kazda napoczetka paczke wyslanych danych i kazda pobranych :)

GG na imov działa!!!
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 19, 2004, 20:39:09 »
Każda sieć stosuje nieco inne taryfy. Ogólnie mogę powiedzieć tyle, że taryfy liniowe są dla użytkowników komunikatorów tylko pozornie tańsze. Wystarczy to policzyć na przykładzie "mojej" Idei dla Firm. Jedno połączenie dziennie przy transferze do 512 KB = 1zł z groszami x 30 dni daje ponad 30zł. na miesiąc. W praktyce jest to nierealne, gdzie dodatkowe łączenia w przypadku zawieszeń programu itp. Wychodzi minimum około 60zł.
Wniosek (który niestety już mnie nie dotyczy): najtaniej w takim przypadku wykupić abonament na przesył np. 5 MB i niczym się nie przejmować.
A może w innych sieciach jest to jeszcze lepiej "pod komunikatory" ustawione?