Długo ćwiczyłem z różnymi wersjami klientów GG na PPC i wreszcie mam coś, co działa i to bardzo dobrze. Nie ma problemów ze znikaniem zapisu rozmowy. Widać cały jej przebieg w dwóch kolorach. Czerwone są moje wypowidzi, niebieskie rozmówcy. Oprócz braku emotioników jest wszystko.
Co jest potrzebne?
1.Najnowsza wersja imov. Do pobrania ze strony producenta.
2.Pc z zainstalowaną np. Mirandą.
3.Utworzenie własnego konta na serwerze obsługującym transport do GG np. jabber.uznam.net.pl
4.Uaktywnienie transportu do GG (można też do ICQ).
5.Po wyłączeniu Mirandy włączmy PPC i w setupie programu imov wypełniamy potrzebne pola.
6.Ponieważ nie udało mi sie skutecznie zaimportowac listy kontaktów musiałem wpisać je ręcznie. Format: nr użytkownika GG@gg.jabber.uznam.net.pl
I to chyba wszystko. Proszę nie traktowac tego tekstu jako dokładnej instrukcji. Piszę to z pamięci. Moją intencją jest jedynie pokazanie jak niewiele trzeba do tego, aby wreszcie móc komfortowo uzywać GG na PPC.
Na dodatek w ten sposób można bezkonfliktowo, niczego nie tracąc stopniowo migrować w stronę Jabbera - komunikatora niedalekiej już przyszłości. Tutaj nie ma znaczenia czy uzywamy Windowsa, Linuksa, Maca, czy palma. Nie ma tez reklam!!!