program dla fotografika

• 5 Odpowiedzi
  • 464 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kari

• **
  • 128
  • Fortuna gardłem się przelewa! :D
    • Biały Ikar
  • Sprzęt: Nexus 4
program dla fotografika
« dnia: Kwiecień 20, 2006, 17:37:38 »
szukam jakiegoś programu, pomocnego przy robieniu zdjęć w plenerze (i nie tylko). głównie chodzi mi o takie rzeczy jak obliczanie czasów naświetlania i takie tam.
Visor Neo, Dell Axim X30, Treo 650, Universal, iPhone 3G, 3GS, HP Pre 3, Nexus 4
iPad 1 16Gb, iPad 1 3G 32Gb

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
program dla fotografika
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 20, 2006, 17:44:24 »
No też takiego cacka poszukuję :D Ale nie ma to jak własna intucja :P Czekam na propozycje :wink:

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

Offline kari

• **
  • 128
  • Fortuna gardłem się przelewa! :D
    • Biały Ikar
  • Sprzęt: Nexus 4
program dla fotografika
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 20, 2006, 18:23:18 »
intuicja bywa zawodna :)
Visor Neo, Dell Axim X30, Treo 650, Universal, iPhone 3G, 3GS, HP Pre 3, Nexus 4
iPad 1 16Gb, iPad 1 3G 32Gb

*

Offline kwieto

• 2785
Re: program dla fotografika
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 20, 2006, 19:38:01 »
Cytat: "kari"
szukam jakiegoś programu, pomocnego przy robieniu zdjęć w plenerze (i nie tylko). głównie chodzi mi o takie rzeczy jak obliczanie czasów naświetlania i takie tam.

Hmmm, tyle ze aby obliczyc precyzyjnie czas naswietlania trzeba by miec swiatlomierz... a wtedy program nie jest potrzebny. Bez swiatlomierza zostaje Ci i tak intuicja lub kierowanie sie standardowymi instrukcjami (np. drukowanymi wewnatrz kartonowych opakowan na filmy) czyli: sloneczko za chmurka - czas taki/przyslona siaka, sloneczko bez chmurki - czas siaki/przyslona siaka, itd.
Czyli znowu soft na wiele sie przyda co najwyzej jako przypominacz ustawien dla danych warunkow naslonecznienia. Tyle ze inaczej swieci slonce w poludnie, a inaczej rano i wieczorem, nie mowiac o tym ze nieco inna sila swiatla bedzie w Polsce a inna np. w Egipcie...

Innymi slowy - lepiej zainwestowac w swiatlomierz :"P

Natomiast do ciemni jest bardzo przyzwoity fototimer (tylko na Palm OS), jest tez program (nazwy nie pomne) zawierajacy czasy wywolan dla roznych filmow/chemii/temperatury - ale tylko dla B&W. No i niestety rowniez dla Palm OS.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
program dla fotografika
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 20, 2006, 19:47:36 »
intuicja bywa zawodna :)

A Ty nie masz lustranki/kompaktówki cyfrowej? Radzę zainwestować, bo to bardzo umila i oszczędza pieniądze (na światłomierz :D ) oraz czas.
Pozdro :!:  :twisted:

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
Re: program dla fotografika
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 20, 2006, 21:23:24 »

Popatrz na to:

http://home.comcast.net/~jonsachs/#Expose%201.0

Programik nazywa się Expose 1.0