Gdzie instalujecie programy? Device czy Karta?

• 13 Odpowiedzi
  • 964 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gdzie instalujecie programy? Device czy Karta?
« dnia: Marzec 04, 2008, 13:26:13 »
Witam,

Jestem posiadaczem HTC Touch który jak wiadomo ma mało ramu dlatego mnie problem dotknął szybciej ale jestem pewien że dotyczy każdego.

Zawsze jak instaluje program sprawdzam gdzie sugeruje to zrobić producent. Jeśli jest to wtyczka "Today" lub producent sugeruje to instaluje w pamięci urządzenia. Problem polega na tym że jak kończe instalację niezbędnych mi programów to zostaje mi 1MB pamięci :(

Raz spróbowałem zaisntalować tylko "Today" w pamięci urządzenia a resztę na SD czego skutkiem były zwiechy po każdym soft-resecie. Gdzieś przeczytałem że spowodowane jest to tym że najpierw bootowana jest pamięć urządzenia, a potem karta więc jeśli urządzenie próbuje wczytać aplikację z karty która jest jeszcze nie zbootowana to się zawiesza lub wali błędami że nie może znaleźć jakiegoś pliku.

Najbezpieczniej jest instalować wszytsko na pamięci urządzenia ale przy 64MB pamięci jest to bardzo utrudnione.
Jak wy instalujecie swoje oprogramowanie? Jak mogę być pewien że po isntalacji jakiegoś softu na kartę nie będę miał z nim problemów?

Pozdrawiam,
Brachson

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Gdzie instalujecie programy? Device czy Karta?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2008, 13:37:24 »
nie powinno być żadnych problemów po instalacji programu na karte pamięci
oczywiście programy "startujące" na today lepiej jak są w pamięci PDA
może zmniejsz ich ilość? napisz co masz w pamięci PDA
Jak wy instalujecie swoje oprogramowanie?

w pamięci PDA - ale to zależy ile tej pamięci dał producent  :wink:

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2008, 13:40:28 »
(...)Najbezpieczniej jest instalować wszytsko na pamięci urządzenia ale przy 64MB pamięci jest to bardzo utrudnione. (...)

Nie do końca masz rację. Owszem część programów należy instalować tylko w pamięci głównej, ale większość można z powodzeniem instalować na karcie. Wszystko zależy od producenta oprogramowania - prawie każdy podaje gdzie należy zainstalować swój program. Np. AM mam w 100% zainstalowany na karcie (program i mapy), ale już Touch Commander muszę mieć w pamięci głównej, gdyż inaczej nie będzie działał poprawnie. 99% gier można w całości instalować na karcie. To samo dotyczy softu do GPS. Soft bezpośrednio związany z ROM należy niestety instalować w pamięci głównej, a na pewno nie można go rozdzielać: np. Resco Explorer, który przy pełnej wersji składa się z kilku części, ale wszystko należy zainstalować w pamięci głównej.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 04, 2008, 13:49:15 »
Gry: zgadzam się w 100%, ale AM czy iGO pewnie nie zwracałeś uwagę ale nawet jeśli zainstalujesz na karcie to AM/iGo tworzą katalog z plikiem exe w pamięci urządzenia i zajmuje podaj 2,5MB (co przy 64MB jest sporo).

Ostatnio wywalał mi się na SPB GPRS - nie mógł znaleźć jakiegoś pliku pomimo że nawet skrótu nie miałem na Today (widać już na początku coś potrzebował a jeszcze nie widział karty po soft-reset).

Przyznam że trochę straciłem zaufanie do instalacji na karcie po tym jak miałem te zwiechy...po przeinstalowałem wszytsko na pamięć wewnętrzną i jak ręką odjął...no chyba że mi metoda prób i błędów zostaje czyli po każdym zainstalowaniu Soft-Reset żeby zobaczyć czy działa (ale to mało wydajne).

Już pomijam fakt że co za matoł uniemozliwił wybór dzwonków z karty SD? muszę przegrywać mp3 na device żebym miał dzwonek mp3, a żeby nie zajmował 3MB muszę go przerabiać...mało to przemyślane według mnie :(

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 04, 2008, 13:57:27 »
Ja instaluje na pamięci urządzenia tylko najpotrzebniejsze programy i te, do których potrzebuje szybki dostęp :)
Wtyczki today, Total commander, TCPMP itp - pamięć
Reszta na kartę,  a po Hard Reset robię tylko skróty w Programs, a te z iLauncher są po wgraniu kopii backupu cały czas na miejscu (skrót bezpośrednio na karcie) przez co nie muszę ich po każdym HR instalować, tylko są  :E
Nienawidzę Androida!

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 04, 2008, 13:58:03 »
(...) ale AM czy iGO pewnie nie zwracałeś uwagę ale nawet jeśli zainstalujesz na karcie to AM/iGo tworzą katalog z plikiem exe w pamięci urządzenia i zajmuje podaj 2,5MB (co przy 64MB jest sporo).

Ostatnio wywalał mi się na SPB GPRS - nie mógł znaleźć jakiegoś pliku pomimo że nawet skrótu nie miałem na Today (widać już na początku coś potrzebował a jeszcze nie widział karty po soft-reset).(...)

Co do AM czy iGO zgadzam się, ale oprócz kilku plików, które lądują w pamięci głównej mamy jeszcze inne pliki i katalogi: AM (Data Files, Settings Files), a przy iGO jeszcze więcej. Także ....

Co do GPRS Monitora, to musi on być zainstalowany w pamięci głównej, gdyż stamtąd ciągnie ustawienia sieci dla siebie oraz pewnie inne komponenty.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 04, 2008, 14:00:37 »
ja ładuje wszystko na kartę pamięci i żadnych problemów z pamięcią na urządzeniu nie mam. AM lub jakikolwiek inny program nawigacyjny zjada trochę pamięci, więc często lepiej ją zaoszczędzić instalując aplikacje na zewnętrznym nośniku.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Alwarez

• **
  • 239
  • iPhone 4S
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2008, 14:20:22 »
Ja też jak najwięcej aplikacji instaluję na karcie pamięci.

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 04, 2008, 14:40:23 »
Co do AM czy iGO zgadzam się, ale oprócz kilku plików, które lądują w pamięci głównej mamy jeszcze inne pliki i katalogi: AM (Data Files, Settings Files), a przy iGO jeszcze więcej. Także ....

Co do GPRS Monitora, to musi on być zainstalowany w pamięci głównej, gdyż stamtąd ciągnie ustawienia sieci dla siebie oraz pewnie inne komponenty.
iGo domyślnie ładuje też dane użytkownika do folderu My Documents, plik igo.db, który moze ważyć po pewnym czasie nawet 4 - 5 MB. Łatwym i pewnym rozwiązaniem jest wejście do rejestru \\\registry\HKLM\Software\iGo\userdata i zmiana wartości na: "\Storage Card\iGo\" oraz przeniesienie pliku igo.db do wspomnianego folderu na karcie.
Pozdrawiam
AKM

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2008, 14:40:40 »
no to wychodzi że miałem pecha

*

Offline Leniek

• 1
  • Leparkou - The Art Of Movement
  • Sprzęt: ASUS Mypal A639; Palm M515
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 04, 2008, 15:11:28 »
Destinator Albo AM ląduje w ROMie, Mapy na karcie, pozostałe App na pamięci Flash. Myślę że to dobre rozwiązanie
www.paintball-dab.yoyo.pl Serwis paintballowy. Chcesz spróbować??

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 04, 2008, 15:24:23 »
Ja tak sobie podzieliłem:
-programy na pda
-gry, filmy, muzyka, emulator psx na kartę.
Było: ASUS A686; ASUS A696; HTC Universal; HTC Wizard; ASUS P565, ASUS P552w, Nuvifone G60, Nec MobilePro 900, ASUS P320, ASUS P527, ASUS m930, Toshiba g900,

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 04, 2008, 15:37:40 »
też sobie tak chciałem podzielić ale przy 64MB pamięci to trochę trudne :) Kończy mi się pamięć przy instalacji programów pierszej potrzeby!

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 04, 2008, 17:22:09 »
Większość na kartę, "na pda" mam pocket+, resco explorer, iGo, resco keybord pro, calendar+, chyba to wszystko....