Fujitsu Siemens N560 + SE K700i Orange i GPRS

• 8 Odpowiedzi
  • 1077 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline juha

• **
  • 107
    • http://juha.ovh.org
  • Sprzęt: N560
« dnia: Maj 21, 2006, 15:37:02 »
Witam

Od kilku godzin usilnie staram sie uruchomic zestaw taki jak w temacie. Bez rezultatów. Co i jak robie napisalem ponizej:

- Bluetoth w pocekt pc i telefonie wlaczony.
- Telefon z pocketem zparowany.
- Przy parowaniu telefonu z pocketem wybralem, ze pocket ma uzywac uslugi Dialup Networking telefonu.
- Tworze nowe polaczenie jako modem wybieram bluetooth, z listy urzadzeni wybieram K700, jako numer telefonu podawalem *99# i *99***X#, gdzie X byly roznymi ceferami od 1 do 4 (wiecej mi sie nie chialo).
- Nazwa uzytkownika internet, haslo internet
- w ustaweniach zaawansowanych szybkosc ustawiona na 57600
- jako extra dial-string modem commands wpisane cgdcont=1,"ip","internet"
- serwery dns wpisywalem i zostawialem puste bez rezultatu.

Przy probie wykonania polaczenia jest zawsze taki sam komunikat, po kilkunastu sekandach palmtop informuje mnie ze polaczenie nie moglo byc nazwiazane z "nieznanych przyczyn" (unknown reason).

Czy ktos ma jakies pomysly? Co prawda nie probowalem jeszcze zestawic polaczenia na innym telefonie niz K700, ale docelowo interesuje mnie wlasnie taki zestaw poniewaz mam wlasnie ten telefon.

Pozdrawiam
marek

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 21, 2006, 16:21:51 »
pamietam ze swego czasu dostawałem szału chcac polaczyc sie z netem korzystajac z telefonu SE.. 60 000 nastaw a net jak nie dzialal tak nie dziala... W Nokiach nie ma z tym zadnego problemu.

Sprobuj przeslac sobie na telefon pakiet nastaw OTA ze strony Orange - to jedyna mozliwosc ktoą moge zasugerować (o ile problem lezy po stronie telefonu-modemu a nie PDA)

*

Offline juha

• **
  • 107
    • http://juha.ovh.org
  • Sprzęt: N560
juz sobie poradzilem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 21, 2006, 20:46:40 »
Juz sobie poradzilem, jak to zwykle przez przypadek. Opisze w czym byl  problem, pewnie kiedys sie komus przyda. Wychodzi na to, ze konfiguracja SE jest prostrza niz konfiguracja Nokii, bo praktycznie nie trzeba nic robic :)

Przy kolejnej probie konfiguracji polaczeia, zapomnialem wpisac "cgdcont...."  w extra dial-string i o dziwo wszystko zaczelo dzilac :) Jako numer telefonu podalem *99# i wszystko dziala bez problemu, opis dotyczy orange.

pozdrawiam i powodzenia

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
  • Sprzęt: SGS, SGTab
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 21, 2006, 21:07:23 »
Owszem numer *99# moze i dziala ale jak masz tylko jeden profil polaczenia z netem, przy kilku profilach ta cyferka na koncu oznacza numer profilu ktory sie sprawdza w ustawieniach tel. W sumie nawet nie wiem o co chodzi z extra dial-string bo nigdy tego nie ustawialem moze potrzeba przy BT bo ja laczylem sie K700i -- Mio 168 vis IrDA, ta sama sytuacja miedzy polaczeniem PC z tel. via IrDA. A propo profili do laczenia z internetem mialem ciekawa sutyacje i chcialem ostrzec innych przed tym. Kupilem tel. byl on w sieci Orange po czym zalorzylem karte z Plusa i wszystko ok zestawilem polaczenie GRPS z PDA i spoko smiga wszystko po czym sprawdzilem stan konta i tu szok po sciagnieciu kilkudziesieci Kb danych sciagla mi z konta ok 7 zł, zadzwonilem do BOK plusa z pytaniem co jest, po  wyjasnienu calej sytuacji i przecezsaniu ustawien w tel okazalo sie ze wybierajac numer z PDA  ostatnia cyferka byla 1 co bylo numerem profilu z Orange (nie dalo sie go usunac, tzw. WAPLOCK), pan bardzo milo mnie poinformowal ze bardzo go dziwi ze internet dziala ale bardzo pradopodobne ze dlatego tak duzo zaplacilem bo laczylem sie przez plusa do orange i stad takie koszty  :twisted:  W sumie nie wiem czy to mozliwe ale koles z BOK plusa tak twierdzi, po zmianie cyferki na odpowiedni profil wszystko w normie. A tak jakby was interesowalo najkorzystniejsza w tym momencie oferta internetu po GPRS ma plus z tzw. karta Plusdata 100KB = 3gr  
Przepraszam ze tak sie rozpisalem ale chcialem rozjasnic troche sytuacje zeby nikt sie nie zdziwil skad taki rachunek ma za GRPS.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 22, 2006, 05:23:05 »
Ciekawe... Podobno roaming między sieciami w kraju jest zabroniony (i wydaje mi się że punkt dostępowy nie powinien wpuścić "obcego" użytkownika). Zaiste, dziwne...

*

Offline BigBadBlackDog

• **
  • 151
    • Moja mała mieścinka :)
  • Sprzęt: i780, Motorola Pro+
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 22, 2006, 08:41:04 »
hmm, nie powinien - ja korzystam z simdaty i zwyklej karty prepadidowej w orange(która była simem abonamentowym kilka lat, tylko mi sie cało to orange przestało podobać :) i nie da się wejść na bramke jednego opreratora korzystając z ustawień drugiego ( bo juz z ciekawosci kiedyś testowałem)
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu, stąd biorą się posrane pomysły

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 22, 2006, 09:03:16 »
Cytat: "bret"
Ciekawe... Podobno roaming między sieciami w kraju jest zabroniony (i wydaje mi się że punkt dostępowy nie powinien wpuścić "obcego" użytkownika). Zaiste, dziwne...

NARAZIE jest zabroniony .. ale UKE juz mysli (hueehueee MYSLI :) ) zeby wprowadzic nawet obowiazek roamingu miedzysieciowego.
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

Re: Fujitsu Siemens N560 + SE K700i Orange i GPRS
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 17, 2006, 12:55:00 »
Cytate skrocilem...
Cytat: "juha"
Witam

Od kilku godzin usilnie staram sie uruchomic zestaw taki jak w temacie. Bez rezultatów. Co i jak robie napisalem ponizej:

- Bluetoth w pocekt pc i telefonie wlaczony.
- Telefon z pocketem zparowany.
- Przy parowaniu telefonu z pocketem wybralem, ze pocket ma uzywac uslugi Dialup Networking telefonu.
- Tworze nowe polaczenie jako modem wybieram bluetooth, z listy urzadzeni wybieram K700, jako numer telefonu podawalem *99# i *99***X#, gdzie X byly roznymi ceferami od 1 do 4 (wiecej mi sie nie chialo).
- Nazwa uzytkownika internet, haslo internet
- w ustaweniach zaawansowanych szybkosc ustawiona na 57600
- jako extra dial-string modem commands wpisane cgdcont=1,"ip","internet"
- serwery dns wpisywalem i zostawialem puste bez rezultatu.

Czy ktos ma jakies pomysly? Co prawda nie probowalem jeszcze zestawic polaczenia na innym telefonie niz K700, ale docelowo interesuje mnie wlasnie taki zestaw poniewaz mam wlasnie ten telefon.

Pozdrawiam
marek

Na niektorych komorkach (np. Sony Ericsson K700i) jest potrzebne przed lancuch +cgdcont= wpisac Z;, takze poczatek potem bedzie wygladal Z;+cgdcont=

Wyjatkowo sie zdarza, ze komorka nie rozumie zleceniu wpisanemu malymi literami, dlatego zamiast lancucha +cgdcont= sprobowac wpisac +CGDCONT=

K parametru *99# lub *99***1#
Na niektorych komorkach jest potrzebne definowac, aby zamiast explicitnego ustawienia w Pocket PC bylo uzyte ustawienie z komorki. W tym przypadku zamiast *99# uzyc *99***1#, albo zamiast 1 wpisac inny numer (jezeli komorka popiera wiecej profilow). I tylko dla porzadek skasowac lancuch +cgdcont .

Jezeli komus nie jest trudno po czesku to caly temat jest na www.ce4you.cz lub wersja dla PDA: mobile.ce4you.cz
http://www.ce4you.cz/articles/detail.asp?a=57

PS: Sorry za bledy w poslkim...nie jestem Polakem.

*

Offline baols

• *
  • 52
    • http://signsfromdreams.blogspot.com/
Re: juz sobie poradzilem :)
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2006, 16:20:01 »
Cytat: "juha"
Przy kolejnej probie konfiguracji polaczeia, zapomnialem wpisac "cgdcont...."  w extra dial-string i o dziwo wszystko zaczelo dzilac :) Jako numer telefonu podalem *99# i wszystko dziala bez problemu, opis dotyczy orange.
pozdrawiam i powodzenia

W końcu mi się udało!!! Tak jak napisał juha należy zostawić puste pole extra dial-string jeżeli mamy telefon SE w Orange.

U mnie testowane na SE T68i + FS N560.

pozdrawiam i dzięki