Czy ktoś zdybył zasilacz samochodowy do IPAQ-a ?

• 20 Odpowiedzi
  • 2566 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nicco

• 29
    • http://mikolaj.killer.radom.net
« dnia: Grudzień 26, 2002, 03:21:07 »
Witam. Interesuje mnie czy ktoś może próbował dokupić jakiś zasilacz do podpięcia ipaq-a pod gniazdo zapalniczki w samochodzie ?

Szczerze zrobiłem sobie taki sam ze stabilizatora napięcia z 12 na 5 V ale to chyba nie to bo ni cholery nie chce ruszyć ?

Jest jakaś tania opcja ? Wiem że zawsze pozostaje mi ebay i zasilacze po 9$ ale nie chce mi się tyle czekać ....

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 26, 2002, 10:51:30 »
To coś musiałeś zrobić źle. Ja zrobiłem podobnych zasilaczy samochodowych już kilka i oprócz czasowych problemów ze zdobyciem odpowiedniej wtyczki to wszystko biegało, że aż miło.
Schemat i parametry zdobyłem gdzieś z sieci i lekko poprawiłem stabilizator, bo używam też  radiostacji w aucie a ta czasami "śmieci". Poza tym wszystko chodzi jak trzeba...
Jak znajdę jakiś link albo dokumentację to Ci podeślę. Ale nie obiecuję, bo miałem mały remanent w kompie.

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 26, 2002, 11:03:03 »
Ostatnio kupiłem taką ładowarkę w firmie FEN z Poznania.

Nie mają tego w cenniku na stronie (nie mam pojęcia czemu), ale są tu ich namiary: http://www.fen.pl

beny

*

Offline PIRUS

• 29
    • ?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 28, 2002, 18:17:50 »
Można też "szarpnąć" z Allegro:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=9191421

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 28, 2002, 18:44:13 »
Co za przytlaczajaca cena!!

Na szczescie kilka aukcji nizej mozna to kupic o wiele taniej

*

Offline ragozd

• **
  • 129
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2002, 19:27:51 »
z powyzszym linkiem to naprawde byloby niezle "szarpniecie" :)

*

Offline PIRUS

• 29
    • ?
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 30, 2002, 16:17:24 »
Kolega pytał, więc napisałem to co mi wpadło w oko. Co do ceny to nie siedzę w temacie ale skoro piszecie że zabójcza to (jako stworzenie stadne) dołączam się do powyższego stwierdzenia.

*

Offline nicco

• 29
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 30, 2002, 16:57:25 »
Zrobiłem sobie własny zasilacz ale to chyba jeszcze nie to ...

Problem w tym, że scalony stabilizator napiecia ma max przerób 1A i jak zaczyna ładować ipaq-a to np: słuchając muzyki 10 sek po podłączeniu zasilacza zaczynam słyszeć narastajace szumy i nagle przestaje sie ładować ... odłączam, podłączam ... 10 sek i ta sama historia.

Ktos wogole ma zasilacz do samochodu ? Mozecie mi sprawdzić jaki jext max pobór prądu dostarczany przez te zasialcze ?

*

Offline umbro

• *
  • 67
    • http://217.96.194.164/pbx
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 01, 2003, 13:58:41 »
Są stabilizatory napięcia 5V / 5A taki układ pozwala ładować każdy PDA .
Zrobiłem taki do Loox i przetestowałem z 2 bateriami pobór ok. 4A.
Problem stanowi ciepło , ja zastosowałem radiator od procka 486 z wiatrakiem , wtedy się nie przegrzewa .
Testowałem ponad 16 godzin non-stop
Dane układu .....
The LM1084 is a series of low dropout voltage positive
regulators with a maximum dropout of 1.5V at 5A of load
current. It has the same pin-out as National Semiconductor’s
industry standard LM317.
The LM1084 is available in an adjustable version, which can
set the output voltage with only two external resistors. It is
also available in three fixed voltages: 3.3V, 5.0V and 12.0V.

Pozdrawiam Tomek
PS. wszystko udało się zamknąć w obudowie po zasilaczu samochodowym do historycznej już Noki 2110

Wtyczkę do Loox/iPAQ zasilającą można kupić bez problemu wraz z kabelkiem , Loox czy iPAQ ?   to tylko odwrócone bieguny .....

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 01, 2003, 14:06:15 »
no jeszcze problem wtyczki, wiem ze niektore urzadzenia maja zwykle wtyczki zasilajace dostepne w kazdym sklepie, ale ja mam problem w jornadzie z wtyczka. chetnie kupie wtyczke zasilajaca i wtyczke danych do jornady 56x

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 02, 2003, 14:55:16 »
elita napisał:

no jeszcze problem wtyczki, wiem ze niektore urzadzenia maja zwykle wtyczki zasilajace dostepne w kazdym sklepie, ale ja mam problem w jornadzie z wtyczka. chetnie kupie wtyczke zasilajaca i wtyczke danych do jornady 56x

http://pc-mobile.net/connectors.htm

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 03, 2003, 22:09:43 »
a ja jestem zielony kompletnie w tym temacie i to co napisze moze wydac sie glupie - a nie nadawala by sie ladowarka samochodwa od discmana?? :) Zwykla ladowarka do ipaqa laduje discmana tak wiec moze jest i odwrotnie??

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 04, 2003, 11:32:50 »
Tylko Discman potrzebuje mniejszy prąd do działania, więc ładowarka od iPAQ-q da radę go obsłużyć. W drugą stronę możesz mieć podobne zjawisko jak "nicco" - zanik napięcia ładowania po jakimś czasie.
Wynika to z  tego, że ładowarka do  Discmana ma mniejszy prąd znamionowy (czyli ten max. prąd obciążenia) niż ta od PDA. Wtyczka jak rozumiem jest identyczna albo przynajmniej na tyle podobna, że nie sprawia problemów przy podłączaniu.
Taki zestaw może - ale nie musi chodzić.

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 04, 2003, 19:54:19 »
mam takie cudo (oryginalne nie robione) do Compaq Aero 2160 i chce sie pozbyc - nowiutkie  firma APLUS AP-01
OUTPUT: DC 5V 1A, nie wiem czy tyczka do Ipaqa jest identyczna jak do Aero 2160 ... daj znac na priva jakby co ;)

*

Offline nicco

• 29
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 04, 2003, 20:07:39 »
bajbusek napisał:

OUTPUT: DC 5V 1A, nie wiem czy tyczka do Ipaqa jest identyczna jak do Aero 2160 .....

Właśnie w tym problem że nie wiem jaki pobór prądu ma Aero ale Ipaq nie pojedzie na 1A-perowym zasilaczu. Bedzie zaczynał się ładować i zatykał ...

[Dodano: 2003-01-04 20:10:55]
aaa co do tej ładowarki od discmana to śmiem wątpić czy wogóle można to uruchomić bo mój starusieński discman ma pobór prądu 250mA więc jak to mówią "noł faking wej" ... nie pójdzie

*

Offline umbro

• *
  • 67
    • http://217.96.194.164/pbx
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 04, 2003, 22:10:17 »
Bateria 1000mA pobiera doładowania max 2A (zależy od typu i układu w PDA )
zależność nie jest liniowa , 1500 mA ok 2,4 średnio
iPAQ pobiera ( model 39XX co najmniej 2A , Loox ok. 2,5A )
Pozdrawiam Tomek

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 05, 2003, 13:29:02 »
Oryginalna ładowarka samochodowa do iPAQ kosztuje 120 zł (nr części 253508-B21) a przynajmniej nie przerywa łądowania i nie niszczy baterii. Jest w niej od razu aplikatorek do serii H38 i H39 (który osobno kosztuje 40 zł ;)

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 05, 2003, 20:48:26 »
nicco napisał:

bajbusek napisał:

OUTPUT: DC 5V 1A, nie wiem czy tyczka do Ipaqa jest identyczna jak do Aero 2160 .....

Właśnie w tym problem że nie wiem jaki pobór prądu ma Aero ale Ipaq nie pojedzie na 1A-perowym zasilaczu. Bedzie zaczynał się ładować i zatykał ...

[Dodano: 2003-01-04 20:10:55]
aaa co do tej ładowarki od discmana to śmiem wątpić czy wogóle można to uruchomić bo mój starusieński discman ma pobór prądu 250mA więc jak to mówią "noł faking wej" ... nie pójdzie

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
heh - tez tak pomyslalem - moj Aero tez wymaga 2A .... jednak nie spotkalem innej ladowarki niz ta do niego - w instrukcji mam wyraznie napisane - car charger 1A ... co do wtyczki glowy nie dam..

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 05, 2003, 23:42:18 »
Sam kupiłem ładowarkę samochodową uniwersalną, z możliwością zmiany napięcia ładowania na 3; 3,3 ; 5 ; 6 ; 6,5 i 7 V  (trzeba ustawić na 5V). W komplecie jest też chyba z osiem różnych wtyczek więc będzie pasowała do i-paqa i do discmana a nawet do jakiegoś telefonu.Jeszcze jedno :  ładowarka daje 2,1 A , a do mojego i-paqa  (3630)  wystarczą 2 A (jest to napisane na tylnej części obudowy i-paqa). Ładowarka kosztowała 69 (he he) zł w Media Markt.

*

Offline kozi

• **
  • 220
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 06, 2003, 10:30:25 »
wlasnie w ten sposob uszkodzilem sobie PCCard expansion pack - tzn. za pomoca jakiejs przetwornicy za 50 zł. kabelki podłaczylem dobrze, ipaq i expansion pack pokazywaly ze laduja , jak dojechalem na miejsce i odlaczylem kabelki okazalo sie, ze bateria w expansion packu jest rozladowana do zera, od tej pory moge ja doladowywac wylacznie poprzez ipaqa  
a moglo byc gorzej - moglem podlaczyc kable bezposredno do ipaqa

ja polecam (i sam stosuje) power runner pro [chyba nie pokrecilem nazwy] - to taki akumulatorek li-ion z regulowanym napieciem wyjsciowym, z mozliwoscia ladowania w samochodzie [chociaz tylko do polowy pojemnosci] starcza na ok 3 pelne ladowania ipaqa - ok 300 zl

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 06, 2003, 13:00:04 »
A ja mam oryginał do iPAQ-a, który mi działał z 3660. Czy mogę go bez jakichkolwiek przeróbek podpiąć do Loox-a???
Ktoś tu pisał że polaryzacja inna w Looxie a inna w iPAQ-u. Jak to jest? Wie ktoś???