Encyklopedia Pocketów

• 46 Odpowiedzi
  • 2526 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline karpiu

• *
  • 90
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Touch Pro 2
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 18, 2006, 21:51:06 »
Pytanie tylko jak radzi sobie ze stronami z php i sqlem?
Bo jesli dobrze to to moze zadzialac w innym przypadku to co jest jest lepsze.

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 18, 2006, 22:30:11 »
Zapowiada się nieźle i jeśli mógłbym jakoś pomóc to bardzo chętnie, bo za darmo takiego fajnego programu to mi nie wypada ściągać :D Mam fajny pomył:
Możnaby zrobić takie coś (ale wydaje mi się, że jest to trudne), żeby każdy użytkownik takiego programu mógł dodawać swoje opinie i inne programiki oraz screen shoty (coś jak update) i to by wysyłało się do twórcy programu lub jego pomocników z prośbą o zatwierdzenie (żeby ktoś glupio się nie bawił), a to leciałoby (automatycznie lub ręcznie) na server ftp z kąd użytkownicy mogliby to pobrać i wkleić sobie do katalogu programu, który przeczyta te pliki i doda do swojej bazy. Da się to zrobić?

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

Offline ciman

• *
  • 61
  • Sprzęt: Apple iPod Touch, Nokia E50, Navibe 735
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 18, 2006, 22:33:25 »
Jeśli to będzie w formie ebooka to tylko isilo.

Najlepiej zrobić okrojoną graficznie wersję http://pdaclub.pl/dl/ (5 min roboty) i pododawać pliki....

W downloadzie pdaclubu jest zdecydowanie za mało!

Ja pozostaję przy moich głównych założeniach.

*

_Morf_

Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 18, 2006, 22:36:21 »
Ale jakieś są.....napisałem "pododawać pliki". Nie wiem po co wam katalog offline jeśli i tak się trzeba połączyć żeby pobrać dany program. A kilka kliknięć w genialnie skatalogowanym DL PdaClub aż tak nie obciąży łącza...

====
Dobra powiedziałem co miałem powiedzieć :) jak się chcecie męczyć bardzo prosze :P. Koniec z mojej strony.

*

Offline karpiu

• *
  • 90
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 18, 2006, 22:36:27 »
Jesli chodzi o to co opdal Nameless to wystarczyla by baza danych (najlepiej oddzialna) do ktorej uzytkownicy dodawali by to o czym wspominales. W takiej bazie byla by dodatkowe pole np. "Zatwierdzone?" i skrypt (np w php) ktory jesli w tym polu byla by np.1 przepisywal by dany rekord do oryginalnej bazy danych, ktorą to uzytkownicy pobierali by na swoje pocketki :). W gruncie rzeczy nic trudnego (wiem ze są pewne ograniczenia ale w da sie je wmiarę latwo ominac). Niestety dalej nie mam jasnej sytuacji co to wygladu calosci (oczywiscie od strony technicznej), dlatego narazie nie wiele mozemy zrobic.

Moim zdaniem okrojona ( z wszelkich .jpg z wylaczeniem maly screenshotów) strona w necie zrobiona w php i MySQLu to jedyne sluszne rozwiazanie. Kilka linijek textu i jeden maly screenshot to nie za wielki ruch wiec koszty bylyby male. W kazdym razie nie porownywalnie male do sciagniecia pozniej tego pliku. I jednoczesnie baza byla by aktualna, latiwj dodawlo by sie rekordy, i porzadek by byl przez dlugi czas.

*

Offline ciman

• *
  • 61
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 18, 2006, 22:42:14 »
Cytat: "_Morf_"
Ale jakieś są.....napisałem "pododawać pliki". Nie wiem po co wam katalog offline jeśli i tak się trzeba połączyć żeby pobrać dany program. A kilka kliknięć w genialnie skatalogowanym DL PdaClub aż tak nie obciąży łącza...

No to trudno. Ja pozostaje przy swojej koncepcji + ew. wiki, jeżeli ktoś chce. Z pocketa lepiej jest przeglądać strony specjalnie przystosowane, niż wiadomo jakie - przynajmniej jak dla mnie.

Ja kontynuuję. :)

*

Offline karpiu

• *
  • 90
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 18, 2006, 22:45:21 »
Zgadza sie ze lepiej ogladac przystosowane strony ale mimo to uwazam ze teki czysty html na dluzsza mete nie jest dobry. Imho przegladanie tego nawwet przez neta ale na php i sqlu bylo by bardziej korzystne.

*

Offline ciman

• *
  • 61
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 18, 2006, 22:51:11 »
Cytat: "karpiu"
Zgadza sie ze lepiej ogladac przystosowane strony ale mimo to uwazam ze teki czysty html na dluzsza mete nie jest dobry. Imho przegladanie tego nawwet przez neta ale na php i sqlu bylo by bardziej korzystne.

Zgadzam się. Ale jak chcę wydać tylko na chwilę na połączenie by dużo nie zapłacić to innego wyjścia nie ma. A ten html będzie później w formacie isilo.

Znam tylko podstawy php, więc za specjalnie nic nie wykombinuję  :(

A może coś takiego: ktoś zrobi nam program, czytający bazę z htmla, w którym będzie możliwość dopisania programów i komentarzy, a później będzie to synchronizowane i wysyłane :?:

Może Admin to przyczepi?

*

Offline karpiu

• *
  • 90
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 18, 2006, 23:07:25 »
Problem tkwi w tym ze zrobienie z html bazy to nie jest takie proste. (nie wiem czy to woogole jest wykonywalne).

Dlaetgo staram sie znalezc odpowiednie rozwiazanie. Szukam czegos co obsluzy baze danych na pockecie, bo to da nam mozliwosc zostania przy twojej koncepcji z jednoczesnym usunieciem jej minusów i dodania nie zliczonych ilosci zalet. Moze jednak oprzec to na Pocket Accessie ?? To chyba byloby w tej sytuacji najlatwiejsze. Caly czas staram sie znalezc najlepsze rozwiazanie. Moze .Net i bazy danych Sybase-a. Niestety nei ma innego (slusznego) rozwiazania poza baza danych. Problm imho tkwi jak obsluzyc baze na pda.

*

Offline ciman

• *
  • 61
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 18, 2006, 23:11:08 »
Taaak... trzeba nad tym pomyśleć. Jutro poczytam  :D

*

Offline karpiu

• *
  • 90
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 18, 2006, 23:19:50 »
Znalazlem np cos takiego http://www.logotec.pl/mobile/default.asp?typ=wymagania&art=mc

W to wszystko trzeba sie zaglebic pomyslec i zastanowic. Jutro moze czegos poszukam.

*

Offline ciman

• *
  • 61
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 19, 2006, 09:06:20 »
Cytat: "stapp"
Cos jak... to:
 :arrow: http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=12&sortby=t&sort=asc&f_id=267

:?:

A może to? Przetestuję sobie :D

Cytat: "..::przemek::.."
Orientuje sie ktos jak redfish konwertuje strony? Mozna by oprzec na podobnym mechanizmie. Tzn. robi sie strone na pc, a potem konwersja na np. isilo. Jak doda sie cos nowego to juz tylko kwestia przekonwertowania na nowo.

Ja od początku o tym mówiłem :)  Nie musi być redfish tylko isilo :!:

*

Offline ciman

• *
  • 61
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 19, 2006, 17:20:12 »
Cytat: "Marcin Mazurek"
Cytat: "stapp"
Cos jak... to:
 :arrow: http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=12&sortby=t&sort=asc&f_id=267

:?:

A może to? Przetestuję sobie :D

Odpada :(

*

Offline ciman

• *
  • 61
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 20, 2006, 13:42:26 »
Jeżeli nie ma chętnych to klapa :(

*

Offline KarolP

• 839
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 22, 2006, 16:15:29 »
Ja bym pomógł, ale nie wiem w czym. Wydaje mi się że koncepcja autora wątku jest bardzo dobra, a sam download PDA-clubu nie wystarczy. Nie rezygnuj tak szybko ;)

*

Offline ciman

• *
  • 61
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 22, 2006, 16:35:54 »
Wiem :) Już mam kilka nowych pomysłów. Jak proponował _Morf_ najlepiej będzie zrobić download PDA-clubu trzykrotnie powiększony :D

Niestety IsiloX ma problemy ze zrobieniem linków do plików. Czasem zapisuje strony, do których są odnośniki :( A czasem wyświetla dziwne krzaczki... Myślę, że za wersję z htmlem nikt się nie obrazi :P

Powoli, codziennie po trochu się zrobi.

*

Offline ciman

• *
  • 61
Encyklopedia Pocketów
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 22, 2006, 16:40:12 »
Cytat: "KarolP"
Ja bym pomógł, ale nie wiem w czym.

Wcześniej podałem link, tam jest najnowsza wersja encyklopedii. Najlepiej wybrać jeden dział, który będzie się rozbudowywać. 8)
Na razie jest wszyskiego po trochu, ja chętnie zajmę się programami muzycznymi i graficznymi.