Ekran dotykowy IPAQ 3670 - problem z pozycjonowaniem rysika

• 9 Odpowiedzi
  • 885 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam serdecznie - to moj pierwszy list i co gorsza niezbyt optymistycznie brzmiacy . No wlasnie mam niezly problem ze swoim IPAQ 3670. Otoz cos niedobrego dzieje sie z wyswietlaczem, a wlasciwie z "mechanizmem" odczytywania pozycji przytknietego rysika. Do tej pory blad odczytu miescil sie w granicach rozsadku tj. odchylenie od wlasciwej pozycji rysika w pionie miescilo sie w granicy jednego-dwoch pikseli co nie mialo wiekszego wplywu na prawidlowa prace z organizerem. Niestety teraz odchylenie to 20% wysokosci ekranu. No wlasnie - zauwazylem ze bledy dotycza tylko pionu. Poziom odczytywany jest poprawnie. Dalsze wskazowki - bledy odczytu poglebiaja sie wraz ze wzrostem natezenia podswietlenia ekranu i co ciekawe (a moze to tylko przypadek) gdy ulozy sie palma na plask i lekko sie docisnie daje sie zauwazyc pogorszenie odczytu. Przeciwny efekt uzyskuje sie sciskajac palma z boku - czasem ucisk z obu bokow powoduje tymczasowe ustapienie problemu. Moj IPAQ przeszedl dzisiaj dokladne czyszczenie, ktore oczywiscie na niewiele sie zdalo. Bardzo prosze o jakies wskazowki. Wydaje mi sie, ze da sie to naprawic poniewaz niewiedziec czemu czasami wszystko gra - a po kilku minutach juz nie. Moze ktos juz rozwiazal kiedys podobny problem. Wlasnie mi sie przypomnialo ze kiedys mialem PALMA IIIC i tam tez byl podobny problem i tez dotyczyl pionu...??? Dziwne... Z gory dziekuje za wszelkie komentarze. Serdecznie pozdrawiam.

*

Offline Rade

• **
  • 102
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 20, 2003, 13:40:34 »
Moj znajomy mial podobny problem.. Nawet na poczatku myslalem, ze to on napisal. Jemu kiedys pomoglo rozkrecenie ipaqa i skrecenie jeszcze raz... po czyms takim problem ustapil, ale niestety nie na zawsze, po pewnym czasie znowu wrocil... ogolnie chodzi chyba wlasnie o jakies neidokrecenie obudowy, dlatego znika jak dociszniesz ipaqa...

*

Offline andrzejj

• 36
  • Sprzęt: hp ipaq 114
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 20, 2003, 18:50:17 »
Właśnie wszedłem na listę aby napisać o tym samym problemie. Również mam ipaqa. Dzieje mi się podobnie od paru dni. Odchylenia mam mniejsze ale jest to i tak irytujące. Co ciekawe stało się to zupełnie nagle nie było wcześniej żadnych odchyłek. Mam wrażenie że to jednak coś z oprogramowaniem. Może spróbować twardy reset i instalacje wszystkiego na nowo? Poza tym nie zauważyłem żeby to miało coś wspólnego z dociskaniem.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2003, 19:02:08 »
Może to trywialne ale ... jeśli uważasz, że to coś z oprogramowaniem to trzeba wykalibrować ekran. Próbowałeś? W menu setting znajdziesz stosowny program do kalibrowania ekranu.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 20, 2003, 20:24:22 »
Oczywiscie ze probowalem kalibracji. To pierwsza rzecz jaka mi przyszla do glowy. Niestety to nie to. Odchylenie jest zupelnie losowe, jakby jakies zaklocenie. Powiem wiecej - to nie jest kwestia oprogramowania. Juz kilka razy przeinstalowywalem system - teraz jest to 2002 i nic... Ale rzeczywiscie twardy reset czasami pomaga na krotko. Dodam ze rowniez rozkrecenie i ponowne zlozenie nic nie pomoglo. To jakby kwestia uziemienia ekranu - jakby gubil jakies napiecie odniesienia czy cos w tym stylu. Nie chce Was martwic ale zaczelo sie to wszystko wlasnie od dosyc drobnych odchylen jakies 2-3 piksele i stopniowo sie poglebialo. Teraz jest to naprawde wielkosc nie do pominiecia!!!

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 20, 2003, 23:10:34 »
Przez rok dość dużo używałem 3660 i nie miałe problemu z ekranem (poza tym że go porysowałem rysikiem bo nie miałem screenprotector-a). Wydaje mi się, że to może być jakiś problem ze stykami, skoro ściskanie pomaga. Mówisz że błędy się powiększają z podświetleniem. Zwróć uwagę czy ma to coś wspólnego z temperaturą. Być może to sprawa podobna do mrugania ekranu Loox-a, a może temperetura = roższeżanie = brak styku. Pewnie chodzi o to właśnie czyli trzeba by było przeczyścić styki ekranu dotykowego. Nigdy tego nie rozbierałem więc nie bardzo wiem co dalej z tym zrobić. Z tego co sobie przypominam co gdzieś czytałem, warstwa dodtykowa jest nalożona na ekran więć powinny być wokół ekranu styki. Domyślam się, że te pionowe świrują. Druga możliwość to jakiś problem ze stykami chipa sterującego lub ściezek na płycie odbierających sygnał z ekranu. Tak mi się wydaje. Qrcze, przydał by się tu ktoś grzebiący w sprzęcie to by to potwierdził. Mnie się to kojarzy z notorycznymi brakami styku w moim starym monitorze CTX. Mój znajomy na codzień naprawiający monitory, mówił, że to problem ze stykami na płycie "typowy" dla tego modelu. Skończyło się na tym, że mam nowy monitor. Przydał by się jakiś znajomy z serwisu i podmianka na chwilę całego wyświetlacza. Wiedział byś wtedy czy to wina styków na płycie czy w samym wyświetlaczu. A może spróbować wypiąć wszystkie wtyki łączące ekran z płytą główną, przeczyścić i wpiąć ponownie? Może tu jest problem? Wiem że to delikatna sprawa i łatwo coś niechcący spieprzyć ale ja bym tak zrobił.
Powodzenia!

*

Offline andrzejj

• 36
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 21, 2003, 09:21:39 »
U mnie jest coraz gorzej.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 21, 2003, 21:42:32 »
OK udalo mi sie w koncu dojsc do ladu z tym palmem. Otoz rozkrecilem go jeszcze raz. Tym razem dostalem sie pod plyte glowna IPAQa tak zeby miec swobodny dostep do blaszek uziemiajacych ekran dotykowy i troche bardziej je podgialem. Teraz mocno dociskaja do plyty glownej. Moj IPAQ dziala super. Na razie dopiero jeden dzien ale jestem dobrej mysli. Naprawde nigdy tak dobrze nie pozycjonowal :) Andrzejj gdybys chcial sprobowac tego u siebie to w razie jakowys niejasnosci pytaj. Mysle jednak ze to nic skomplikowanego wiec powodzenia!
Serdecznie pozdrawiam wszystkich uczestnikow dyskusji.

*

Offline andrzejj

• 36
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 27, 2003, 18:23:35 »
Pewnie że pytam.
Po pierwsze mam dwie lewe ręce do takich rzeczy. Pytam więc czy jak sam rozkręce tego ipaqa (te śrubki jakieś dziwne bo na imbus to też nie wygląda), to czego mam się spodziewać tzn. czy coś tam wylatuje, coś trzeba podtrzymać albo nie daj Boże odlutować i (jeszcze gorzej - ponownie przylutować). Czy po prostu rozkłada się jak np. telefon komórkowy. Jednym słowem jak duże prawdopobieństwo jest, że naprawiając swoją ulubioną zabawkę dokonam zniszczeń takich że oddanie do serwisu będzie mnie kosztowało więcej niż nowy.
pozdrawiam

*

Offline kozi

• **
  • 220
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 27, 2003, 23:19:10 »
śrubki to Torx T6 o ile dobrze pamietam, poszukaj na sieci instrukcji krok po kroku jak rozłozyc [trzeba wyjąc rysik a wylatuje przycisk od rysika - znajdz instrukcje w sieci]