perelka:: napisałem że fantazjujesz, bo moim zdaniem, stwierdzenia jakie padły w Twojej wypowiedzi należy opierać na
faktach, a nie na informacjach uzyskanych "od Pani przez telefon".
Faktem jest przeprowadzona odprawa celna (z wpisanym w SAD numerem taryfy celnej), jak również "Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie ustanowienia Taryfy celnej". Podpierając się tym ostatnim można bardzo skutecznie dyskutować z nawet bardzo upartym celnikiem.
Tak jak napisał Lack koszty usług firm kurierskich (UPS, TNT, DHL, FedEx) są bardzo wysokie (o czym zapewne wiesz), a (jak zapewne również wiesz) cło i VAT nalicza się od wartości celnej, to jest (i to też zapewne wiesz) od ceny z faktury powiększonej o koszty transportu i ubezpieczenia. To tak na marginesie...
O moich prywatnych doświadczeniach importowych możesz poczytać tutaj:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=4321A moje służbowe doświadczenai importowe z ostatnich 12 lat są następujące (od najstarszych do najnowszych):
ze Skandynawii:- transporty całopojazdowe (samochody typu TIR)
- przesyłki kurierskie
- przewóz w bagażu podręcznym pasażera samolotu - były to jedne z najbardziej "emocjonujących" odpraw celnych
z USA- przesyłki drobnicowe lotnicze
ze Słowacji- przesyłki drobnicowe samochodowe
z Holandii- transporty całopojazdowe (samochody typu TIR)
- przesyłki drobnicowe samochodowe
- przesyłki drobnicowe lotnicze
z Kanady- przesyłki drobnicowe lotnicze (ze względu na wielkość najczęściej do Wiednia lub Frankfurtu, a dalej samochodem ciężarowym)
z Niemiec- transporty całopojazdowe (samochody typu TIR)
- przesyłki drobnicowe kurierskie
- przesyłki pocztowe
W ciągu ostatnich 3 lat jest to najczęściej 4-6 dostaw miesięcznie, a roczna wartość zamawianych i importowanych przeze mnie towarów osiąga wartość 7-cyfrową ... w Euro ...
Sprowadzane towary to sprzęt biurowy (kopiarki, drukarki, urządzenia wielofunkcyjne), wyposażenie dodatkowe oraz części zamienne i materiały eksploatacyjne.
P.S. Jeszcze mi się przypomniało - mam również na "swoim koncie" udany import samochodu...

P.S. Co do zwolnienia z cła, to jest tak:
Zwolnione od cła, w ramach ustanowionych norm, są towary umieszczone w przesyłce wysłanej z zagranicy przez osobę fizyczną i przeznaczonej dla osoby fizycznej znajdującej się na polskim obszarze celnym.
Stosowanie zwolnienia od cła wymaga łącznego spełnienia następujących warunków:
- przesyłka musi mieć charakter okazjonalny ( jest otrzymywana nie częściej nie raz w miesiącu)
- może zawierać towary wyłącznie osobistego użytku, których ilość i rodzaj nie wskazują na ich przeznaczenie handlowe
- odbiorca nie jest obowiązany do uiszczenia jakichkolwiek opłat na rzecz nadawcy w związku z otrzymaniem przesyłki.
Zwolnienie od cła dla tych towarów, stosuje się do kwoty 45 EURO na przesyłkę.W przypadku przesyłki od firmy, to powyższa kwota spada do bodajże 22 Euro
[Dodano: 2004-01-23 23:37:26]
ON ICH NIE CZYTA BO ON JE ZNA NA PAMIEC !!!
wyjąłeś mi to z ust

Ale nawet jak o czymś nie będzie pamiętał, to zajmie się tym agent celny (przygotowując SAD) lub importer (tłumacząc fakturę)...