ebay, przesylka, clo itp.

• 30 Odpowiedzi
  • 5781 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 22, 2004, 15:30:14 »
Witam,
sukalem odpowiedzi lecz nie znalazlem a wiec pytam :) :
1. Na co nalezy zwracac uwage kupujac na brytyjskim ebay'u (ebay.co.uk)
2. Moj znajomy mieszka w Londynie, wiec paczke moglby odebrac osobiscie. Problem jedynie z przesylka. Wszytskie posty o tej tematyce dotycza USA, stad pytanie czym i jak wsylac z Londynu, aby wyszlo wszytsko najtaniej (nejlepiej omijajac oplaty celne ;) ). Gdyby jednak trzeba bylo je uiscic, to ile mnie wyniosa (jakie sa orientacyjne stawki w % )? Jest jakas roznica jesli w jednej paczce kolega przyslalby mi np. 3 iPAQi??

Pozdrawiam
Marek Dudek

*

Offline Lack

• *
  • 68
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 22, 2004, 23:58:59 »
Przeciez Londyn nie jest tak daleko zeby samemu sie nie przejechac. Sadze, ze przy wysylce np 3 iPAQ lepiej sie samemu przejechac i odebrac niz bawic sie w przesylke (ktora powinna byc ubezpieczona - wiec rzuca sie w oczy celnikom itp)...

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 23, 2004, 19:18:18 »
Aby przesyłka uniknęła cła (i VAT-u) muszą być spełnione warunki:
-deklarowana wartość poniżej 45Euro
-przesyłka musi mieć charakter okazjonalny (czyli nie częściej nie raz na m-c)
-musi być od osoby prywatnej do osoby prywatnej
-...no i nie budzić podejrzeń - 3 ipaki mogą się celnikom wydać dziwne

jak będziesz miał pecha i przywalą Ci cło, to bedzie to 9% od wartości przedmiotów i 22% Vat. Tak było przynajmniej jeszcze w sierpniu 2003.

A co do sposobu wysyłki, to najtaniej zwykłą pocztą, a najpewniej i bezproblemowo dobrą firmą kurierską np. FedEx lub UPS takie firmy mają własne urzędy celne i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, aby przesyłki zza granicy FedExem lub UPS'em miały problem celne. Ale nie wiem ile kosztuje taka wysyłka.... Pozdrawiam :)

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2004, 20:06:04 »
perelka:: wydaje mi się, że mocno fantazjujesz...

Pomijając te pierwsze cztery (również dyskusyjne) punkty Twojej wypowiedzi, to bardzo zainteresowała mnie wspomniana 9 procentowa stawka cła na palmtopy - czy możesz podać numer taryfy celnej???

Koszt przesyłki 3 ajpaków za pośrednictwem firmy kurierskiej z uwzględnieniem (mimo wszystko) ewentualnej odprawy celnej może być faktycznie porównywalny z kosztem podróży do Londynu i z powrotem - szczególnie po ostatnich obniżkach cen biletów lotniczych i przy obecnym kursie USD... wbrew pozorom sugestia Lack'a nie jest taka abstrakcyjna ;)

Zlote Dlonie:: na temat oplat celnych mozesz poczytac m.in. tutaj:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=1311#18635
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2004, 20:16:26 »
Chyba Lack troche przesadzil z ta wyprawa do Londynu, bo moze sie okazac ze przeleci sie w obie strony ale z pominieciem Londynu! Jedyna atrakcja byc moze bedzie wizyta na lotnisku :)

Moze taki pomysl wypadu bedzie sie oplacal po 1 Maja, ale nie teraz kiedy to celnik moze Cie z byle powodu zawrocic.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 23, 2004, 20:24:29 »
No tak :mysli: chyba masz rację!
A jakby jeszcze powiedział angielskiemu imigration, że przyleciał tylko na chwilę, po trzy używane ajpaki, to mógłby trafić do pudła :terrified:
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Lack

• *
  • 68
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2004, 20:42:00 »
biblo: czy z tym 9 procentowym clem (tez mi sie nie wydaje), czy nie, to i tak te 22% VATu. A ceny przesylek UPS'em czy Fedexem liczy sie w setkach zlotych...
marshall: bez przesady z tym zawracaniem na granicy, no chyba, ze jest sie poludniowo-wschodniej urody albo szczerym do bolu (jak opisal biblo).

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 23, 2004, 20:47:46 »
Niewiele sie po 1 Maja zmieni jesli chodzi o wjazd do Anglii. Urzedy imigracyjne nadal wydają ostateczna decyzje co do wjazdu na ich teren dopiero w momencie przekraczania granicy.
>marshall :Oczywiscie to nie celnik zawraca lecz wręcz są zadowoleni gdy od Nich coś wywozisz, pod warunkiem ze nie sa to duze lub duzo przedmiotów ktore chceszkoniecznie miec w bagazu podrecznym.
('perelka' to nie ja)

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 23, 2004, 21:22:11 »
biblo... nie fantazjuje (jeśli już to co najwyżej się "mylę" - to subtelna różnica), odpowiadam na podstawie własnych doświadczeń z celnikami. Tak się składa, że często dostaje paczki zza granicy (Tajwan, Chiny, Japonia, Szwajcaria, USA) i niektóre przychodzą firmami kurierskimi a niektóre pocztą, i wiem czego się mogę spodziewać. Przeprawy z celnikami też mam za sobą... Celnicy to nie zawsze rozgarnięte jednostki i jak nie wiedzą co to konkretnie jest i do czego służy to przywalą ustawowe taryfy.

Po rozmowie telefonicznej z urzędem celnym poinformowano mnie że cło wynosi 9% (w paczce był sprzęt elektroniczny).

Nie twierdzę na 100%, że podane stawki odniosą się do ipaków, piszę tylko na podstawie własnych przygód z urzędem celnym i sprzętem elektronicznym. A z resztą ...co za problem zadzwonić do urzędu celnego i zapytać ?? Biura obsługi klienta FedEx'u czy UPS też chętnie odpowiedzą na wszystkie pytania :)

Poza tym, jak było napisane, jeśli osoba wysyłająca zadeklaruje wartość towaru <45E i nadawcą nie będzie 'firma' tylko osoba prywatna, to cła NIE BĘDZIE !!!

biblo, chętnie poznam Twoje doświadczenia w zakupach i zamówieniach za granicą, a nie tylko suche przepisy których i tak zaden celnik nie czyta :)

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 23, 2004, 23:24:02 »
perla: Co do 1 Maja to sie nie zgodze, bo wtedy machniesz paszportem urzednikowi juz jako obywatel UE i moze Ci jedynie pozyczyc "Have a nice day" ;)

perelka: suche przepisy których i tak zaden celnik nie czyta ????
ON ICH NIE CZYTA BO ON JE ZNA NA PAMIEC !!!

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 23, 2004, 23:28:34 »
perelka:: napisałem że fantazjujesz, bo moim zdaniem, stwierdzenia jakie padły w Twojej wypowiedzi należy opierać na faktach, a nie na informacjach uzyskanych "od Pani przez telefon". Faktem jest przeprowadzona odprawa celna (z wpisanym w SAD numerem taryfy celnej), jak również "Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie ustanowienia Taryfy celnej". Podpierając się tym ostatnim można bardzo skutecznie dyskutować z nawet bardzo upartym celnikiem.

Tak jak napisał Lack koszty usług firm kurierskich (UPS, TNT, DHL, FedEx) są bardzo wysokie (o czym zapewne wiesz), a (jak zapewne również wiesz) cło i VAT nalicza się od wartości celnej, to jest (i to też  zapewne wiesz) od ceny z faktury powiększonej o koszty transportu i ubezpieczenia. To tak na marginesie...

O moich prywatnych doświadczeniach importowych możesz poczytać tutaj: http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=4321

A moje służbowe doświadczenai importowe z ostatnich 12 lat są następujące (od najstarszych do najnowszych):

ze Skandynawii:
- transporty całopojazdowe (samochody typu TIR)
- przesyłki kurierskie
- przewóz w bagażu podręcznym pasażera samolotu - były to jedne z najbardziej "emocjonujących" odpraw celnych

z USA
- przesyłki drobnicowe lotnicze

ze Słowacji
- przesyłki drobnicowe samochodowe

z Holandii
- przesyłki drobnicowe samochodowe
- przesyłki drobnicowe lotnicze

z Kanady
- przesyłki drobnicowe lotnicze (ze względu na wielkość najczęściej do Wiednia lub Frankfurtu, a dalej samochodem ciężarowym)

z Niemiec
- przesyłki drobnicowe kurierskie
- przesyłki pocztowe

W ciągu ostatnich 3 lat jest to najczęściej 4-6 dostaw miesięcznie, a roczna wartość zamawianych i importowanych przeze mnie towarów osiąga wartość 7-cyfrową ... w Euro ...

Sprowadzane towary to sprzęt biurowy (kopiarki, drukarki, urządzenia wielofunkcyjne), wyposażenie dodatkowe oraz części zamienne i materiały eksploatacyjne.

P.S. Jeszcze mi się przypomniało - mam również na "swoim koncie" udany import samochodu... :proud:

P.S. Co do zwolnienia z cła, to jest tak:
Zwolnione od cła, w ramach ustanowionych norm, są towary umieszczone w przesyłce wysłanej z zagranicy przez osobę fizyczną i przeznaczonej dla osoby fizycznej znajdującej się na polskim obszarze celnym.
Stosowanie zwolnienia od cła wymaga łącznego spełnienia następujących warunków:
- przesyłka musi mieć charakter okazjonalny ( jest otrzymywana nie częściej nie raz w miesiącu)
- może zawierać towary wyłącznie osobistego użytku, których ilość i rodzaj nie wskazują na ich przeznaczenie handlowe
- odbiorca nie jest obowiązany do uiszczenia jakichkolwiek opłat na rzecz nadawcy w związku z otrzymaniem przesyłki.

Zwolnienie od cła dla tych towarów, stosuje się do kwoty 45 EURO na przesyłkę.

W przypadku przesyłki od firmy, to powyższa kwota spada do bodajże 22 Euro

[Dodano: 2004-01-23 23:37:26]
Cytat: marshall
ON ICH NIE CZYTA BO ON JE ZNA NA PAMIEC !!!

wyjąłeś mi to z ust :)

Ale nawet jak o czymś nie będzie pamiętał, to zajmie się tym agent celny (przygotowując SAD) lub importer (tłumacząc fakturę)...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 24, 2004, 09:11:19 »
>Marhall : Oczywiscie nikt z nas nie wie na pewno jak bedzie z przekraczaniem granicy z WB przez nowych czlonkow EU ale .. jak do tej pory pomimo fizycznej likwidacji granic wewnatrz Uni, w Angli jest ona utrzymana. Wprawdzie jest osobny korytarz, bramki dla obywateli Unii ale.. tak jak osobne procedury sa dla obywateli Zjednoczonego Krolestwa a inne Anglikow z paszportem angielskim, (np. Hindusi) tak pewnie bedzie z nami pod pretekstem wbicia w paszport zakazu pracy. Nie wierze by to odpuscili, beda nas ewidencjonowac, chwile rozmawiac, oceniac a) po koncie, b) zapisach w komputerze-pobyty wczesniejsze, c)nawet wygladzie i sposobie zachowania.
Bylem tam wielokrotnie i na lotnisku i promem , wiec nie widze tego inaczej. Poza tym nowe pomysly na antyterroryzm. itp.
Ale odbieglismy nieco od tematu. Kto sie moze pochwalic dobrymi adresami na sprowadzenie do Polski PDA ? Bo moje doswaidczenia w tej dziedzinie nie sa zachecajace, glownie z powodu cen, procedur. Handel elektronika 'idzie' dwoma nurtami. Ten do duzych sklepow, firm robiony przez firmy angielskie i ten oparty o male sklepy prowadzone najczesciej przez hindusow. Takie sklepy sa na przedluzeniu OXFORD STREET ale wg mojej wiedzy wiekszosc nie ma nawet swoich stron www i trzeba sie fatygowac osobiscie lub tel. paczka lub dostawa w obrebie Londynu. Czy ktos ma lepsze doswaidczenie w tej sprawie ?

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 24, 2004, 09:58:45 »
OK biblo przekonałeś mnie. Masz większe doświadczenie. Ale z tym zwolnieniem to mam racje.

Pewnie wszystko zależy od zawartości paczki i od celnika który to bada. Moi celnicy to zykle byly leniwe jednostki, ktorym ciężko szło cokolwiek przez telefon wytłumaczyć.

Co do firm kurierskich, to ja nikomu nie każe z nich korzystać. Fakt drogie są, ale stokroć pewniejsze niż poczta. A tak poza tym jak duża byłaby paczka z 3 ipakami i osprzętem do nich ? ...2kg. Jeśli wybrałoby się opcję 'ekono' to może wysyłka nie byłaby droższa niż powiedzmy 200pln.

A co do miejsca zakupu, to eBay jes chyba najlepszym rozwiązaniem.

*

Offline Lack

• *
  • 68
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 24, 2004, 11:38:48 »
perelka: jeden ipaqa, w paczce ze wszystkimi papierami to jakies 1,5kg. 3 ipaqi - 4,5 kg. Cennik masz tutaj: http://www.ups.com.pl/cennikex.htm
Odpowednio 568 zl i 520 zl. Znajac zycie, to ceny bez vatu. Tak wiec +22% dla UPSu oraz 22% vatu (za calosc) u celnika...

*

Offline nosty

• 26
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 24, 2004, 21:13:41 »
cena zwyklej przesylki o wadze ponizej 2kg z WB jest dosc niska: jakies 10 funtow chyba... Za 1kg jest 5 funtow. Numer polega na tym ze jak przekroczysz 2kg to cena skacze ponad 2x :))
Polecam zerknac: http://www.royalmail.com/

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 15, 2004, 01:58:29 »
A ja mam troche inne pytanie... Jak wyglada sprawa z kupnem z USA ale nie na osobe prywatna tylko na firme? Czy w zwiazku z tym ze prowadze dzialalnosc gospodarcza i chce kupic 'wieksza' ilosc sprzetu a pozniej oficjalnie tym handlowac to musze placic jakies dodatkowe podatki czy cos? Czy tak jak w przypadku gdy kupuje sie na osobe prywatna, place tylko 22% vat?

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 15, 2004, 10:59:09 »
ell:: nic dodatkowego nie płacisz.

Cena zakupu (z faktury) + koszty przesyłki i ubezpieczenia są podstawą do wyliczenia cła i następnie VAT-u. Kupując na firmę musisz dokonać odprawy celnej, bo tylko oryginał dokumentu SAD upoważnia do odliczenia podatku VAT-u (zastępuje fakturę VAT).

Z mojego doświadczenia wynika, że koszty frachtu z USA (procentowo, w stosunku do wartości zakupionego towaru na poziomie kilku tysięcy USD) są sporo niższe niż koszty frachtu lotniczego na terenie Europy.

Więcej na temat importu, odpraw celnych i stawek cła możesz znaleźć w wątku "Ceny w strefie niemieckojęzycznej", np. na temat wymogów wobec dokumentów wystawionych przez sprzedawcę.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 15, 2004, 12:45:39 »
Dzieki bardzo.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 02, 2004, 15:03:31 »
Tak na wszelki wypadek, dla tych ktorzy maja w planach sprowadzenie jakiegos sprzetu z US
=> W Polsce z dniem 1 maja 2004 wobec towarów z USA zastosowanie
mieć będzie stawka ad'valore w wysokości 7%, która z każdym kolejnym miesiącem będzie rosła o 1%, aż osiągnie wysokość 17% z dniem 1 maja 2005r <=
Zmiany oczywiscie nie obejmuja wszystkich towarow ale np.sporo z dzialu 85....  :(
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 02, 2004, 15:44:09 »
claude_szz:: a nie sądzisz, że palmtopy i akcesoria można/trzeba clić zgodnie z:

palmtopy: pozycja Taryfy celnej 8471-30 lub 8471-41 w obu przypadkach cło wynosi 0% (40%),

akcesoria: pozycja Taryfy celnej 8473-30 - cło wynosi 0% (30%)

Telefony komórkowe to chyba faktycznie pozycja Taryfy celnej 8525-20-91-0 - cło wynosi 0% (30%).

Te w nawiasach to stawki autonomiczne.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 02, 2004, 16:01:25 »
Masz racje :), jednoczesnie sprawdzalem ceny komorek w US, zasugerowalem sie tym, grupa 847330 tez jest na wykazie towarow z US oblozonych od maja 7% cłem

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 02, 2004, 16:17:32 »
Czy te cła na niektóre towary sprowadzane z USA to efekt tej głośnej ostatnio wojny celnej między UE a Stanami, czy to po prostu dopasowanie naszych stawek celnych do stawek unijnych???
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 02, 2004, 16:26:53 »
Od 01.05.04 wchodzimy do UE wiec obowiazuja nas juz przepisy celne unijne.UE wprowadzilo nowe stawki celna na towary z US od 01.03.04, na poziomie 5%, poniewaz maja rosnac co miesiac o 1% wiec w maju bedzie 7%, czerwcu 8% i tak az do maja 01.05.05 - docelowy pulap to 17%.Jest to chyba faktycznie odpowiedz Europy na zaporowe cła, ktore nalozyly Stany na wiele towrow z UE.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 01, 2004, 11:19:44 »
claude_szz:: poszukuję "oficjalnej" informacji (ewentualnie podstawy prawnej) dotyczącej opisywanych przez Ciebie unijnych stawek celnych w przypadku importu z USA. Może być na priva.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 01, 2004, 16:21:52 »
Da sie to zrobic ale jutro, dzisiaj jestem poza firma

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 01, 2004, 20:50:37 »
O.K. w takim razie czekam.

I thank You from the mountain ;)
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 05, 2004, 12:48:29 »
Sorry za opoznienie,:
Komisja UE wprowadziła rozporządzeniem nr 2193/2003 z dniem 8 grudnia 2003 zmiany wysokości stawek celnych wobec niektórych towarów pochodzących z USA. I to jest ta podstawa.
Stawka startowa na dzień wejścia w życie regulacji (od 1 marca 2004)
to 5%, Polska wstępując do UE z dniem 1 maja 2004, będzie stosowała stawkę celną w wysokości 7%

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 05, 2004, 19:34:33 »
Super! Bardzo dziękuję :)
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 10, 2005, 12:09:09 »
Siemka. Sorry ze odkopuje stary temat ale musze to wiedziec :). Chce kupic sobie komorke z ebaya BRYTYJSKIEGO. Jak to teraz jest. Bedzie to clo czy jak? W ogogle sie nie orienuje jak to jest. Pozdro z gory dzieki za odp

*

Offline Reptil3

• 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 10, 2005, 12:21:03 »
Wielka Brytania jest w UE, więc cło ci nie grozi. Tzn. jeżeli gostek faktycznie z tej UK ci będzie wysyłać.