Dziwne zjawisko!

• 15 Odpowiedzi
  • 956 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RaRo

• 14
Dziwne zjawisko!
« dnia: Wrzesień 18, 2007, 21:25:35 »
Połączyłem swój Medion MD PPC100 (z wgranym angielskim Rom-em dla Viewsonica V35) z laptopem z Windowsem XP po kabelku USB. Windows pięknie wykrył urządzenie jako urzadzenie USB Windows CE - Viewsonic Color Pocket PC V35 i ActiveSync połączył się z Pocketem. Hurrrrra!!! Niestety radość trwała krótko, bo tylko do momentu kiedy spróbowałem połączyć się drugi raz. Klops! Windows XP nie rozpoznaje urządzenia wyświetlając komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB" i teraz instaluje go jako urządzenie nieznane w "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" (Menedżer urządzeń). Kilkukrotne próby odinstalowania i ponownego instalowania nic nie dają - ciągle to samo. Czy ktoś spotkał się z tym problemem? Będę wdzięczny za przekazanie informacji jak rozwiązać problem.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Dziwne zjawisko!
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 18, 2007, 21:35:01 »
przelacz kabel do innego portu USB ew. sprobuj z innym kablem.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Soovek

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 18, 2007, 22:00:12 »
Zmień port USB

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2007, 22:04:47 »
Przepuść winsyfa na PC przez jakiegoś porządkowego rejestru systemowego. Polecam registry mechanic.
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline RaRo

• 14
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 18, 2007, 22:10:20 »
Zmiana portu USB niestety nic nie daje!

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 18, 2007, 22:22:53 »
Reset Mediona też nie pomaga?

*

Offline RaRo

• 14
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 18, 2007, 22:26:05 »
Niestety! Próbowałem Hard reset i też nic!

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 18, 2007, 22:32:41 »
Jeżeli nie łączy się też tym samym kablem i innym PC, to stawiam na uszkodzenie kabla (lepsza wersja), gniazda synchronizacyjnego (gorsza) lub samej logiki mediona (zła).
Dwie ostatnie, to niestety wizyta w serwisie będzie konieczna.

Jeżeli z innym PC się łączy, to polecam usunięcie  na Twoim PC wszystkich portów USB (menedzerem uządzeń) i reboot PC. USB się na nowo  zainstaluje przy podnoszeniu systemu. Tak miałem kiedyś. I pomogło :)

*

Offline RaRo

• 14
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 18, 2007, 22:42:38 »
Dalszy ciąg dziwnego zjawiska! Jak proponował Makubo ściągnąłem program Registry Mechanic 7.0, zainstalowałem i przy próbie uruchomienia wyświetla komunikat: "Unicode systems are currently not supported"!!!

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 18, 2007, 22:47:14 »
Czy twój XP ma SP2 (to podstawa)? Możesz też zaktualizować bios płyty głównej kompa - napewno nie zaszkodzi.
Możesz też użyć jakiegoś podobnego programu do registry mechanic.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 22:50:12 wysłana przez Makubo »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 19, 2007, 01:39:34 »
Czy twój XP ma SP2 (to podstawa)? Możesz też zaktualizować bios płyty głównej kompa - napewno nie zaszkodzi.

moim zdaniem nic to nie da, podobnie jak grzebanie w rejestrach - skoro pocket juz się połączył to znaczy że konfiguracja jest ok. O ile wina leży po stronie PC to tak jak pisał AMI będzie to raczej kwestia USB. Kiedyś jeden z kompów urządzał mi identyczne manewry jak opisuje RaRo - za pierwszym razem sukces, potem albo błędy albo żadnej reakcji, od święta udawało się połączyć ale wtedy pocket się nie ładował... natomiast po bluetooth łączył się za każdym razem, czyli ewidentna wina USB, przy czym inne podłączane urządzenia pracowały poprawnie i tylko z pocketami był problem. Może tu jest tak samo, jakaś niewydolność USB, być może prądowa - można spróbować podłączyć pocketa z baterią naładowaną do 100%, a nuż się uda jeśli bateria nie będzie wymagała ładowania z USB ;] a na pewno nie zaszkodzi (i tu znowu sie zgodzę z AMI) usunięcie portów USB z Menadżera urządzeń i przetestowanie Mediona na innym PC

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 19, 2007, 07:34:34 »

moim zdaniem nic to nie da, podobnie jak grzebanie w rejestrach - skoro pocket juz się połączył to znaczy że konfiguracja jest ok. O ile wina leży po stronie PC to tak jak pisał AMI będzie to raczej kwestia USB. Kiedyś jeden z kompów urządzał mi identyczne manewry jak opisuje RaRo - za pierwszym razem sukces, potem albo błędy albo żadnej reakcji, od święta udawało się połączyć ale wtedy pocket się nie ładował... natomiast po bluetooth łączył się za każdym razem, czyli ewidentna wina USB, przy czym inne podłączane urządzenia pracowały poprawnie i tylko z pocketami był problem. Może tu jest tak samo, jakaś niewydolność USB, być może prądowa - można spróbować podłączyć pocketa z baterią naładowaną do 100%, a nuż się uda jeśli bateria nie będzie wymagała ładowania z USB ;] a na pewno nie zaszkodzi (i tu znowu sie zgodzę z AMI) usunięcie portów USB z Menadżera urządzeń i przetestowanie Mediona na innym PC

Za obsługę i poprawność działania USB odpowiada bios płyty głównej (sprzętowo) i od strony programowej (sterowników)winsyf XP. Ja również mam doświadczenia w tej dziedzinie. Oczywiście rozwiązań może być wiele, nawet wirusy i robale ale raczej je pomijam.
Jestem przeciwnikiem podejścia do sprawy "a nóż się uda", owszem ale to mało profesjonalne i tutaj należy zawsze mieć plan działania i wiedzić od czago zacząć. Najpierw bios i aktualizacja winsyfa a potem można bujać w obłokach i eksperymentować. Preinstalowanie portów to też moim zdaniem dobry pomysł ale kto powiedział, że za tydzień, dwa znowu się coś nie popsuje? A wina leży w biosie albo winsyfie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 07:38:48 wysłana przez Makubo »

*

Offline m1chul

• **
  • 102
  • Sprzęt: SPV M650
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 19, 2007, 08:58:27 »
Dalszy ciąg dziwnego zjawiska! Jak proponował Makubo ściągnąłem program Registry Mechanic 7.0, zainstalowałem i przy próbie uruchomienia wyświetla komunikat: "Unicode systems are currently not supported"!!!

sciagnij starszą wersje programu bo ta współpracuje z systemami w jezyku angielskim, stąd ten błąd

*

Offline olexinski

• 340
  • Idealny ja!
  • Sprzęt: Wizard/wm6.1
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 19, 2007, 13:28:18 »
albo TuneUP utilities jeśli system mechanic nie pomorze
jest 30dniowy trial
– I love you, Pumpkin.
– I love you, Honey Bunny. Everybody be cool this is a robbery!
– Any of you fuckin' pricks move and I'll execute every motherfucking last one of you!

*

Offline RaRo

• 14
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 19, 2007, 20:05:57 »
Na razie wysyłam kabelek do wymiany. Mam nadzieję, że to jednak z jego winy mam te problemy.

*

Offline RaRo

• 14
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 19, 2007, 22:08:51 »
Jeszcze nie wysłałem kabelka bo nastąpił nagły zwrot sytuacji!
Otórz wgrałem Rom angielski do Mediona PPC100 zamiast tego poprzednio wgranego od Viewsonica i teraz Pocket łączy się bez problemu z PC-tem! Jeśli ktoś z Medionem PPC100 i wgranym angielskim Rom-em Viewsonicem V35 śledzi ten wątek to proszę o informację czy też ma (miał) kłopoty z połączeniem Pocket-PC. Co o tym sądzicie?