Tak zapomniałeś o dobrym wychowaniu. Chciałem zobaczyć czy będzie działać pda z dwoma kartami i zobaczyłem. Teraz wiem że nie działają i to mi starczy. A to że da się to zrobić przy pomocy dodatkowej elektroniki i to ja wiem. W podobny sporób robiłem obsługę pamięci na i2c na AVR'ach ale zapewne wiesz że się nie nadają do szybkich układów jak sterowanie kartami flash.
Następnym razem się zastanowię czy warto dawać na forum efekty swoich eksperymentów.
Ejjj nooo.... PRZEPRASZAM, niezupelnie mi o to chodzilo w poscie. Poprostu za szybko pisalem i nie dokonca przemyslalem posta

Chodzilo mi o to ze najpierw potrzeba doglebnie zbadac temat (nieszczesne specyfikacje, ktore sa trudne do zdobycia) i dopiero robic proby bombowe

Swoja droga zastanawiam sie czy na twojej przejscowce daloby sie (przy pewnych przerobkach) wymusic prace w trybie SPI wtedy powinno polaczenie takie dzialac oczywiscie dodajac inwerter przy wejsciu CS jednej z kart. Tylko czy host PDA ma obsluge SPI

Uhhhh trzebaby przejrzec spec do procow XScale

Przebrnolem pobierznie przez specyfikacje SD oraz SDIO i wynika mi z tego (jesli dobrze zrozumialem) ze polaczenie SDIO (urzadzenie np WiFi) + SD (pamiec) moze zadzialac gdyz jest to tzw tryb Combo - SDIO moze spelniac do 7 funkcji (cokolwiek to ma znaczyc) + pamiec na 1 karcie (czyli korzystajaca z tych samych wyprowadzen). Inne zlozenia sa dozwolone tylko poprzez osobne magistrale, chyba ze korzysta sie z trybu SPI wtedy trzeba zadbac tylko o osobne adresowanie CS (ChipSelect) reszta moze byc wspolna.
Dalej nie wiem natomiast jak to jest z tymi MMC w trybie natywnym czy mozna je skladac czy tez nie

Z tego co sie doczytalem w spec to teoretycznie kazda karta powinna miec swoj niepowtarzalny nr (CID) dzieki czemu kontroler przy inicjalizacji przeszukiwac magistrale i zapamietuje odnalezione karty (cos mi to przypomina - magistrale 1-Wire ;P ) a nastepnie sie z nimi komunikuje wywolujac je po CIDie czy cos w tym stylu (informacje naprawde szczatkowe chyba nie przewidzieli ze ktos bedzie chcial to zrobic

). Tylko jesli to prawda z tym laczeniem MMC czemu sie nie da SD laczyc skoro SD wyroslo z MMC

co do Sanjuro - wez mi chlopie wytlumacz coz tak wznioslego wniosles na forum publicum portalu, ze tak latwo Ci przychodzi krytyka?
przypomina mi to troche moja babcie ktora z wiekiem otrzymala monopol na nieomylnosc, ale Ty chyba nie masz tych 78 lat, true?
Ano 78 lat nie mam. Na forum zawiele nie wnioslem gdyz od niedawna mam swojego pierwszego PPC (Medion bo na cos lepszego mnie niestac) i od poczatku chce dorobic kabel by wyprowadzic port szeregowy i usb z gniazda synchronizacyjnego (pinouta znam potrzebuje jeszcze sobie kabel synchro dokupic zeby wtyczke dziubnoc z niego

). Niczego co zwiazane z elektronika nie robie na slepo (po to sie inzynierowie mecza piszac taka specyfikacje zeby pozniej z niej korzystac). No chyba ze chabety trzymaja specyfikacje na licencji

Wtedy jedynie co ratuje to modlitwa o piractwo lub dobrze wprawionego w Reverse Engineering'u (czyli tez takiego co ma zajeekstra zaplecze sprzetowe)
po drugie primo optimo liczenie sie z tego typu krytyka skutkuje :
- jeden z bardzo dobrych programistow zaprzestal prac nad swietnym pluginem dla smartow
-inny uzytkownik portalu ktory zaprojektowal RS232 dla x30 nigdy nie opublikowal planow plytki
-mam fajnego plugina today do sprawdzania poboru pradu przez pocketa ale nie mam zamiaru jak na razie publikowac, bo po cholere mi czytanie jak komus bardzo sie nie podoba ze nie jest przezroczysta tapeta itp.. szkoda mi czasu na to, wole spozytkowac go na bardziej przyjemne sprawy
Niestety nie moge sie ustosunkowac do tej czesci wypowiedzi, gdyz za malo inf podales, ale sprobuje. Rozumiem ze uzytkownik od RS232 to
Ravi akurat nie znalazem nigdzie krytyki co do jego przerobki wiec nie wiem o co ci chodzi. Inna sprawa ze nie mogl zaprojekltowac (jak sie juz szczegolow czepiamy) czegos co juz fizycznie istnieje w tym PDA, a wiec zastosowal jedynie konwerter poziomu sygnalow i znalazl zapewne na jednej z tych stron zagranicznych z ciekawymi trickami hardwarowymi pinout do x30 (swoja droga ja znalazlem pinouta do swojego mediona na ciekawej stronie POLSKIEJ z trickami hardwarowymi ;P - wtedy jeszcze nie wiedzialem z czym mediona porownywac

). Jedynie co to Ravi jako pierwszy na tym forum, ktory publicznie podal pomysl mniej doswiadczonym jak to zrobic - ktos musi byc pierwszy i chwala takim ludziom!!! Odrazu widac ze porzadny z niego elektronik!!!
To ze ty nie chcesz udostepnic swojego pluginu... no coz... masz jaks treme czy cos? Nie obawiaj sie. Zastanawiam sie... moze dalo by sie dorobic w twoim plugu liczenie pojemnosci aku? Tyle ze trzebaby jakos wykryc rozladowanie, poczatek ladowania i naladowanie akumulatora oraz caly przebieg czasowy albo zapamietac, abbo go na bierzaco usredniac. No niestety jeszcze nie zaglebialem sie w tajniki programowania PPC wiec moze ty tu cos wymyslisz... no chyba ze sie obraziles

ps bardzo fajny patent na styki z SD 
No popatrz ze tez nawet sie im nie przyjrzalem z poczatku

a kiedys myslalem nad takim patentem tyle ze nie wiedzialem z czego zrobic te styki.
Ziele to jest srebrzanka? Jaka gruba? Nie jest za miekka do tego? Wiem, wiem to tylko prowizorka, no ale na ile takie polaczenie jest stabilne?