Pierwsze : gdzie mogę znależc schemat ładowarki samochodowej do PPC ( 5V - 3A ) ?
Schematu nie potrzeba - sprawa jest, wbrew pozorom, trywialna. Sam niedawno to robiłem. Potrzebujesz stabilizatora napięcia 5V, któty wytrzyma prąd powyżej 2A (nie pamiętam symbolu tej części, ale w sklepie powinni wiedzieć; przynajmniej u mnie wiedzieli), do tego radiatorka, dwóch wtyczek i kawałka kabelka

Do nabycia w każdym sklepie z częściami dla elektroników, koszt całości jakieś 10-15 zł.
Stabilizator ma 3 "ogonki" - do lewego (patrząc od przodu, nóżkami w dół) podłączyć należy plus z wejścia, na lewym masz plus - wyjście. Środkowy ogonek to masa, czyli minus; do niego podłączasz zarówno minus z akumulatora, jak i z PPC. Gniazdko zapalniczki w aucie minus ma "na zewnątrz", w PPC - pewnie zależy od modelu; w moim iPAQu (podłączanym przez przejściówkę do "jacka") również minus jest na zewnątrz.
Stabilizator dobrze jest umieścić na kawałku płytki drukowanej (też można kupić za grosze) i dopiero wtedy lutować kabelki. I to w zasadzie cała sztuka.
Jak wspomniałem, robiłem niedawno coś takiego; działa sprawnie.
pozdrawiam
Deni