Do korzystających z mBanku via pocket

• 25 Odpowiedzi
  • 7900 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Do korzystających z mBanku via pocket
« dnia: Sierpień 24, 2007, 17:58:17 »
Witam,
mam standardowego IE w pockecie.Nawet po dodaniu nakładki-spolszczenia problem mam taki:
Na stronach mBanku, po zalogowaniu mamy praktycznie 3 ramki: Duperele u góry i menu po lewej oraz szczegóły i rachunki po prawej.
Nijak kliknięcie na link menu z lewej nie uruchamia mi zmiany zawartości strony po prawej...
Czy ktoś się z tym spotkał?

palmus
palmus

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
Odp: Do korzystających z mBanku via pocket
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 24, 2007, 18:32:49 »
potwierdzam u mnie jest to samo, ale za to pod Operą wszystko działa jak trzeba :D
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 24, 2007, 21:20:55 »
Taaaa...tylko gdzie jest pies pogrzebany?

palmus
palmus

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 24, 2007, 21:37:20 »
kiedyś był podobny problem z Operą desktop, trzeba się do nich odezwać i zgłosić, że jest coś nie tak
Wyjściem jest wrzucenie Opery jak na razie jest beta za darmo więc, problemu nie ma ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 24, 2007, 22:38:47 »
Załadowałem przed chwilą Operę triala i okazuje się,że nie mogę wpisać więcej niż 4 cyfry identyfikatora, a z kolei podczas wpisywania hasła wrzuca tam jakieś bzdety..
Cholernie to dziwne...Czy to są ograniczenia darmowej wersji??

palmus
palmus

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 24, 2007, 23:10:25 »
która wersje ściągnąłeś?

ja mam z tej strony i działa ok
http://www.opera.com/products/mobile/products/

o jakich bzdetach mówisz?
Wpisuje cały identyfikator, loguje się jak na PC bez żadnego problemu

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 25, 2007, 08:25:06 »
Witam,
mam standardowego IE w pockecie.Nawet po dodaniu nakładki-spolszczenia problem mam taki:
Na stronach mBanku, po zalogowaniu mamy praktycznie 3 ramki: Duperele u góry i menu po lewej oraz szczegóły i rachunki po prawej.
Nijak kliknięcie na link menu z lewej nie uruchamia mi zmiany zawartości strony po prawej...
Czy ktoś się z tym spotkał?
palmus
Faktem jest, iż utrzymanie konta w mBanku to groszowa sprawa (takie eKonto czy mBiznes Konto - korzystam z obu). Ale interfejsowo jest znacznie w tyle za konkurencją. No i dotęp WAP z telefonów z WAP-em 2.0 nie działa. Dzwoniłem, pytałem dlaczego - bo nie ma zainteresowania tym kanałem dostępu. W przeciwieństwie do Inteligo, gdzie też mam swoje konto prywatne oraz swoje ma żona, działa wszystko a i strona nie jest robiona w ramkach tak jak serwis transakcyjny mBank.
Rzadko korzystam z serwisu transakcyjnego mBanku przez PockecPC, ale:
a) jak muszę, to sobie ekran przestawiam w tryb Landscape czyli poziomo
b) zarówo w trybie Portraint jak i Landscape jest możliwość dotknięcia i przytrzymania krawędzi ramki (nie widać tego ale jest) za suwakiem przewijania strony obok lewego menu. Ukaże się wówczas prawa część serwisu z kontami i saldami.
Tak sobe radzę, ale wygodne to to nie jest...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 25, 2007, 08:35:53 »
Jak korzystam z rozwiązania, które opisałem kiedyś tu:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=25519.0

Po dodaniu odpowiednich adresów do favorites, da się nawet z tym podziałać... ale kombinować trzeba...

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 25, 2007, 13:12:03 »
która wersje ściągnąłeś?
8.60

o jakich bzdetach mówisz?
Wpisuje cały identyfikator, loguje się jak na PC bez żadnego problemu
mogę wpisać tylko 4 cyfry identyfikatora, a podczas wpisywania hasła, za każdym wprowadzeniem znaku wrzuca mi 2 szt. Nie wiem czego albowiem gwiazdki ukrywają;-)

A z ramkami, to wiem: przeciągam sobie w te i we wte układając optymalny widok w landscapie..

palmus
palmus

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 25, 2007, 13:51:25 »
Nie wiem co Ci powiedzieć u mnie to działa ok, aż za chwilę posprawdzam, ale z tego co pamiętam to nic nie zmieniałem i mam standardową instalację

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 25, 2007, 21:25:03 »
Pomolestuję jeszcze mBank gdzieś na czacie lub forum...
Thx.

palmus
palmus

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 25, 2007, 23:53:28 »
mBank dziala w calosci na NetFroncie. Bez problemu ida przelewy, historia itp.

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 27, 2007, 09:55:07 »
mBank dziala w calosci na NetFroncie. Bez problemu ida przelewy, historia itp.
Nie zawsze. Często (zwłaszcza przy powolnej łączności przez GPRS) pojawiają się timeouty i NetFront odmawia współpracy. Poza tym NetFront jest "słoniowaty", że trudno bardziej. Lepszym rozwiązaniem jest założenie na pockecie maszyny do obsługi komórkowej Javy i w tym środowisku uruchomienie Opery Mini. Stabilna, pioruńsko szybka, czytelna i nie grymasi.
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 27, 2007, 11:21:19 »
A u mnie grymasi :(
To paranoja w 2007 r,żeby tak banalnego problemu nie można było w prosty sposób rozwiązać.
Na forum mBanku coś napisałem,moze jeszcze wyrwę jakiś cytat z czatu z Ważnymi...
palmus
palmus

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 27, 2007, 12:10:59 »
kiedyś był podobny problem z Operą desktop, trzeba się do nich odezwać i zgłosić, że jest coś nie tak

Generalnie wszystko bierze się stąd, że ramki to poroniony pomysł od samego początku :)

Tutaj problem jest taki: jednym linkiem można przeładować zawartość tylko jednej ramki (albo menu, albo zawartość). mBank to obchodzi jakimś javascriptem, ale może on nie działać poprawnie na PIE.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 02, 2007, 19:09:17 »
Po wymianie mailowej z mBankiem nie wiem czy nie mają żadnego pojęcia co to Pocket PC czy jak

o to te maile

Moje zgłoszenie
Występuje problem z wyświetlaniem, a raczej nawigowaniem na stronie po zalogowaniu się na rachunek. Korzystałem z urządzenia Pocket PC i wbudowanej przeglądarki IE Mobile. Klikanie w linki menu nic nie wywołuje "ramka" na której powinno się coś wyświetlić pozostaje bez zmian.
 W Operze mobile działa, ale też tak sobie. Niezawsze dobrze wyświetla, ale to z powodu budowy strony w ramkach.
 Druga sprawa to czy planowana jest modyfikacja stron transakcyjnych na bardziej przyjazne użytkownikowi czyli bez ramek?? Jeśli chodzi o budowę stron. System ten jest już trochę przestarzały stąd moje pytanie

Pierwsza odpowiedź
Dziękuję w imieniu mBanku za sugestie dotyczące zmian w zakresie części transakcyjnej naszego Banku. Pragnę nadmienić, że cały czas staramy się dostosować do potrzeb naszych Klientów i bierzemy pod uwagę wszelkie sugestie dotyczące zarówno oferty jak i funkcjonowania mBanku. Niestety nie zawsze jest możliwe wprowadzenie od razu wszelkich modyfikacji.

Informuję, również że mBank zaleca korzystanie z przeglądarki Internet Explorer (min. wersja 5.5) lub Netscape (min. wersja 6.2), siła szyfrowania 128 bit. Konfiguracja przeglądarek zamieszczona jest na stronie mBanku w dziale Bezpieczeństwo.
Nie przetestowaliśmy wszystkich przeglądarek internetowych pod katem współpracy że strona internetowa mBanku, więc nie możemy zagwarantować prawidłowości ich działania.

Z racji, że nie była zbyt zadowalająca to odpisałem
Na komputerze stacjonarnym PC używam od prawie zawsze Opery i tu mbank działa ok (nie pisze nic o sposobie bud strony)
Problem zgłaszałem w sprawie platwormy PocketPC czyli urządzeń PDA i tam jest wbudowana przeglądarka IE mobile, która właśnie nie działa, działa natomiast Opera Mobile, ktora chwilowo z racji beta testów jest darmowa

i ostatnia odpowiedź
W odpowiedzi na otrzymaną od Pana wiadomość uprzejmie informuję, że przetestowane przez mBank przeglądarki internetowe to Internet Explorer i Netscape Navigator. Informacje nt. konfiguracji dla korzystania z serwisu transakcyjnego mBanku przy użyciu w/w przeglądarek znajdują się na stronie mBanku w dziale Bezpieczeństwo.
mBank nie udziela obecnie informacji nt. innych przeglądarek internetowych, niemniej jednak, prowadzone są testy innych przeglądarek dostępnych na rynku. Po zakończeniu prac informacje na ten temat zostaną opublikowane na stronie mBanku, a także udostępniane będą za pośrednictwem pracowników mLinii: 0801300800 lub 042 63 00 800

Chbya dam sobie spokój bo do niczego te maile nie prowadzą :|

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 02, 2007, 19:17:26 »
[...]
Chbya dam sobie spokój bo do niczego te maile nie prowadzą :|

To może napisz im wprost.
"Nie działają mi strony transakcyjne mBanku na komputerze PocketPC... Dlaczego?"
A jak Ci dadzą odpowiedź, że na stronach opisane, to napisz, że prosisz o link do ich stron, opisujący konfigurację przeglądarki IE na PocketPC dla korzystania ze stron transakcyjnych mBanku...

*

Offline piotrus99

• *
  • 72
  • Sprzęt: MDAIII WM6
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 02, 2007, 19:42:12 »
...Lepszym rozwiązaniem jest założenie na pockecie maszyny do obsługi komórkowej Javy i w tym środowisku uruchomienie Opery Mini. Stabilna, pioruńsko szybka, czytelna i nie grymasi.
Dokładnie. Sprawdźcie Operę Mini - mi działało wszystko co spradzałem (poszczególne konta, historia, przelewy).

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 02, 2007, 21:20:14 »
Opera działa ok spr na mobile, ale jest problem z IE klikanie w linki menu nie powoduje wyświetlania w ramace z prawej

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 23, 2007, 15:31:55 »
Zrobiłem dziś próbę, działa (na wbudowanym IE przy standardowych ustawieniach)
Zdarzają sie nieatywne przyciski, ale generalnie można sie w miarę swobodnie poruszać.
Zalogowałem sie, przejrzałem historię, wybrałem 1 przelew, obejrzałem szczegóły,
zleciłem ponowne wykonanie, wygląda że wiekszość działa.

Niedawno mBank zmienił nieco stronę transakcyjną pozbywając się wiekszości ramek.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 23, 2007, 16:08:14 »
W sumie dlaczego nie boicie się korzystać z systemu swojego banku przez obcy, zarejestrowany poza Polską, serwer proxy? Mówię o Operze mini. Przecież oni w cache trzymają wasze stany kont i klucze sesyjne w stanie odszyfrowanym. Nie wiemy, na ile te serwery są zabezpieczone, ale w przypadku włamu atakujący mogą zrobić co chcą z waszymi kontami w granicach określonych zabezpieczeniami banku (hasła SMS).
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 23, 2007, 16:32:27 »
W sumie dlaczego nie boicie się korzystać z systemu swojego banku przez obcy, zarejestrowany poza Polską, serwer proxy? Mówię o Operze mini. Przecież oni w cache trzymają wasze stany kont i klucze sesyjne w stanie odszyfrowanym. Nie wiemy, na ile te serwery są zabezpieczone, ale w przypadku włamu atakujący mogą zrobić co chcą z waszymi kontami w granicach określonych zabezpieczeniami banku (hasła SMS).
Nie wiem na ile Ty jesteś znawcą tematu bezpieczeństwa systemów informatycznych no i skąd masz te informacje, ale:
1. Ja nie wiem, jak można przechowywać odszyfrowany klucz sesyjny, skoro jest on szyfrowany 128ma bitami - kończę sesję - klucz traci ważność...
2. To, co wyświetla przeglądarka podczas sesji szyfrowanej (dla uproszczenia https://...) dostarczane jest wyłącznie na ekran danego użytkownika korzystającego z sesji...
Jest to taki "tunel", którym płyną dane z punktu A do punktu B bez przystanków...
Uznam Twoje racje poparte wyłącznie niepodważalnymi dowodami (wycinki z logów, poufne informacje wyciągnięte z wędrującego pakietu itp...)
Na chwilę obecną Twój post to typowa informacja wyssana z palca...  :P   
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2007, 16:34:44 wysłana przez Yako »

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 23, 2007, 20:52:19 »
Yako, ja to biorę z prostego wnioskowania: w jaki sposób proxy Opery Mini może przystosować stronę do wyświetlenia na ekraniku telefonu bez przeanalizowania jej w wersji odszyfrowanej? No właśnie.
Na moje oko operacja odbywa się tak: Ty wchodzisz na stronę mbanku i logujesz się, proxy nawiązuje połączenie SSL z mBankiem w twoim imieniu, otrzymuje zaszyfrowane SSL pliki HTML, które odszyfrowuje, odpowiednio przetwarza i szyfruje ponownie własnym kluczem SSL (który ustalany jest na podstawie losowego ciągu "generowanego" na żądanie opery po jej instalacji - chodzi o to dziwne naciskanie klawiszy). Bank nie widzi, że sesja jest przeprowadzana z pośrednictwem jakiegoś proxy, czy nie, bo nie ma jak tego się dowiedzieć.
A ponieważ strona jest przechowywana w formie niezaszyfrowanej co najmniej przez chwilę (na czas konwersji na potrzeby small screen rendering) w pamięci proxy serwera, istnieje ryzyko jej przejęcia, jak i wszystkich informacji niezbędnych do przejęcia sesji (bo w zasadzie na tym polega to proxy'owanie). Poza tym cookies i wszystkie odnośniki muszą być przechowywane w pamięci proxy serwera do czasu zakończenia połączenia.
Nie sugeruję, iż Opera ASA ma gówniane zabezpieczenia i nie dba o bezpieczeństwo takich sesji maksymalnie jak się da, ale mimo wszystko mam mieszane uczucia, co do przesyłania "sensitive data" przez jakiegokolwiek pośrednika, który te dane może/musi odszyfrować.

Poza tym polecam poczytanie o sesjach SSL jako takich np. w nieszyfrowanych sieciach WiFi - sesję (tunel bezprzystankowy jak to nazwałeś) da się przejąć bez wielkiego bólu.

EDIT: na potwierdzenie moich przypuszczeń polecam... FAQ opery mini: http://www.operamini.com/help/faq/ - punkt "Is there any end-to-end security between my handset and for example paypal.com or my bank?" - (Czy Opera mini zapewnia pełne zabezpieczenie na całego połączenia od telefonu aż do serwera np. paypal.com lub nojego banku?) - odpowiedź krótka: No (Nie). Dalej jest... to co napisałem wyżej.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 23, 2007, 21:10:27 »
[...]
Przykro mi to stwierdzić, ale:
1. W Twoim rozumowaniu błędów jest co niemiara (nie logicznych błędów, ale widać od razu braki w znajomości tematu...)
2. Nie jestem w stanie Ci tego wyjaśnić na tym forum, bo to jest temat na 2 godziny rozmowy... Nie mam czasu, siły i chęci...
Jednakże zapewniam Cię, iż jest inaczej niż myślisz i spokojnie sobie korzystaj ze swojego banku. Transmisja jest "tunelowa" a klucz jest jeden jedyny na czas sesji aż do wylogowania i nie podlega cache-owaniu... 

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 23, 2007, 21:54:12 »
Yako, mimo wszystko postaraj się w wolnej obalić choć jeden fragment (najchętniej informację z oficjalnego FAQ Opery Mini, ale nie upieram się). Fakt, nie jestem specjalistą od zabezpieczeń i działania SSL, opieram się na informacjach z sieci oraz wiedzy z Politechniki, na której specjalnie dużo o zabezpieczeniach nie było.
---
Przed chwilą wyczytałem jeszcze taki słodki kawałek z oficjalnym FAQ Opery mini:
Can Opera Software see my passwords and credit card numbers in clear text? What is the encryption good for then?
The encryption is introduced to protect the communication from any third party between the client (the browser on your handset) and the Opera Mini transcoder server. If you do not trust Opera Software, make sure you do not use our application to enter any kind of sensitive information.
Jak dla mnie ten fragment w połączeniu z tym wyższym całkowicie dyskwalifikuje Operę Mini do łączenia się z bankami.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 23, 2007, 22:49:33 »
Dlatego używam Opera mobile nie mini ;)

A zmiany mogą być spowodowane m.in naszymi rozmowami z mBankiem.
Od momentu powstania tego wątku prowadziłem z nimi rozmowy mailowe o problemach występujących przy korzystaniu z PIE i tym, że powinni zrezygnować z tej starej konstrukcji na stronach transakcyjnych, może to trochę pomogło ;)