Do czego używacie swoich palmtopów?

• 84 Odpowiedzi
  • 19091 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 18, 2006, 00:04:01 »
Jak sie wprawisz to na pewno tak. Byli juz tutaj tacy "magicy", ktorzy robili notatki na studiach :) Choc do tego celu na pewno lepszy byl by jakis pocket z wbudowana klawiatura lub pelnowymiarowa klawiatura na BT lub irdzie.

« Odpowiedź #31 dnia: Luty 18, 2006, 13:40:01 »
Nie będe oryginalny:

- Notatki
- Kalkulatory
- Exel  jako arkusz i wykresy
- Książeczki do poczytania
- Instrukcje i dokumentacja w PDF
- Dyktafon
- Baza danych
- Mapy
- MP3
- Filmy
- troszkę gier
- Słownik
- Aparat fotograficzny
- PenDrive
- przy zasięgu WiFi Skype gg na wyjazdach w domu poczta ....

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 18, 2006, 13:56:52 »
Skoro juz ktos odgrzebal to podziele sie najnowszym odkryciem.  
Jezdzac w dalekie, nocne trasy przyzwyczailem sie do czytania ksiazek w czasie jazdy. Poniewaz dysponuje gigantyczna kolekcja ebookow oraz syntezatorem mowy podpinalem laptopa do audio w samochodzie i psuzczalem sobie ksiazki. Sprawdzalo sie to genialnie. Choc zabawa z podpinaniem laptopa, kabli, zasilacza, przetwornicy itp byla cokolwiek meczaca.
Tak bylo kiedys  - teraz przerabiam sobie w domu ebooki na audiobooki (w mp3)  i slucham tego na PDA nie tylko w samochodzie ale praktycznie wszedzie. Robi sie to calkiem prosto pod warunkiem ze dysponuje sie dowolnym syntazatorem mowy (moze byc demo od IVO Software ale teraz rzadzi Ivona z tej samej stajni), dowolnym programem typu text2mp3 (sprawdzilem z 10 i najfajniejszy okazal sie Visual Text To Speech MP3 [obsluguje tylko sapi 5]) oraz ksiazka w formacie tekstowym. Na PDA natomiast wobec braku mozliwosci konwersji na format Audible musialem skorzystac  z Conduits Pocket Player, ktory to oferuje mozliwosc wznawiania odsluchu w miejscu w ktorym sie go skonczylo (co jest niezbedne jesli nie chcemy recznie wyszukiwac za kazdym razem miejsca w ktorym skonczylismy sluchac/czytac).
Dziala to super i polecam zarowno w podruzy jak i do poduchy.
Prubki moge podeslac na maila jesli ktos poprosi.

*

Offline Ditron

• **
  • 143
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 18, 2006, 22:55:38 »
to zrzuc jakies probki na ditron$wp.pl
cos zeby sie dobrze sluchalo :roll:
taki system moze miec zastosowanie jako skuteczna metoda nauki
albo przesluchiwanie Wykładów
cisza :arrow: sajlent

*

Offline Cyper

• **
  • 113
  • Sprzęt: Mio A701 --> Samsung Omnia 2
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 19, 2006, 00:35:58 »
Super sprawa - czy moglbys podeslac krok po kroku co i jak zrobic i jakim programikiem?
(Krok po kroku tzn. instrukcja dla laika :) - a skoro u Ciebie juz to dziala tzn. ze po Twoich poradach rowniez osiagne pożądany efekt.

Bylbym niezmiernie wdzieczny :)

cypair@op.pl , nie wiem czy malpa przejdzie wiec pisze w innej wersji --> cypair(at)op.pl

MIO A701 WM6Five.v1.1 [build 28002.5.3.0] --> Samsung Omnia 2

*

Offline jarekt

• 755
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 19, 2006, 12:49:51 »
Wybaczcie ale po co smiecicie watek swoimi requestami? Od prywatnych wiadomosci jest email lub PW. Mi tez jest znacznie latwiej odpowiedziec na maila niz bawic sie we wklejanie adresow a czas swoj bardzo cenie.
Co do szczegolow jak to zrobic to wydaje sie to dosc oczywiste. Jesli macie juz programy o ktorych napisalem zapisujecie ksiazke w formacie tekstowym (najlepiej podzielic ja po pare rozdzialow tak zeby wyszly 2, 3 godziny na plik), w programie Text2MP3 otwieracie ten plik i dajecie opcje konwersji na MP3 (podajecie nazwe pliku, lokalizacje itp) u mnie najlepiej sprawdza sie na mono, przy bitracie 24 i czestotliwosci 22 ale mozna eksperymentowac). Taki plik wrzucacie na PDA otwieracie w Pocket Playerze (trzeba wlaczyc Autoreasume w opcjach Seek/Resume [przycisk z nutka] zeby odtwarzanie bieglo od miejsca w ktorym sie ono skonczylo) i ot i cala filozofia.
Przy mojej kompresji wychodzi mi jedna ksiazka max 200 MB przy czym mowa o ksiazce ktora czyta sie 900 minut. Oczywiscie czytanie mozna przyspieszyc lub zwolnic w opcjach - IMHO predkosc defaultowa jest dobrym kompromisem pomiedzy wielkoscia/dlugoscia tworu wynikowego a przyswajalnoscia dziela.

j.w.
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 19, 2006, 19:57:04 »
A czy ktoś ma lub używa jakiś program w stylu Auto Cad ?

*

Offline jarekt

• 755
Re: j.w.
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 20, 2006, 09:29:09 »
Cytat: "bojaneka"
A czy ktoś ma lub używa jakiś program w stylu Auto Cad ?

PocketCAD - podgladac pliki sie da, nie probowalem ich edytowac. To zreszta dosc kosztowna impreza AFAIR.

*

Offline Ditron

• **
  • 143
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 20, 2006, 19:46:56 »
jest PocketCAD DWFView tylko do ogladania, mierzenia odleglosci itd.
i jest PocketCAD do projektowania nowych i edytowania gotowych proj.
http://www.pocketcad.com/

AUDIOBOOKI
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 24, 2006, 22:30:34 »
Usiłuje zrobic audioboka wg opisanej metody ale wychodzi zupełnie niezrozumiały , nie wiem gdzie w procesie konwersji ma miejsce program Ivona
ps
do jarekt jak mozesz to podeslij jakiegos audioboka na adres krzysztof.xx (at)gmail.com będę wdzięczny

*

Offline ciman

• *
  • 61
  • Sprzęt: Apple iPod Touch, Nokia E50, Navibe 735
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 13, 2006, 10:07:44 »
Ten temat to powoli się zmienia w "najciekawsze aplikacje na ppc", no cóż...

Ja mojego pocketa używam do:

:: Aparat cyfrowy (niby kiepska jakość, ale wystarcza)
:: Dyktafon (of course)
:: GG
:: Internet, poczta w czasie wyjazdów
:: Filmy (najczęściej w drodze)
:: Podgląd zdjęć z normalnej cyfrówki
:: Pilot TV
:: Słownik pl-eng
:: SMSy przez IrDĘ
:: Notes, szczególnie jak rozmawiam przez telefon i szybko muszę coś zanotować
:: Uniwersalny zegar+stoper+budzik w jednym (SBP Time, czy jakoś tak)
:: Muzyczny grajek
:: Przypominacz
:: Czytnik e-booków
:: Arkusze kalkulacyjne (wydatki itp.)
:: Edytor HTML (czasem jak coś robię na komputerze, to najpierw wykonuję "szkic" na pockecie, bo oczy tak nie bolą, jak od monitora)
:: No i konsolka do gier (Worms, Tomb Raider, Arvale II i pasjans)

I kilka innych rzeczy  :D

Większość zbiega się z innymi wypowiedziami, bo do czego może jeszcze służyć pocket...

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 13, 2006, 15:50:54 »
U mnie natomist sprzęcik wykorzystywany jest do: przeglądania neciku, gg, książki w postaci elektronicznej (ale również audiobooki), filmy i mp3, czasami też coś porysuję sobie, grzebię troszkę w systemie (fajna zabawa :-) ), przymierzm się do pisania jakichś programów na PPC i dla PPC... no i oczywiście mam w pockeciku zapisane kontakty, hasła, jakieś inf. na szybko też zapisuję.... mam rozbudowany kalkulator i słownik ang-pol-ang - i z nich również czasami zdarza mi się skorzystać. Nie synchrnizuję poczty... ale zawsze rano zrzucam sobie kanały RSS - aby było co poczytać w pracy :-)
Planu dnia jeszcze nie układam w harmonogramie w PPC. Mam natomiast kilka gierek Astraware i ze dwie troszkę bardziej "wymagające" gry...

no i to chyba wszystko....

W sumie dużo tego wyszło... :roll:
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 13, 2006, 17:08:09 »
idealny zabijacz czasu, just that. emulki, przeglądanie fotek, filmy, czytanie, słuchanie mp3, terminarz, sama zabawa pulpitem jest milusia, REDFISH, przewodas... EARTHBOUND!

« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 13, 2006, 18:51:01 »
Po paru latach uzywania roznych PDA stwierdzilem ze jedyne sensowne zadanie to czytanie gazet z redfisha oraz odrecznie pisane notatki (dla mnie to akurat przydatne, robie recenzje lokali gastronomicznych),
Wszystkie te mp3, gry to nieporozumienie. Konsola za 150zetow deklasuje kazdego pda w dziedzinie gier. Ogladanie filmow? na takim malym ekranie to polsrodek.
Smieszny mnie pisanie pilotTV - program kosztuje wiecej niz uniwersalny pilot... poza tym nie macie pilota do tv czy dvd?

*

Offline arczi

• 921
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 13, 2006, 19:36:02 »
MP3 nieporozumienie? Zastanawiam się czemu.... skoro i tak nosze zawsze PDA przy sobie (tylko 124g) i mam odp. dużą karte pamięci to czemu mam nie podpiąć słuchaweczek i posłuchać muzy z PDA??? Mój palmptop przy wyłączonym LCD trzyma nawet do 11h. A noszenie dodatkowego MP3-mana to dopiero pomyłka... Niedługo dojdzie do tego iż ciężaru wszystkiego co będę miał przy sobie nie będę mógł udźwignąć!

A oglądanie filmów... fakt - nie jest to rewelacja - ale przykładowo jadąc do domu autobusem przez niemalże 2h nie bardzo mam ochotę czytać cokkolwiek na PDA (niewygodne - bo troszkę trzęsie auobus)... a film w oryginalnej wersji językowej (bez napisów) całkiem spokojnie można sobie obejrzeć.... i jakoś czas upływa :-) . Więc co tutaj nie tak?

Konsole za 150zł deklasują PDA w dziedzinie gier? Jakie to konsole za 150zł na których mogę zagrać w Age of Empire? Może nie bardzo jestem zorientowany w temacie.... W każdym bądź razie skoro już ma się takiego PDA i nie jest się maniakiem gier który musi mieć cały czas nowe i wypasione graficznie tytuły - to jednak od czasu do czasu można w coś popykac na tym urządzonku (szczególnie gdy jest pod ręką i mamy chwilkę wolnego czasu)... wybór gier jednak jakiś jest.. ponadto zauważę że w gry logiczne (szczególnie takie) rysikiem gra się REWELACYJNIE.

Myślę więc iż wszystko zalezy od sposobu podejścia do sprawy wykorzystania palmptopa.... Pod względem funkcjonalności to PDA jest dla mnie takim małym PCtem - tylko z racji rozmiaru i braku pewnych peryferiów - z troszkę "utrudnioną" obsługą...

Pozdrawiam.
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

*

Offline arczi

• 921
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 13, 2006, 19:46:05 »
A jeszcze jedno... tak się zastanawiam czy używanie PDA głównie do odręcznych notatek ma sens? Sam PDA troszkę waży, rozpoznawanie pisma odręcznego to mała porażka we wszystkich PDA, dodatkowo wchodzi w grę ciąłe przewijanie ekraniku.... Nie wygdniej kupić znacznie lżejszy notes zmiast drogiego, ciężkiego i narażonego na kradzież pocketa?

To taka mała riposta odnośnie wypowiedzi związanej z funkcją PDA jako pilota - nawet mino to iż sam takiej funkcjonalności mojego PDA nie wykorzystuję :-)

Jeszce raz pozdrawiam...

« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 13, 2006, 20:44:04 »
arczi masz racje. Nie wiem dlaczego wykorzystuje pda jako notatnik. Rozpoznawanie pisma faktycznie nie jest wygodne, ja pisze w notatniku ja na kartce papieru, uzywam tez czasami funkcji dyktafonu. Jak sie tak zastanowic to.. nie znajduje powodu dla ktorego kupilelem pda. Onanizm chyba sprzetowy, nic innego.

*

Offline arczi

• 921
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 13, 2006, 20:48:08 »
Ok. To rozumiem że jutro Twój pda wyleci przez okno :-)

W sumie to u mnie aż przerost tego "onanizmu sprzętowego" - więc daj znać które to Twoje okno - to spróbuję złapać Twojego PDA..

A niech stracę! Będę stał pod Twoim oknem cały dzień - tylko powiedz KTÓRE TO OKNO.

:-)

Pozdr.

« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 13, 2006, 21:12:42 »
Nie wyleci raczej bo przyzwyczailem sie do noszenia ze soba acerka;) Jest ladny i fajnie sie czyta na nim ksiazki i gazety. Ekran vga to dobra sprawa do czytania. Przydaje sie tez czasem w pracy do np. zarzadzania listami IP i ogolnie do dostepu do zdalnego do serwera. Ostatnio uzywam go jednak glowie do notatek w restauracjach na temat tego co widze na talerzu

8)

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 13, 2006, 21:34:12 »
Trochę OT, a w zasadzie to pytanie do adminów::

z tym wątkiem coś się stało... jestem jego autorem i zacząłem go dość długim wpisem, a teraz nie ma po tym śladu...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 13, 2006, 21:35:59 »
Ponieważ ten wątek powstał 10 kwietnia 2003, czyli przed ...... (wtajemniczeni więdzą przed czym...), to udało mi się odnaleźć ten brakujący początek  8)

A zaczęło się tak:

Cytat: "biblo"
No właśnie, do czego z reguły używacie swoich kieszonkowych komputerów?

To pytanie nurtuje mnie od jakiegoś czasu - tym bardziej że widziałem gdzieś wyniki sondy, wg której większość (chyba 85%) posiadaczy PDA ogranicza się  do bardzo prostych zastosowań - głównie PIM (kontakty, kalendarz, itp.). Z kolei jak przeglądam listy dostępnych programów na Pocket PC, to jestem zdumiony ich ilością i różnorodnością. Niektóre z nich wydają się niezmiernie ciekawe, ale po przyjrzeniu się bliżej, to albo .... czar pryska albo nie ma za bardzo jak ich pożytecznie wykorzystać. Sam przewaliłem już całe mnóstwo wersji demo, a zostawiłem sobie.... kilka i to głównie gadżetów-nakładek na system.

Może ten temat Was zainteresuje i pozwoli poszerzyć i uzupełnić przyklejony wątek ciekawe progamy dla ppc?

Ja w chwili obecnej używam mojego LOOX-a głównie jako "mądrego" notesu, czyli jako kalendarza, listy zadań do wykonania i zbioru kontaktów. W zasadzie wystarczały mi standardowe aplikacje wbudowane w system, ale zainstalowałem ostatnio najnowszą wersję Pocket Informant. Czy zostawie ten program na dłużej - zobaczymy. LOOX-em również synchronizuję mój komputer firmowy z domowym notebook'iem, a później notebook'a z telefonem SE T-68i. Bardzo przydaje mi się RepliGo, który pozwala na wierne przeniesienie wszelkich plików z PC-ta (Worda, Excela, PDF-ów, stron internetowych) do palmtopa, jednocześnie znacznie zmniejszając ich wielkość. Dzięki RepliGo można je później bardzo wygodnie przeglądać na ekranie Pocket PC i drukować przez IR-dę na dowolnej drukarce HP.

Poza tym mam zainstalowane następujące programy, które również obrazują moje sposoby wykorzystania PDA:
- Language Teacher English  Polish
- AutoMapa (plan Warszawy)
- eWallet (+ wersja na PC-ta)
- Resco Picture Viewer
- Resco Explorer 2003
- Macromedia Flash Player (nawet nie wiem po co mi to)
- Pocket Divix (w zasadzie nie używam)
- RepliGo (+ wersja na PC-ta)

Dodatki + nakładki na system:
- Quick Tasks (plugin do Today)
- Calendar+ (plugin do Today)
- VBirthday Gold (plugin do Today)
- Battery Pack 2003 (plugin do Today)
- Journal Bar Demo (plugin do Today)
- LEng (tylko klawiatura)
- sterowniki Ext. Keyboard FSC
- Turbo Tray 472
- Nice Start
- WIS Bar
- Screen Capture

Gry:
- Pocket Breakout
- Arkball
- River Rider 2003

Cytat: "karolek01"
Witam ja używam swojego palmtopa w szkole pisze na wykładach i ogladam filmy korzystam z przegladarki internetowej , mapa polski , mp3 i wielle inych
pozdrawiam

Cytat: "biblo"
No tak, o MP-3 po prostu zapomniałem. Też ich troszkę mam, a do słuchania używam notebook'owych głośniczków Creativ'a. Jakość dźwięku rewelacyjna!

Ale oglądać filmy na palmtopie!?!?!?!?!?!?

No może gdzieś w podróży, pociągu lub na nudnych lekcjach, wykładach.... ale i tak jakoś nie jestem przekonany :mysli:

A czy możesz rozwinąć to sformułowanie: i wiele innych

Cytat: "karolek01"
nie ogladzasz filmów na palmtopie

No i tutaj sa już posty, które obecnie rozpoczynają cały topic.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline arczi

• 921
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 13, 2006, 21:39:20 »
hmmm.... Dostęp do serwer, recencje restauracji... Wszechstronny z Ciebie człowiek. Ale jakbyś się jednak zdecydował na rzut - to pamiętaj jestem pierwszy w kolejce do łapania tego Acerka :-)

Dobrze że jednak oprócz minusów posiadania tej "drogiej zabawki" znalazłeś również jakieś plusy :-)

Kolejna moja uwaga: widziałem ost. acerka 50v... czy jakoś tak... - wszyscy chwalą ten ekranik VGA - ale wg. mnie to przy tak małej powierzchni LCDka różnica QVGA czy VGA nie robi aż tak dużego znaczenia... ja z całą pewnością nie narzekam na moje QVGA - książki też się fajnie czyta :-)

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 14, 2006, 00:28:40 »
do przemola:

sorry,ale jak sobie wyobrażasz noszenie playera mp3, odtwarzacza filmów, 9 komputerów( w tym konsole typu: szafka:) :), przenośnego tableta(-u), notatnika, ewentualnie małej cyfrówki, czy np, urządzenia zdolnego drukować na niektórych drukarkach, zapasowego pilota tv(jednak to się przydaje), czytnika kart, szybkiego downloadera wifi, telefonu, dyktafonu i tak dalej, i w tym stylu.

teraz: jasne, przysłowie głosi, że jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. ale mój boże, tylu ludzi ożywia tą cegłę...

przyznaję, notatki i czytanie to główne zastosowania czysto terenowe,
do takich dodałbym jeszcze: sprawdzanie rozkładów jazdy różnorakich i szybki dostęp do telefonów, maili itp danych innych osób(zapominam...po prostu).

« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 14, 2006, 02:20:07 »
Wątek stary, zatem ja też przypomnę moje różne stare i znane opinie na temat PDA.

Cytat: "xoen"
teraz: jasne, przysłowie głosi, że jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. ale mój boże, tylu ludzi ożywia tą cegłę...

To nie tak. To nie jest kwestia przysłowia. Taka jest prawda, która akurat w przypadku PDA sprawdza się wyjątkowo dobrze. Pocket na dobrą sprawę nie nadaje się do żadnych poważnych zastosowań (no może poza nawigacją samochodową).

Ja używam pocketa głównie jako zaawansowany organizer + parę zmyślnych arkuszy w Excelu. To jest mi jest potrzebne w pracy i w tej materii pocket sprawdza się dobrze.
Do tego używam trochę softu nawigacyjnego - chociaż traktuję to raczej w kategoriach ciekawostki, bo GPS używam głównie w terenie - na wakacjach, a do tego celu PDA nadaje się raczej cieniutko.

Czasem zagram sobie w brydżyka, ale jakość dostępnego softu brydżowego (jak wszystkiego na PDA !) jest tak żałosna, że męczę się przy tej zabawie okrutnie.

Osobiście lubię sobie obejrzeć film i lubię posłuchać dobrej muzyki (wcale nie tzw. "poważnej"), ale ponieważ właśnie: lubię, to w takim układzie PDA oczywiście nie wchodzi w rachubę. W ogóle wysoka kompresja zastosowana w MP3 + mini słuchaweczki to .... profanacja muzyki - niezależnie czy to PDA czy inne ustrojstwo. Do słuchania muzyki jest club, sala koncertowa, lub dobrze nagłośniony pokój. Słuchanie muzyki w innych warunkach nie ma (moim zdaniem) sensu. Wbrew pozorom muzyka dociera do organizmu nie tylko przez małżowiny uszne ! Jeżeli człowiek nie czuje drżenie basów odbieranego przez cały organizm to tylko udaje, że słucha muzykę. Inaczej: on "prawie" słucha muzykę. Jednak to "prawie" robi różnicę  :lol:

O ! Przepraszam. Są wyjątki. DiscoPolo i temu podobną pseudomuzę można słuchać oczywiście w dowolny sposób. Takiej "prawie" muzyce faktycznie nic już nie zaszkodzi - nawet wysoka kompresja i słuchaweczki.

O grach trudno mi dyskutować, bo mam już za sobą tyle wiosen, że mnie to nie interesuje. Ale przyznaję, kiedyś (lata 1983-1985) na ZX Spectrum (jak ktoś pamięta co to jest) parę tych membram pod gumą rozpukałem  :lol:   :lol:  No i na ipaqu obowiązkowo miałem emulator ZX Spectrum. Dziś na MIO już nie mam.

Podsumowanie: Dzisiaj dla mnie - PDA to organizer i (w samochodzie) GPS. Do tego się nadaje, zatem do tego go używam. Innego sensownego zastosowania dla PDA nie widzę.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 14, 2006, 08:00:17 »
Widze ze sa dwa podejscia - uniwersalnosc kontra jakosc. Ja naleze do tego drugiego nurtu.

Owszem na palmtopie DA SIE obejrzec film. Tyle ze jest to watpliwa przyjemnosc. Owszem DA SIE posluchac muzyki. Znowu - przyjemnosc jest rowniez watpliwa. Aparacikiem wbudowanym w palmtopa DA SIE zrobic zdjecie - wielkosci znaczka pocztowego, czyli znowu bez zadnych sesnsownych szans na wykorzystanie go. itd itp.

Nie jestem przeciwnikiem laczenia zastosowan, jednak IMO ma to sens w przypadku ich zblizonego "kierunku" - na przyklad iPod = odtwarzacz muzyki (rowniez lepszej jakosciowo od mp3 - ktorego "sciecia" dzwieku sa koszmarne) + dyktafon + samochodowa zmieniarka plyt + bank zdjec.
Ale juz kalendarz, notes, gry czy czytnik ebookow ktore sa wprogramowane w iPodzie (caly czas mowie o oryginalnym produkcie Apple), to po prostu pomylka. De facto nie da sie z tego w sensowny sposob korzystac. No, chyba ze ktos lubi czytac ksiazki na ekraniku o wielkosci 1,5x1,5 cm :"P

Z kolei palmtop to (dla mnie) przede wszystkim organizer i podreczny notes (rowniez do wydatkow, zadan, hasel, itd.)
Traktowanie go jako "niejszego PC" mija sie z celem, przynajmniej do tych zastosowan do ktorych by mi byl potrzebny. Do zabawy owszem - mozemy udawac ze mamy "mobilnego mniejszego desktopa". Do pracy (sensownej) juz nie.

Nawigacja jeszcze ujdzie, choc gdyby bylo mnie stac, kupilbym do tego dedykowane urzadzenie.

Inne zastosowania - baardzo rzadko i "z doskoku"
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 14, 2006, 08:38:09 »
Pocket na dobrą sprawę nie nadaje się do żadnych poważnych zastosowań (no może poza nawigacją samochodową).
No może tak; pocket nadaje się do wielu zastosowań, a najważniejsze, że pocket mieści się w kieszeni!

I masz pod ręką wszystko co potrzeba- oczywiście w ograniczonym zakresie- ale razem z komórką- a najlepiej jesli jest ona w pockecie wbudowana- to masz wszechstronny komunikator i dostęp do informacji praktycznie wszędzie!

Czasem zagram sobie w brydżyka, ale jakość dostępnego softu brydżowego (jak wszystkiego na PDA !) jest tak żałosna, że męczę się przy tej zabawie okrutnie.
Gry na pokcet PC to zabijacze chwil- w poczakalni, podróży- dla mnie

Osobiście lubię sobie obejrzeć film i lubię posłuchać dobrej muzyki (wcale nie tzw. "poważnej"), ale ponieważ właśnie: lubię, to w takim układzie PDA oczywiście nie wchodzi w rachubę. W ogóle wysoka kompresja zastosowana w MP3 + mini słuchaweczki to .... profanacja muzyki - niezależnie czy to PDA czy inne ustrojstwo. Do słuchania muzyki jest club, sala koncertowa, lub dobrze nagłośniony pokój. Słuchanie muzyki w innych warunkach nie ma (moim zdaniem) sensu. Wbrew pozorom muzyka dociera do organizmu nie tylko przez małżowiny uszne ! Jeżeli człowiek nie czuje drżenie basów odbieranego przez cały organizm to tylko udaje, że słucha muzykę. Inaczej: on "prawie" słucha muzykę. Jednak to "prawie" robi różnicę  :lol:

Tak to prawie jest b. ważne, ale ponoć w kolejne generacji układów BT ma być radio FM i to już będzie przydatne!

Podsumowanie: Dzisiaj dla mnie - PDA to organizer i (w samochodzie) GPS. Do tego się nadaje, zatem do tego go używam. Innego sensownego zastosowania dla PDA nie widzę.[/quote]

Mój Qtek 9100 to;
- przede wszystkim telefon,
-więc i zbiór kilkuset kontaktów,
-potem organizer,
-kalkulator/przelicznik- b. ważna sprawa!
-i trochę gazeta/fresh info :-); z pogodą, kursami walut, kinami i inymi tego typu info,
-e-mail,
-notatnik,
-MMS plus niby-foto-video- ale jak nic lepszego pod ręką nie mam pod ręką a nie chce mi się czegoś notować, czy coś w ten deseń,
-czasem- NIESTETY - musze przeglądnąć jakiś dokument word/excel na nim, a czasem O ZGROZO! nawet coś w nim porobić- i to jest nic przyjemnego, ale jest!- i nie musze już szukać komputera jakiegoś przygodnego,
-proste gierki- kulki, tetris dla zabicia czasu,

-NAWIGACJA/orientacja- bardzo przydatna sprawa i z GPS i bez- mam taki fajny programik, który zawiera mapy wszystkich ważnych miast na świecie/HandMap/ i ułatwia mi znalezienie ulic czasem nawet w Warszawie- kiedy muszę się zorientować gdzie mam dojechać, no i nawigacja z autoroutingiem- w długich podróżach, jestem myśliwym i do orientacji w terenie faktycznie ciężko znaleźć coś sensownego.
barek ;-)

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 14, 2006, 09:01:39 »
Cytat: "kwieto"
De facto nie da sie z tego w sensowny sposob korzystac. No, chyba ze ktos lubi czytac ksiazki na ekraniku o wielkosci 1,5x1,5 cm :"P

Jest tylko jeden problem - ile książek weźmiesz ze sobą??

W ten sposób (mimo, że to nie to samo, co papier, co oczywiście przyznaję) mam ze sobą dość pokaźny księgozbiór.
Zanim "odkryłem" Pocketa, jadąc służbowo do Warszawy (dla informacji 2x 4h w pociągu) brałem, przykładowo:
ustawę o podatku dochodowym od os. fizycznych w brzmieniu na 1998 r.,
ustawę o podatku dochodowym od os. fizycznych w brzmieniu na 1999 r.,
ustawę o podatku dochodowym od os. fizycznych w brzmieniu na 2000 r.,
ustawę o postępowaniu przed śadami administracyjnymi,
książkę - "Diuna"
gazetkę "Chip".
Teczka była tak ciężka, że myślałem, że urwie mi się ucho :wink:
A i tak było ciężko z nudów wytrzymać pod koniec podróży powrotnej.

Teraz ustawy są w pokecie, jest też tam kilka książek, jakieś audiobooki, jakiś film.
Jak mi się znudzi czytanie, to mogę posłuchać książki. Jak mi się znudzi czytanie mogę coś obejrzeć i jakoś podróż leci  8)

I dlatego warto mieć Pocketa lub Palma.

A, że oglądanie filmów, czytanie książek, granie itp. na takim małym urządzeniu w domu jest bez sensu!!

*

Offline arczi

• 921
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 14, 2006, 09:05:10 »
Panowie Panowie! Mi się wydaje że ktoś tutaj zastanawia się nad tym czy da się tym malutkim pockecikiem zastąpić wiele inych urządzeń specjalizowanych do wykonywania określonych funkcji! PDA to ani profesjonalny zestaw Audio, ani jakieś tam kino domow, ani tym bardziej normalny PC z ogromnym ekranem, klawiatuą, myszką i procesormi większymi od samego PDA! Mam nadzieję że nie dojdzie do pytań typu: czy używacie komórki do obróbki materiału Video....  Urok urzązeń typu PDA leży w tym iż macie namiastkę prawie wszystkich urządzeń o których wcześniej wspomniałem - i to zawsze pod ręką!... A zastosowć można oczywiście to do czego ma się przekonanie! Ja np. lubię posłuchać muzy jak idę do pracy (30 minut na nogach) - i nikt nie przekona mnie do tego abym brał na ramię jakiegoś moomboxa czy czegoś w tym stylu - BO NIBY MUSZĘ CZUĆ MUZĘ W CIAŁYM CIELE I W MAŁŻOWINACH!!! BZDURY! Jeśli mam możliwość siąść sobie w domu filiżnką kawy i posłuchać czegoś fajneo to jak najbardziej... wtedy mogę w pełni delektować się słuchaną muzyką. Ale nie mówcie że nie można słuchać też muzyki na słuchawkach, skompresowanej do formatu MP3 - sam format nie jest taki straszny przy odp. kompresji, a PDA również nie ma takiej tragicznj jakości dźwięku.

Jeśli chodzi o inne funkcjonalności PDA to myślę że jest z nimi tak jak z ze słuchaniem muzy na pockecie - tzn. jeśli ma się możliwość wykorzystnia pełnomiarowego urządzenia specjalizowanego w danej funkcji - to jak najbardzij należy wykorzystać pełnowymiowy zastępnik! PDA zgodnie z nazwą jest urządzeniem "kieszonkowym" - do noszenia i do korzystania w terenie! I to jest jego główna funkcja i zaleta - integracja wszystkich funkcji w jednm małym urządzeniu dostępnym zawsze i wszędzie!

I mam nadzieję że już nikt raczej nie zacznie zastanawiac się nad tym czy warto słuchać muzyki z PDA lub czy PDA może być zamiennikiem jakiegoś innego urządzenia! PDA może być tylko mobilnm uzupełnieniem, pomocnikiem w podróży i MIMO WSZYSTKO takim małym multimedialnym centrum rozrywki dostępnym "na zawołąnie".

POZDRAWIAM.

« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 14, 2006, 10:19:07 »
Cytat: "arczi"
 Urok urzązeń typu PDA leży w tym iż macie namiastkę prawie wszystkich urządzeń o których wcześniej wspomniałem - i to zawsze pod ręką!...  PDA zgodnie z nazwą jest urządzeniem "kieszonkowym" - do noszenia i do korzystania w terenie! I to jest jego główna funkcja i zaleta - integracja wszystkich funkcji w jednm małym urządzeniu dostępnym zawsze i wszędzie!

Powstaje pytanie czy naprawdę Tobie ta "namiastka prawie wszystkich urządzeń" jest "wszędzie" potrzebna ? To jest właśnie argument który do mnie nie trafia. Bo co to znaczy w terenie ?
W firmie jak jestem u klienta ? A może w kinie ? W restauracji ? W pubie ? W parku ? Na stadionie na meczu ? Podczas prowadzenia samochodu ? Czy może na wakacjach ?

Gdzie ? Gdzie widzisz potrzebę używania pocketa w w.wym. przypadkach ? Otóż uczciwie rzecz biorąc nigdzie nie ma takiej potrzeby. Do knajpy idę na piwo i pogadać z kumplami, na wakację jadę żeby oderwać się od elektroniki itd. itd. Mogę jeszcze zrozumieć kogoś, kto do pracy, czy na uczelnię dojeżdża środkami komunikacji masowej. To jest jedyny przypadek, gdzie (pomimo swych ułomności) PDA można wykorzystywać w terenie. Reszta to tylko mydlenie oczu.

Oczywiście pomijam tu jakieś rzeczywiste (a nie wyimaginowane) obowiązki służbowe.

Nie chciałbym bym być niegrzeczny, ale jak w pubie widzę parkę, gdzie dziewczę ziewa z nudów, a będący w jej towarzystwie (czy na pewno w jej ?) pajac namiętnie klika rysikiem w okienko to chętnie "dałbym mu po papie" (to cytat  :lol: )

Pomimo że jestem aktywnym (aż nadto !) uczestnikiem kilku grup dyskusyjnych nie widzę potrzeby dostępu do inernetu (zwłaszcza w PDA gdzie bez okularów ja przynajmniej nic nie widzę) czy słuchania podłej jakości muzyki jak siędzę w knajpie, w kinie, w parku czy jak jestem na wakacjach. Zwłaszcza na wakacjach  :!: , które mają być odskocznią od życia codziennego - w tym od wszechobecnej elektroniki.

Sądzę że takie podejście do tych spraw prędzej czy później będzie prezentowało większość userów PDA. To tylko kwestia czasu. Kwestia "nasycenia się" nowymi możliwościami, a także kwestia wieku usera. Wraz z upływem czasu człowiek zaczyna coraz bardziej doceniać głębię, a nie ilość przeżywanych doznań.

*

Offline arczi

• 921
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 14, 2006, 10:49:19 »
GPS maniak: no teraz to już całkiem sensownie napisałeś...

Możliwe że z wiekiem wszystko się zmienia... ale myślę że funkcje typu:

- książka adresowa z wieloma informacjami (dres, telefon, e-mail itp itp)
- szybki notatnik (coś zapisać aby nie zapomnieć)
- podręczny dostęp do infomacij takich jak np. rozkład MPK, PKS, PKP
- słowniki wielojęzyczne
- dostęp do  NETU w celu sprawdzenia chociażby repertuaru kina i ew. dostępności biletów
- zasobnik do trzymania ZDJĘĆ np. rodziny - aby móc później pokazać znajomym np. zdjęcia z naszych ost. wakacji lub chociażby komuni syna
- zasobnik książek których co prawda nie wykorzystujemy często - ale gdy ich czasami pod ręką nie ma to po prostu "ból"

... niezależnie od wieku mogą być sprawą atrakcyjną w PDA. A młodsi i bardziej podentuzjowani właściciele PDA mogą przecież wykorzystywać wielu innych funkcji również dostępnych na tym małym cudeńku :-)

Ja powiem szczerze że jako zapalonego informatyka (z wykształcenia również) bardzo kręcą mnie sprawy związane z zagadnieniami czsto sieciowymi w PDA jak również przymierzam się do zabawy programowaniem na PDA - i nie mów że to również jest bez sensu - gdyż AKURAT TAKIE RZECZY WYNIKAJĄ TYLKO I WYŁĄCZNIE Z MOJEJ CZYSTEJ CIEKAWOŚCI I OGROMNEJ CHĘCI POZNANIA NIEZNANEGO...

...może jakbym miał więcej pieniędzy to zamiast programowaniem bawił bym się nad morzem..... ale cóż.... większ pieniądze może z czasem przyjdą :-)

Pozdr.