Digitalizer - Wytrzymałość

• 8 Odpowiedzi
  • 997 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Airice

• 271
  • Sprzęt: HP 114 + panasonic SDHC 4GB
Digitalizer - Wytrzymałość
« dnia: Lipiec 03, 2008, 20:30:02 »
Witam!

Na wstępie mówię iż szukałem ale nie znalazłem.

Moje pytanie jest nastepujące:
Jak to jest z wytrzymałością panelu dotykowego? naciskać sie na niego nie boje jednak...czy jak np w krally jest ze normalnie sie steruje rysikiem czy takie "jeżdzenie stylerem" po panelu nie rozwali go? oraz jak to jest z kozsytaniem z palca podczas nawigacji po pda? bezpieczne jest czy jednak lepiej z rysikiem ;p 

PS. czy jak dotykam rysikiem to ekran sie powinien uginac tak jakby folia? u mnie tak i lekko mnie to niepokoi ;>

pozdrawiam
miłego wieczoru

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Digitalizer - Wytrzymałość
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 03, 2008, 21:02:30 »
Digitizer nie uszkodzi się dopóki nie będziesz na niego naprawdę nacisku kładł bądź użyjesz za mocno ostrych narzędzi (osobiście kalibruję pockety igłą, ale z wyczuciem  :ohreally: ). Z powodzeniem obsługiwałem wszystkie swoje pda palcem jak i grałem rysikiem

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 04, 2008, 01:20:19 »
A uginanie się jest normalne. Sam ekran warto zabezpieczać go dobrej jakości folią.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline cormac

• *
  • 69
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 04, 2008, 13:09:26 »
Też mam małe pytanko dotyczące digitizera. Testuję ostatnio SPB FullScreen Keyboard i wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że po paru minutach pisania klawiatura przestaje reagować, bądź reaguje z opóźnieniem. Wychodzi mi na to, że parę minut ostrego machania palcami po digitizerze wystarczy do jego "zamulenia". Pomaga przetarcie ekranu szmatką :) I teraz nie wiem: palce mi się za mocno pocą, czy po prostu "ten typ tak ma".

Bo jeśli to drugie, to jaki jest sens używania pełnoekranowych klawiatur?  :-|

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 04, 2008, 18:15:19 »
@up nie mam pojecia dziwne...

@topic dzieki uspokoiliscie mnie w kazdym temacie ;p  bo tak sie zastanawialem czy w tych PDA takich jak HTC touch czy HTC diamond to sa jakies digitalizery inne technologicznie ale jak mozna normalnie tego używać palcami to dobrze...tylko ze potem wyświetlacz wypalcowany xDD

*

Offline profbolek

• *
  • 65
  • Sprzęt: ipaq214 drzewiej krótko Loox720
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 05, 2008, 23:25:06 »
PS. czy jak dotykam rysikiem to ekran sie powinien uginac tak jakby folia? u mnie tak i lekko mnie to niepokoi ;>
To zjawisko występuje w HP214 i jak piszesz w 114. W loox720 i mio dotyk działa jakby miejscowo. Dziwny jest ten digitizer w nowych HP, sztywny. Jakby się przyjrzeć to połowa ekranu ugina się pod naciskiem.

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 06, 2008, 11:07:55 »
no tak niby budowa to folia przyklejona na taflę szkła i dopiero ta kanapka na ekranik lcd wiec hmm ciekawe HP wymyśliło za patent...moze bedzie to wytrzymałe bo chce zeby mi troche 114-tka posłużyła

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 06, 2008, 11:40:50 »
Jakby się przyjrzeć to połowa ekranu ugina się pod naciskiem.

Tak samo jest na Universalu, może też dotyk nakleili prosto na ekran (wcale nie musi być szyby między digi a ekranem - sprawdzone na Palmie T|T3  :wink:

*

Offline stenMK2

• *
  • 76
  • Sprzęt: skype
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 31, 2008, 18:55:20 »
w moim jak się palcem steruje to sie rozkalibrowuje od razu ;-/ :E