Destinator 6 czy TomTom 6

• 10 Odpowiedzi
  • 669 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bananek

• *
  • 52
  • Sprzęt: HTC Topaz
« dnia: Listopad 04, 2006, 15:17:18 »
W srode wyjezdzam do niemiec i holandi i zastanawiam sie ktory bedzie lepsz TT czy destinator szukalem na forum i znalazlem jeden temat dotyczacy tego jednak tam byla tylko wypowiedz odnosnie TT i nic wiecej :/
mozecie mi powiedziec oc ma lepsza siatke drog jest prostrze w obsludze i co  lepiej chodzi?
z gory dzieki za odpowiedz!

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 04, 2006, 19:50:32 »
Oby dwa jesli masz odpowiednie mapy nadaja sie do nawigacji w niemcowni i niderlandach .

PS. Holandii pisze sie przez dwa "i" i z wielkiej litery !

Re: Destinator 6 czy TomTom 6
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 04, 2006, 20:17:56 »
Cytat: "Bananek"
W srode wyjezdzam do niemiec i holandi i zastanawiam sie ktory bedzie lepsz TT czy destinator szukalem na forum i znalazlem jeden temat dotyczacy tego jednak tam byla tylko wypowiedz odnosnie TT i nic wiecej :/
mozecie mi powiedziec oc ma lepsza siatke drog jest prostrze w obsludze i co  lepiej chodzi?
z gory dzieki za odpowiedz!

TT tylko

mieszkam w BE, wiem co mówię, jakby co pytaj, powiem ci czemu, nie tylko o mapy ale i o sam program chodzi...

*

Offline Bananek

• *
  • 52
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 04, 2006, 20:43:51 »
No to mów czemu! :D

PS sorki ravel za błędy!

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 04, 2006, 21:18:24 »
No to mów czemu! :D

PS sorki ravel za błędy!

bo ma:

1. lepsze pokrycie i nie każe jechać często pod prąd,
2. nie gubi sygnału w tunelach tylko stara się "prowadzić" dalej z założona prędkością, D6 mówi, że brak sygnału i dupa
3. ma wygodniejsze menu, więcej opcji, lepszą grafikę itp itd

wielkość map mówi sama za siebie w D6 Benelux 85 MB w TT Benelux plus 186...

*

Offline Bananek

• *
  • 52
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2006, 21:34:51 »
cos czuje ze pokusze sie na zainstalowanie obu wersji i przetestowanie ich na wlasnej skorze mam nadzieje ze sa gdzies dostepne wersje trial bo jakos nie usmiecha mi sie kupowac obu wersji tylko po to zeby przekonac sie ktora mi bardziej pasuje! :D

*

kichu1979

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 05, 2006, 00:12:52 »
Jesli chodzi o kraje Beneluxu to oba programy dysponuja porownywalnej jakosci mapami (pokrycie itd), takze jest tylko kwestia ktora Ci sie bardziej spodoba i tak dalej i tak dalej. Znacznej czesci osob jednak Tom Tom, ktory
bardzo milym software jest :) Latwo prosty czytelnie przyjemnie i intuicyjnie :)

Jesli jednak w planie masz nawigacje po Polsce, to mapy z ktorych korzysta Destinator (NAVTEQ) sa znacznie dokladniejsze niz mapy TomToma (Teleatlas) - w duzych miasta problemu nie bedzie, w mniejszych jednak sporo ulic brakuje.

Chociazby Wrzesnia w ktorej mieszkam (polowa drogi miedzy Poznaniem a Koninem przy trasie a2), miejscowosc ok 40 tys mieszkancow. W TomTomie sa w zasadzie drogi wylacznie zwiazane z ruchem tranzytowym i drogami krajowymi. W Destinatorze jest wiekszosc ulic, w tym takze jakies takies male, gdzies na osiedlach domkow jednorodzinnych.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2006, 11:19:49 »
cos czuje ze pokusze sie na zainstalowanie obu wersji i przetestowanie ich na wlasnej skorze mam nadzieje ze sa gdzies dostepne wersje trial bo jakos nie usmiecha mi sie kupowac obu wersji tylko po to zeby przekonac sie ktora mi bardziej pasuje! :D

ja tak własnie zrobiłem, zacząłem od Destinatora, tuż po odebraniu looxa, jak jeszcze nie miałem karty "wyciąłem" (to fajna funkcja) mapę okolic Bru, miala tylko 5 mb i pojeździłem na niej, potem wgralem TT i zobaczyłem różnice...

D6 ma zalety, ale niestety zalety TT przeważają w moim odczuciu

choć nie powiem, jak pojadę do Chorwacji czy Grecji pewnie nie obędzie sie bez D6 bo skąd mapy do TT wezmę???

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2006, 11:21:35 »
Cytat: "kichu1979"
Jesli chodzi o kraje Beneluxu to oba programy dysponuja porownywalnej jakosci mapami (pokrycie itd), takze jest tylko kwestia ktora Ci sie bardziej spodoba i tak dalej i tak dalej. Znacznej czesci osob jednak Tom Tom, ktory
bardzo milym software jest :) Latwo prosty czytelnie przyjemnie i intuicyjnie :)

Jesli jednak w planie masz nawigacje po Polsce, to mapy z ktorych korzysta Destinator (NAVTEQ) sa znacznie dokladniejsze niz mapy TomToma (Teleatlas) - w duzych miasta problemu nie bedzie, w mniejszych jednak sporo ulic brakuje.

Chociazby Wrzesnia w ktorej mieszkam (polowa drogi miedzy Poznaniem a Koninem przy trasie a2), miejscowosc ok 40 tys mieszkancow. W TomTomie sa w zasadzie drogi wylacznie zwiazane z ruchem tranzytowym i drogami krajowymi. W Destinatorze jest wiekszosc ulic, w tym takze jakies takies male, gdzies na osiedlach domkow jednorodzinnych.

wiesz, na Polskę to ja jednak wybiorę coś polskiego, (ale nie AM), będzie na pewno dokładniejsze, z numeracją ulic itp...

ale właśnie porównałem i D6 wypada w PL dużo lepiej...sporo więcej dróg ma i siatek ulic w małych miasteczkach...

*

kichu1979

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 05, 2006, 12:59:47 »
Aaaa :) Jesli na Polske chcesz kupic cos Polskiego , to raczej wez TomToma. Sam soft jesli przyjemniejszy na codzien. Plynne przewijanie mapy, lepszy interfejs, nieco wiecej opcji do skonfigurowania i tak dalej. W Desti np w programie nie da sie zmienic glosnosci komunikatow glosowych... trzeba minimalizowac i regulowac w Windzie, albo np. w Desti powiadomienia o POI ustawia sie dla wszystkich takie samo, w TomTom dla kazdej kategorii osobno. W Desti nie mozna wyszukiwac wsrod wlasnych dodanych POI (aka Ulubionych) poprzez "znajdz blisko". W Destii nie mozesz tez wrzucic sobie wlasnych ostrzezen dzwiekowych - jest jedno defaultowe dla wszystkich.

Ogolnie takie "pierdoly", ale TomTom to wszystko ma.

Odnosnie map Destiego - NAVTEQ, to pod tym adresem

http://www.nav4all.com/site2/www.nav4all.com/pol/pdfs.php

masz pdfy to kazdej edycji mapy polski od 2005 roku (aktualizacja co kwartal). Mozna przejrzec jaki stan maja na chwile obecna i co sie przez
1,5h zmienilo.

Milej lektury :)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 05, 2006, 13:02:45 »
Cytat: "kichu1979"
Aaaa :) Jesli na Polske chcesz kupic cos Polskiego , to raczej wez TomToma. Sam soft jesli przyjemniejszy na codzien. Plynne przewijanie mapy, lepszy interfejs, nieco wiecej opcji do skonfigurowania i tak dalej. W Desti np w programie nie da sie zmienic glosnosci komunikatow glosowych... trzeba minimalizowac i regulowac w Windzie, albo np. w Desti powiadomienia o POI ustawia sie dla wszystkich takie samo, w TomTom dla kazdej kategorii osobno. W Desti nie mozna wyszukiwac wsrod wlasnych dodanych POI (aka Ulubionych) poprzez "znajdz blisko". W Destii nie mozesz tez wrzucic sobie wlasnych ostrzezen dzwiekowych - jest jedno defaultowe dla wszystkich.

Ogolnie takie "pierdoly", ale TomTom to wszystko ma.

Odnosnie map Destiego - NAVTEQ, to pod tym adresem

http://www.nav4all.com/site2/www.nav4all.com/pol/pdfs.php

masz pdfy to kazdej edycji mapy polski od 2005 roku (aktualizacja co kwartal). Mozna przejrzec jaki stan maja na chwile obecna i co sie przez
1,5h zmienilo.

Milej lektury :)

wiesz, ja własnie porównałem TT z D6 i na Polskę D6 jest jak widzę dużo lepszy