Dane z SD się posypały :-(

• 6 Odpowiedzi
  • 454 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« dnia: Listopad 15, 2005, 18:17:20 »
Dzisiaj standardowo zamieniłem kartę SD (1GB TwinMOS) na wifi Specteca, żeby sobie pocztę ściągnąć. Po ponownym włożeniu SD okazało się, że widocznych jest tylko kilka katalogów choć np. Pocket Mechanic pokazuje w informacjach o karcie prawidłową ich liczbę. Tak samo jest z zajętością miejsca - wskazuje ok, a widoczne jest co innego.  Co dalej z tym zrobić, żeby nie pogorszyć sytuacji? Akurat nie mam pod ręką czytnika kart a z tego co wyczytałem na forum użycie ScanDisca z pocket mechanica może się różnie skończyć.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2005, 07:34:32 »
zacznij od zrobienia soft resetu z karta w srodku

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2005, 08:45:20 »
Cytat: lipciopda
zacznij od zrobienia soft resetu z karta w srodku

Niestety soft reset nie pomógł i wkładanie i wyciąganie karty też nic nie dało. Właśnie wrzuciłem kartę do czytnika podpiętego pod peceta i wszystkie dane są na swoim miejscu. Karta nie wykazuje żadnych błędów i FAT jest nienaruszony. Prawdę mówiąc nie mam za bardzo koncepcji co z tym fantem dalej począć :( Trochę aplikacji na karcie mam zainstalowanych i format połączony z ponownym instalowaniem wszystkiego (nie robiłem pełnego backupu SD niestety) mało mi się uśmiecha. Ale jak trzeba będzie to się format zrobi :) Przy okazji pytanko - jak optymalnie sformatować kartę pod kątem dość różnorodnych zastosowań, tzn. AM, trochę grania mp3 i czasami jakiś filmik, emulatory i nieco użytkowych aplikacji.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2005, 08:48:47 »
przegraj dane z karty na PC do jakiegos katalogu - potem sformatuj karte w PDA, wloz ponownie do czytnika, przegraj dane na karte i sprawdz

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2005, 08:57:47 »
przegraj dane z karty na PC do jakiegos katalogu - potem sformatuj karte w PDA, wloz ponownie do czytnika, przegraj dane na karte i sprawdz
Tak zrobię. A z jakimi parametrami najlepiej zrobić format karty w PDA? Mam PocketMechanica i tam w opcjach formatowania jest sporo możliwośc, głównie w kwestii wielkości bloku.  Czy FAT16+ rozmiar bloku 32K jest ok?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2005, 09:19:10 »
sciagnij sobie z naszego dzialu download program do formatu albo sformatuj ja bezposrednio z systemu PDA (jesli masz taka opcje)

http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=84&sortby=t&sort=asc&f_id=97

*

Offline bundy

• *
  • 77
    • www.fotosynteza.com
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 16, 2005, 16:22:47 »
sciagnij sobie z naszego dzialu download program do formatu albo sformatuj ja bezposrednio z systemu PDA (jesli masz taka opcje)

http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=84&sortby=t&sort=asc&f_id=97

Lipcio, dzięki za pomoc - zgrałem czytnikiem całą SD, zrobiłem format przy pomocy PocketMechanica i z powrotem wrzuciłem czytnikiem wszystkie dane. Poszło od pierwszego strzału!