Asus a620 + komórka = internet, jaki zestaw?

• 8 Odpowiedzi
  • 898 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 30, 2004, 15:02:31 »

Prośba o radę - jeśli ktoś używa(ł) takiego zestawu - jaki telefon
polecacie do Asusa a620 (czyli tego bez blootoucha) do połączenia
z internetem przez GPRS?

Chodzi mi o coś raczej taniego, nawet przez kabelek, niekoniecznie IRDe, zamierzam używać tego zestawu raczej rzadko -  plaża, góry, pociąg etc :) przede wszystkim do odbierania  poczty, www incydentalnie.

Technicznie idealnaym rozwiązaniem wydaje się tu być moduł GSM/GPRS, (np  Pretec Compact GSM-GPRS) no ale za te pieniadze już lepiej kupić porządna komórkę.

pozdr!
::kaz::

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2004, 17:00:04 »
Modul GSM/GPRS na CF to badziewne i niepraktyczne w wiekszosci przypadkow rozwiazanie. Co do korzystania z komorki jako zrodla netu dla PDA to najwygodniejszy bylby BT. IR ostetecznie tez moze byc. Z kabelek byly lepszy od IR ale trudno ci bedzie taki kabelek kupic. Nie wiem czy do ASUSa dodaja kabel szeregowy. Jak nie to trzeba kupic taki kabel + przejsciowka nullmodem + kabel szeregowy do telefonu. Podkreslam - SZEREGOWY, nie USB!

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2004, 19:59:44 »
Cytat: jakub kańczugowski
Modul GSM/GPRS na CF to badziewne i niepraktyczne w wiekszosci przypadkow rozwiazanie. Co do korzystania z komorki jako zrodla netu dla PDA to najwygodniejszy bylby BT. IR ostetecznie tez moze byc. Z kabelek byly lepszy od IR ale trudno ci bedzie taki kabelek kupic. Nie wiem czy do ASUSa dodaja kabel szeregowy. Jak nie to trzeba kupic taki kabel + przejsciowka nullmodem + kabel szeregowy do telefonu. Podkreslam - SZEREGOWY, nie USB!

Faktycznie modul GSM/GPRS na CF wyglada podejrzanie (przejrzalem opinie pod testem), cena tez "troche" za wysoka, dzieki za info.

Jesli ktos uzywal komorke z gprs i a620 bardzo prosze o info jaki to byl model telefonu. Jest spory wybor, a ja szczerze mowiac w ogole sie na tym nie znam :)

*

Offline pajacek

• 35
  • Sprzęt: Asus A620bt + Holux GR-240 Slim. CF 2gb. SE P900.
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2004, 22:20:08 »
Ja łączę A620bt z komórką SE T630 ale po BT. Wcześniej używałem Eryka R520m. Oba działały z A620 super.

[Dodano: 2004-05-30 22:27:46]
Łączyłem te fony z A620 po IRD i tez działa bardzo dobrze.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2004, 18:35:27 »
Cytat: paJACEK
Ja łączę A620bt z komórką SE T630 ale po BT. Wcześniej używałem Eryka R520m. Oba działały z A620 super.

[Dodano: 2004-05-30 22:27:46]
Łączyłem te fony z A620 po IRD i tez działa bardzo dobrze.

Dzięki za info!

Pozdr
Kaz

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2004, 21:06:40 »
ważna informacja ASUSY (A620/620BT) NIE MAJĄ SERIALA!!! Mają tylko USB. Jest firemka która pracuje podobno nad taką protezą seriala na potrzeby obsługi GPSów garmina - ale jakoś jeszcze nie opracowali tego kabelka...

Także zostaje Ci niestety irda...

Piszę niestety - bo też kiedyś korzystałem z IRDY, ale od czasu przesiadki na BT - to jest dopiero komfort.

Jak wiem, że będę potrzebował w drodze dostępu do sieci, włączam BT w komórce i PDA, włączam mobile gadu (do podtrzymywania sesji GPRS :)) wkładam urządzenia do kieszeni i kiedy chcę po prostu wyciągam PDA.

Z IRDą niestety nie zrobisz tego bez stolika, albo trzeciej ręki do trzymania komórki :))

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2004, 21:45:36 »

Dzięki. Jakoś sobie poradzę. Przynajmmniej jeden problem z głowy (kabelek) - bo przez ostatnie 3 dni zbombardowałem się za pomocą google setkami modeli telefonów i przynjamniej jeden parametr przy wyborze odpada ;)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 01, 2004, 07:32:17 »
Rownie popularnym tel. (jesli nie bardziej)  ktory posiada Irde, BT, umozliwia lacznosc w trybie Gprs jest Nokia 6310i.

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 05, 2005, 21:27:05 »
Dziala SE T610 z A620BT bez problemu.