Czysto teoretyczne pytanie...

• 6 Odpowiedzi
  • 1027 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline raviz

• *
  • 82
« dnia: Grudzień 20, 2002, 12:32:30 »
...i mam nadzieje, ze takim pozostanie :) Mysle o sytuacji gdy podczas ugradowania Flash ROMu zaniknie zasilanie, zawiesi sie komputer, pies przegryzie przewod... slowem stanie sie cokolwiek co przerwie transmisje.
Co wtedy, co mozna zrobic aby raenimowac ipaqa? Wiem, najlatwiej do serwisu...ale to jest juz ostatecznosc. Lepiej rozwiazac problem samemu; ile wtedy radosci ma czlowiek :) Bardzo prosilbym zatem o dowiadczenia uzytkownikow ipaqa

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 20, 2002, 23:37:44 »
Nawet jesli iPAQ nie daje znaku zycia to mozna sprobowac podlaczyc  go do kompa jeszcze raz i odpalic program flashujacy ... jest szansa ze zaskoczy i zaladuje nowy ROM. Jesli to nie pomoze to tylko "papuga", albo serwis.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2002, 23:44:35 »
Witam.

Co to jest "papuga" i czy jest program "flashujący" dla HP 56x?
Pisałem o moim problemiew troche wcześniej i myślę że to może być
rozwiązanie.

Pozdrawiam
RAF

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 21, 2002, 10:50:13 »
Umpal::   A przypadkiem nie da się tego flashowania zrobić z karty pamięci??? Wtedy nie byłoby problemu zasilania - iPAQ ma swoją baterię.. - i nie byłoby problemu kabli, bo karta będzie w pockecie.

kraf101::   o "papudze" mowa była już kilka razy na forum... Przejrzyj starsze posty :) Co do programu flashującego do HP56x to zobacz w danych technicznych czy ma ona FlashROM z systemem operacyjnym czy tylko ROM. Jeśli jest FlashROM tzn., że jest program flashujący :)

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Offline Umpal

• **
  • 204
  • Sprzęt: hx47°° / Wizard / P526 / JAQ3 / UX380N
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 21, 2002, 13:53:33 »
MarcinW.: Nie wiem, czy da się to zrobić z karty, ale przeciw przemawia fakt, że trzeba zrobić kombinację przycisków - jedna wersja dla RS232, a druga dla USB, co wyklucza pobranie pliku z innego miejsca/portu.

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 22, 2002, 02:40:24 »
da sie to zrobic z karty cf, robilem takie numery :) da sie flashowac bez problemu w kazda strone i to calkowicie bezpiecznie, nie zaszkodzi rowniez awaria zasilania.
flashowanie ipaq przeprowadza sie na 2 strzaly:
- flash bootloadera
- flash systemu operacyjnego
ten pierwszy jest niewielki i upgrade robi sie na bateriach
jesli bootloader jest ok to zawsze ipaq doprowadzimy do pracy, co bysmy nie kombinowali, a gotowe romy sa na stronie compaq wystawione do sciagniecia. wiec nawet jesli mamy przerwe w zasilaniu, to zawsze mozna to zrobic jeszcze raz.
a wymiana internalflash  compactflash jest dostepne na poziomie bootloadera

*

Offline raviz

• *
  • 82
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 23, 2002, 12:36:08 »
dzieki za wszystkie rady; dochodze do wniosku, ze nie jest to takie straszne jakby moglo sie poczatkowo wydawac. Niedawno upgradowalem PocketPC2000 przez RS i wszystko wyszlo ok. Jednak wolalem sie dowiedziec co zrobic w nieprzewidzianej sytuacji.
                                              jeszcze raz dzieki.....Raphael