To i ja dorzucę też moje spostrzeżenia na temat skrótów.
1.Liczba z tego co czytałem oznacza ilość znaków po #, czyli np.
12#"\skrot.txt"
czy też: 5#x.bmp
Jednak jak słusznie zauważono liczba nie jest już brana pod uwagę i równie dobrze można ją pominąć, np.
#skrot.txt
2.Skróty w których występuje jakaklowiek spacja, koniecznie trzeba zawrzeć w cudzysłowiu, np:
#"\Moje Programy\skrot.txt"
Jeżeli nie ma spacji to można pominąć cudzysłów:
#\Programy\skrot.txt
3.Oczywiście możemy odpalać programy z parametrem:
#"\programy\progs.exe" -jakis_parametr
4.Jeżeli program do którego chcemy utworzyć skrót znajduje się w katalogu \Windows palmtopa wtedy możemy pominąć wpisywanie "#\Windows\app.exe" i wpisać po prostu:
#app.exe
5.Także w systemie są "wbudowane skróty" do programów (kiedyś zrobiłem całą listę), np. :MSFEXPLORE, po resztę odsyłam bezpośrednio do swojego rejestur, czyli przykład:
#:MSFEXPLORE
W tym przypadku odpali się wbudowany, nędzny File Explorer.
6.Inna ikonka skórtu to też żaden problem. Po prostu po cudzysłowiu stawiamy ? następnie nazwę dll'ki z ikonką (lub np. exeka) i po przecinku i myślniku wpisujemy numer (identyfikator) bitmapki z zasobów danej dll'ki (numer można sprawdzić np. PeInfo). A więc w praktyce wygląda to tak:
#"\Porgramy\app.exe"?-ceshell.dll,-162
W powyższym przykładzie skrót będzie miał ikonkę foldera z kartami.
7.Podobnie jest w przypadku innej ikonki do katalogu. Czyli w folderze, którego chcemy zmienić ikonkę tworzymy nowy plik z rozszerzeniem .lnk (jak każdy skrót) i dalej podobnie jak wyżej, czyli:
#ceshell.dll,-162
Folder będzie miał ikonkę jak w przykładzie powyżej.
8.Do edycji, towrzenia i wogóle sprawnego działania na folderach polecam oczywiście darmowego TotalCommandera. Jednym przyciskiem możemy edytować zawartość pliku wbudowanym notatnikiem bez potrzeby zmiany rozszerzenia.
Dla łatwiejszego tworzenia skrótów polecam dwa panele w TC, a najlepiej jeden wirtualny panel (więcej zobaczycie w samym TC).
Ehh, taki prosty temat jak skróty, na który nikt nie zwraca uwagi, a tak się rozpisaliśmy...

PS. Tak, wiem, że większość z was powyższe metody zna już od dawna, jednak pisałem to bardziej z myślą o początkujących.