czy trzeba instalowac kodeki na PPC

• 14 Odpowiedzi
  • 1351 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« dnia: Luty 13, 2005, 17:10:27 »
Na stronie BetaPlayera mozna znalezc tzw pluginy dodajace obsluge nowych kodekow.

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 14, 2005, 00:09:53 »
no ja juz nie wiem :/zainstalowalem 2 pluginy ze strony betaplayera i dalej lipa

mam komunikat:
Plik  wideo (Avi,DIVX): Video and audio data are not interleaved. This type of AVI file is not properly supported!

daje ok i video mam a audio nie :(

Probowalem na wersji stable i unstable

*

Offline morfx

• 14

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 14, 2005, 08:23:57 »
niestety nie zadzialalo :(

*

Offline irwin

• 434
    • http://www.irwin.republika.pl/
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 14, 2005, 11:26:05 »
Cytat: pumek666
no ja juz nie wiem :/zainstalowalem 2 pluginy ze strony betaplayera i dalej lipa

mam komunikat:
Plik  wideo (Avi,DIVX): Video and audio data are not interleaved. This type of AVI file is not properly supported!

daje ok i video mam a audio nie :(

Probowalem na wersji stable i unstable

Ten komunikat oznacza że dane audio zostały zapisane na końcu pliku Avi. Tj najpierw są całe dane video a potem audio. Mozna tak zrobic plik AVI, dobrze się on odtwarza z HDD ale nie jest to zalecane np dla CD czy innych nośników pamięci z wolnym dostępem do danych.

Jak sama nazwa wskazuje: AVI - Audio Video Interleaved - Zaleca się stosowanie zapisu w formie "paczek" ;) tj ze dwie, trzy do 25 klatki video i pewna ilość dany audio - i tak na zmiane.

Jak więc "naprawić" taki plik? (nie jest on zepsuty ;) ale jak widać część programów a w tym betaplayer ma z tym problemy)

Wgrać plik Avi do VirtualDubMod (można i vDub zwykły ale tam są poniższe opcje w innych miejscach - zdaje się menu Streams nazywa się Audio)
1 ustawić w menu video "direct stream"
2 wejść w menu Streams/ Stream list
3 prawy przycisk mychy na avi audio stream 1
4 interlaving... i ustawiamy:
a enable audio/video interleaving
b preload 500
c interleave audio every 1 frames
5 OK i OK ;)
6 Save as.. - i zapisujemy plik avi.

Cała operacja trwa z 1minutę - i nic nie jest pakowane na nowo, tyle że budowany jest nowy plik avi zgodny z interleaved.

Powinnien już zadziałać.

Jeśli nie - to napisz więcej danych odnośnie tej sytuacji - przede wszystkim czy pakowałeś dzwięk w PDE czy ustawiłeś "direct audio stream copy", czy pakowałeś do mp3 czy ogg.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 14, 2005, 13:09:29 »
nie dziala sposob podany przez irwina :(

w PocketDivxEncoderze po uruchomieniu go zaznaczam handlet device type: VGA (E800)
pozniej wczytuje plik np film.mov
wciskam add to the list
oraz encode all

czyli w advance options jest zaznaczone tylko:
-create avi file with a mp3 audio stream
-VHQ

jesli dam ogg tez lipa

a moze to wina tego ze to bylo z pliku mov robione :/ ??

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2005, 13:11:07 »
A na PC jak już przepakujesz film - to masz w nim dzwiek, słychać go?

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 14, 2005, 13:14:05 »
acha, jak tego avi wczytuje do VirtualDubMod to pojawia sie komunikat:
AVI: Stream 1 has an invalid sample rate. Substituting 15 samples/sec as a placeholder.

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 14, 2005, 13:18:47 »
A co pisze w Vdubmod w sekcji: File/ File information - i to co tam jest w Audio Stream?

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 14, 2005, 13:49:19 »
tu sa dokladniejsze dane na screnach
www.pumek.webpark.pl/1.jpg
www.pumek.webpark.pl/2.jpg

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 14, 2005, 14:29:14 »
Ok - odp mi na pytanie czy wogóle na "PC" masz jakiś dzwięk z tego filmu?

No cóż dlaczego film źle działa? Przyczyn może być wedle tego co widze na screenach WIELE.

Po pierwsze na pierwszym zdjęciu widać że plik avi ma uszkodzone indexowanie. Da się to naprawić programem typu DivxFix - Powstaje gdy np mamy niekompletny plik z sieci lub gdy encoder przerwie pakowanie i nie zapisze nagłówka, indeksu.

Po drugie sampling rate - wyjątkowo nietypowe: 7875hz - Typowe to 11khz (11025hz) 22khz, 44.1khz, 48khz - i najlepiej takie stosować
Tego typu nietypowe hz maja często pliki mov.

Po trzecie Length: 0 samples to raczej mało ;) - wniosek wg mnie w tym pliku nie ma wogóle dźwięku.

Widzę że ten plik mało zajmuje -  więc możesz mi go podesłac na maila - ikona listu obok mojego posta. Zobacze co się da zrobic.

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 14, 2005, 14:51:19 »
Wiec tak :)

w pliku oryginalnym z rozszerzeniem .mov audio i video jest, natomiast po potraktowaniu go PocketDivxEncoderem i przy probie otworzenia go na kompie windows media playerem to stara się go otworzyc (inormacja: otwieranie) i tak bez przerwy, zadnej reakcji.

Jak otwieram plik w looxie przy pomocy beta playera to mam komunikat: Plik wideo (Avi,DIVX): Video and audio data are not interleaved. This type of AVI file is not properly supported!

filmik przesylam na maila

z gory dzieki za zainteresowanie moim problemem :P :)

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 14, 2005, 15:15:49 »
Cytat: pumek666
w pliku oryginalnym z rozszerzeniem .mov audio i video jest, natomiast po potraktowaniu go PocketDivxEncoderem i przy probie otworzenia go na kompie windows media playerem to stara się go otworzyc (inormacja: otwieranie) i tak bez przerwy, zadnej reakcji.

Trza było tak od razu. To nie tylko betaplayer ma z tym plikiem problemy ale i normalny PC też.

A więc sciągnąłem ten plik i tak:

1- dzwięku w nim nie ma WOGÓLE - jest tylko sam nagłówek pliku mp3 i nic poza tym - NIC dziwnego że go nie słyszysz ;)

2- Obrazu w nim ...nie ma też ;) - wygląda to na plik jaki powstaje podczas pakowania 2pass (jest taka opcja w PDE) - ale ty podajesz że było odptaszkowana więc pewnie jest to błąd PDE - cały czas jest to rozwojowa wersja beta - i ma niestety błędy - I ty jeden z nich właśnie doświadczyłeś. Bowiem video w tym pliku ma rozdzielczość 0x0 co jest raczej małą wartością ;)

Czyli ogólnie mówiąc - tego pliku nie da się odtworzyć na żadnym playerze.

Spróbój poszukać jakąś inną wersję PDE, ewentualnie pakować innym programem (jakimś który pakuje filmy na PC - w końcu masz Toshiba e805 czyli VGA), lub metodą podaną tutaj http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=9992#50695 - ale ostrzegam jest trochę zwiła. ;)

Albo podarować sobie te Mov'y ;)

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 14, 2005, 15:33:03 »
Cytat: irwin
.......2- Obrazu w nim ...nie ma też ;).......

ale jak go przegram z PC na PPC to obraz mam :) i to lux

a nie mam toshiby tylko looxa 720 :)

pozdrawiam i dzięki :)
P.S. ile się należy?? :)

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 14, 2005, 15:58:29 »
No to brawa dla autora Betaplayera po raz kolejny!

Ów plik nie ma obrazu w znaczeniu takim jak chciałeś i ustawiłeś w PDE. Dane video w tym pliku są - część encoderów w 2pass nie zapisuje obrazu i taki plik ma błędną rozdz 0x0 i sie nie odtwarza, inne encodery (mniejszość) zapisują video również w błędnej 0x0 ale z danymi video w max quality = pewnie to ten przypadek.

Sorry z tą toshibą ale zmylił mnie ten text w PDE ;) A tak po prawdzie to Loox720 jest lepszy ;)

Ile? przecież ostatecznie nic nie pomogłem ;) Ale po to jest te forum żeby sobie pomagać i "nie wyważać otwartych już przez kogoś drzwi" ;)  
Nie każdy zna się na wszystkim - no oprócz jaśnie panującego Admina Jakuba. ;)