czy POCKETDOS umie drukowac ?

• 9 Odpowiedzi
  • 1890 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« dnia: Sierpień 02, 2003, 19:25:27 »
pisza ze emuluje drukarki...... jak ??

zalozmy ze emuluje dosa na pockecie..... instaluje subiekta......do faktur...

fakture wystawie i co dalej ???
mam do peceta podpieta drukarke co drukuje z pecetowego subiekta.... czy PPC da sie zmusic zeby przez AS wydrukowala cos via bluetooth......

przeciez lpt do pocketa nie podlacze :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2003, 19:32:15 »
Mozna drukowac po sieci przez karte sieciowa z Pocketa albo bezposrednio przez kabel szeregowy lub port podczerwieni do odpowiedniej drukarki. Przez AS nie da sie drukowac bez odpowiedniego programu (opisywalem ostatnio na PocketPage) - program platny.

Oto co pisze na stronie PocketDOSa:

"...LPT port emulation:
LPT1 port can be redirected to a serial, parallel, IR or network printer..."

Takie male pytanko: po co ci drukowanie przez AS... musisz byc wtedy przy pececie, to nie lepiej to juz zrobic na PC?

Jesli chcesz mobilnie pracowac to kup sobie drukarke z portem podczerwieni albo port podczerwieni do zwyklej drukarki.

*

Offline marcel

• 829
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2003, 19:54:47 »
jeszcze raz...

mam blutooth w ipaqu , w pececie mam bluetooth na usb....
do peceta podpieta jest drukara......

co zrobic zeby z emulatorem dosa wydrukowac cos wireless ?????

moglbym kupic BT do drukarki ale nie rozumiem, skoro ipaq widzi kompa komp drukarkr to czemu ma nie drukowac.... ???

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2003, 11:27:03 »
Jest cos takiego jak HPMobile Printing. Połączyłem mojego Loox-a przez BT z komputerem (WinXP) przez PAN. Na "karcie sieciowej" BT w PC ustawiłem udostepnienie plików i drukarek no i oczywiście udostępniłem drukarkę. Uruchomiłem HP MP na Loox-ie i dodałem drukarke w Windowsowy sposób czyli \komputer
azwa_drukarki. Są do wyboru sterowniki do HP, Epsona i Cannona. Ja mam Lexmarka więc nie wydrukowało się ale wydruk pojawił się w kolejce drukarki więc gdybym miał drukakę HP to wszystko było by OK.
HP MP jest darmowe do ściągnięcia ze strony HP, zreszta było na pocketpage.pl o tym pisane. Skoro: "...LPT port emulation:
LPT1 port can be redirected to a serial, parallel, IR or network printer..."
 to myślę że to powinno zadziałać!
Powodzenia!

*

Offline marcel

• 829
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2003, 16:11:34 »
sorki a co to PAN ???

ja mam przez Active sync ( Bluetooth wtykany do porty usb).....

jak ustawiles udostępnienie plikow i drukarek ???

gdy wyciągam BT z peceta   ---wyskakuje komunikat polaczenie sieciowe utracone.......
znaczy jest polaczenie sieciowe...... jak tu udostepnic drukarki hmmmm

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 03, 2003, 21:15:06 »
Juz mówię. W BT Managerze na Loox-ie, jak kliknę w ikonkę mojego komputera to mam w śród dostępnych usług przez BT ikonkę IE. Jak kliknę w ikonkę IE to mam do wyboru 3 rodzaje połączenia z Internetem:
1. Dial-up czyli u mnie DUN
2. LAN - rozumie się samo przez się Local Area Network
3. PAN - Presonal Area Network
Na moim Loox-e połączenie z Internetem przez BT działą właśnie przy tej trzeciej opcji.
Aby to działało ...
Ze strony PC trzeba ustawić na połączeniu LAN przez BT adres sieciowy, ja mam 192.168.0.1
Ze strony Loox-a mam wirtualną karte sieciową nazywającą się Rappoer Tech. Adapter (każdy Loox ją ma) działającą przez BT i jej też przypisuję adres np. 192.168.0.10 i bramkę wskazującą na PC-ta czyli 192.168.0.1
Tą karte sieciową znajduję w Setting - Connection - Network Adapters.
Jak to ustawię, sparuję Loox-a z PC i klikne w spominaną już ikonkę IE w  usługach dostępnych na PC przez BT to jestemw stanie połączyć się z Internetem przez BT. Oczywiście mam włączone Udostępnianie połączenia Internetowego na prawdziwej karcie sieciowej w moim PC, z której mam Internet. Teraz mając juz połączenie po TCP/IP w ramach ustawień wirtualnej karty sieciowej przez BT włączam klienta Microsoft Networks oraz udąstępnienie dysków i drukarek we właściwościach tego połączenia (mam WinXP). Jak masz uruchomione udostępnienie plików i drukarek to klikając na ikonce dukarki na PC masz zakładkę Udostępnianie i nadajesz tam drukarce nazwe sieciową.
Po ustawieniu tego wszystkiego możesz odpalić na swoim PPC HP Mobile Printing i dodać drukarkę: Tools - Configuration - Printers - Add.. Network Printer - Choose. Wybierasz rodzaj sterownika i  dajesz "kropke" przy Widows Shared. Wpisujesz w okienku "adres" drukarki wg wzoru: \nazwa_komputera
azwa_drukarki.
Żeby można było drukować trzeba najpierw nawiązać komunikację z PC poprzez wirtualną karte sieciową BT tak jak by się chciało kożystać z Internetu przez BT. Później pozostawić w tle włączony BT Manager i uruchomic program, mający drukować. Ja to próbowałem poprzez drukowanie wpisu w kalendarz. Przytrzymując rysik na spotkaniu otwieram menu i mam dodatkową opcję Print, albo wchodze w HP MP i wybieram plik, jaki chcę wydrukować.
Uff... Mam nadzieję że wyczerpująco to opisałem. Jak by bylo coś niejasne to pytaj. Sorry że nie pisze o BT Managerze na iPAQ-u ale ja mam tylko Looxa. Ważne że poznałeś zasadę konfiguracji
POWODZENIA!!!

Aby

*

Offline marcel

• 829
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 04, 2003, 06:29:56 »
 D Z I E K I

duzo miwyjasniles...... sorki ale w sieciach jestem blady :)

mam jeszcze problem bo ni e wiem gdzie ustawic ten adres sieciowy LAN ze strony peceta..... ten 192.168.0.1

jak klikne e ikonke BT na PC potem MY DEVICE to mam rozne serwiecy w tym NETWOER ACCESS / konfiguracja ......

tu ? w protokole TCP IP ????   rzada maski podsieci jesli tu.......

a moze gdzie indziej ???

help

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 04, 2003, 10:25:19 »
Ja mam Xp i u mnie jest tak (podobnie zresztą na Win2k)
Jak mam niedziałający BT to w prawym dolnym rogu ekranu, obok zegarka mam na przekreśloną na czerwono ikonkę z dwoma komputerkami i jest to ikonka karty sieciowek przez BT. Klikam na niej 2 razy lewym klawiszem myszy i mam okienko stan. Klikam przycisk właściwości i mam okienko z właściwościami karty BT i przypisanymi usługami i protokołami sieciowymi. Trzeba "dać ptaszki" przy:
- Klient sieci Microsoft Networks
- Udostępnianie plików i drukarek ....
- Protokół internetowy (TCP/IP)
Jak są ptaszki przy tych usługach to klikasz na TCP/IP - właściwości i ustawiasz:
- kropke przy Użyj następującego adresu IP
- adres 192.168.0.1
- maska 255.255.255.0
- brama domyślna - puste
- kropka przy Użyj następujących adresów serwerów DNS
- Preferowany serwer DNS - 192.168.0.1  (taki jest wymóg żeby AS działało przez BT w Loox-ie. Być moze DNS-a nie musisz ustawiać.)
Klikasz OK
jeszcze raz OK
i wirtualna karta sieciowa na BT powinna być ustawiona.
:D

*

Offline marcel

• 829
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 04, 2003, 16:37:25 »
dzieki, prawe sie udalo:)

m

*

Offline bastiann

• 919