Czy karta SD 1GB działa w Mio168? Którą wybrać z trzech?

• 5 Odpowiedzi
  • 583 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 06, 2005, 15:36:05 »
Witam!
Zauważyłem, że zdarzają się problemy z dużymi kartami. Przewałkowałem forum, lecz nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, czy karta 1GB będzie działać, czy nie, oraz która działa "lepiej".
Planuję sprzedaż swojej karty 512MB i zakup 1GB.
Zauważyłem że istnieją na rynku trzy rodaje kart SD Kingstona:

1. Kingston Secure Digital - transfer 2 MB/s
2. Kingston Elite Pro Secure Digital - transfer 10 MB/s
3. Kingston Ultimate Secure Digital - transfer 23 MB/s

Karta będzie przeznaczona tylko do współpracy z pocketem, więc parametry charakteryzujące kartę w zastosowaniach foto, itp. nie intersują mnie.
Która karta najlepiej nadaje się do pocketa? Czy różnice w prędkości będą zauważalne?
Nie przywiązuję wagi do czasu, jaki poświęcam na instalację oprogramowania GPS, a bardziej do prędkości działania samych programów (Automapa, Destinator).
Dzięki za wszelkie sugestie i pomoc.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 06, 2005, 15:44:48 »
elite pro działa aż miło. Tak samo zwykła. Ale ja wybrałbym ElitePro. Bo mapki na niej "szybciej chodzą"

*

Offline donulung

• *
  • 68
  • Sprzęt: i900
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2005, 17:38:28 »
Sprawdzałem kilka typów kart 1gigowych z Mio i nigdy nie było żadnych problemów więc i z tymi kartami nie będzie :) . Co do różnicy w prędkości działania to najbardziej będzie widoczna kiedy korzystasz z dodatkowego czytnika do kart na USB 2.0 - np. u mnie różnica w czasie nagrywania na zwykłą kartę CF i szybką SD jest miażdżąca. Co do wykorzystania karty wyłącznie palmtopie to powiadają że nie ma dużej różnicy pomiędzy szybkimi i wolnymi (z własnego doświadczenia nie wiem bo z kart SD które pasują do Mio profilaktycznie pokupowałem same hi-speed'y ;) )

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2005, 17:58:32 »
Żaden pocket nie wykorzysta szybkości nowszych szybszych kart - taka już jest jego "uroda".

*

Offline Bene

• 18
  • Sprzęt: Mio-168; F-S n560, HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 07, 2005, 13:34:49 »
Ja kupiłem taniutkie 1GB Dan-Elec i też działa aż miło. Nie słyszałem żeby ktoś miał w MIO problemy z 1GB kartami.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 08, 2005, 09:51:27 »
Cytat: Bene
Ja kupiłem taniutkie 1GB Dan-Elec i też działa aż miło. Nie słyszałem żeby ktoś miał w MIO problemy z 1GB kartami.

Mam dokładnie to samo - zero kłopotów. Na czytniku działa trochę szybciej - około 3MB/s