czy jest taka mozliwosc?

• 11 Odpowiedzi
  • 1316 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czy jest taka mozliwosc?
« dnia: Maj 29, 2006, 19:09:23 »
witam serdecznie, uruchomilem na swoim typhonnie 3500 GO automape i tomtoma i dalem sobie dalej spokoj. wystarczy mi do nawigacji, ale moje kolejne pytanie. Czy istnieje mozliwosc aby kupic jakis nadajnik gps i na woim sprzecie miec podglad na ten punkt w ktorym bedzie sie znajdowal nadajnik, np aby sledzic droge samochodu w firmie (to tylko przyklad)
W jaki sprzet trzeba bylo by sie zaopatrzyc aby miec taka mozliwosc?? I prosze bez insynuacji, bo w detektywa, itp..  sie bawil nie bede :)

*

Offline korneliusz

• **
  • 147
  • Sprzęt: HP hx4700
czy jest taka mozliwosc?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2006, 19:19:08 »
Czegoś takiego jak nadajniki GPS nie kupisz i nie umieścisz w samochodzie, bo nadajnikami są satelity...

Do takich celów do jakich chcesz to wykorzystywać musiałbyś mieć urządzenie wyposarzone w odbiornik GPS połączone np z telefonem komórkowym, w ten sposób na bieżąco śledzony GPS wysyłał by np przez internet (lub sms) swoją pozycję do Ciebie. Napewno to jest możliwe, napewno można takie coś kupić, nawet zrobić, gdzieś kiedyś widziałem nawet schematy...

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
czy jest taka mozliwosc?
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 29, 2006, 19:53:33 »
Kiedyś oglądałem program w TV w którm to przedsawiciel jakiejś firmy z Warszawy opisywał system który wprowadzają - włąsnie usługi polegające na    "śledzeniu" ruchu pojazdów - ułatwiające np. zarządzanie sprzętem w firmach transportowych, dostawczych itp...

Dawno to było i nie wiele z teg pamiętam... ale coś z GPSem miało to wspólnego.... hmmm...
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
NA PRZYKŁAD TU:
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 29, 2006, 21:35:01 »

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
czy jest taka mozliwosc?
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 29, 2006, 22:43:48 »
A na dodatek niewiele warta.

Podobno jak kradna coś fajnego to mają sprzęd do robienia burdelu na 900/1800 - wyłączają sprzęcik jak już spokojnie znajdą nadajnik (grzebiąc sobie w furce w dziupli - wtedy kiedy się zastanawiasz, czemu dane gps nie przychodzą:)) )

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Z doświadczenia zawodowego wiem
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 30, 2006, 07:33:34 »
że na złodzieja nie ma zabezpieczenia. Jak coś chce ukraść, to ukradnie. Sęk w tym, aby mu to maksymalnie utrudnić, czyniąc kradzież nieopłacalną. Np. wyobraźmy sobie, że na parkingu stoją 4 identyczne auta, 3 mają full zabezpieczenia, a 4-te - tylko zwykły autoalarm. jeżeli złodziej na złamanie zabezpieczeń 3 aut musi zużyć 5 minut, a 1 - 30 sekund, to które ukradnie? Albo inna sytuacja - stoi sobie maluch (skądinąd chętnie kradzione auto na części). Niby nic, wart ze 2 tysiące. A w środku zabezpieczenia, które spowalniają kradzież do 5-10 minut. Kto zaryzykuje 5 minut grzebania się przy aucie, w którym wyją 2 alarmy, założony jest bearlock i GPS, aby dostać za to 1000 zł (dziupla też musi zarobić)? Zwłaszcza, jeżeli w tym czasie może zakosić coś znacznie bardziej opłacalnego, co jest zabezpieczone gorzej?

Tak więc Panie i Panowie - nie wierzmy w "złodziej nie ma szans" - utrudniajmy im tylko życie maksymalnie.  8)

sam mozesz to skompletowac
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2006, 00:08:40 »
potrzebujesz:
- odbiornik GPS z BlueTooth
- komorke z BlueTooth (jakis pop, heyah itp)
- sofcik konwertujacy dane GPS dostarczane via BlueTooth na wiadomosc sms (szer i dl geograficzna) lub transmisja tych danych via GPRS i ich obrobka na Twojej komorce.

sam mozesz to skompletowac
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 31, 2006, 00:09:03 »
potrzebujesz:
- odbiornik GPS z BlueTooth
- komorke z BlueTooth (jakis pop, heyah itp)
- sofcik konwertujacy dane GPS dostarczane via BlueTooth na wiadomosc sms (szer i dl geograficzna) lub transmisja tych danych via GPRS i ich obrobka na Twojej komorce.

czy jest taka mozliwosc?
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 01, 2006, 18:34:40 »
Jest prostsza mozliwosc, nie wymagajaca inwestowania w drogi sprzet, nadajniki itp. Wystarczy prosty telefon komorkowy... Najlepiej cos z Ericssonow np. stary jak swiat T10. Tanie to i male no i ma klapke, ktora zabezpieczy go przed przypadkowym wylaczeniem. Oby tylko zasiegu nie gubil.

Wystarczy kupic startera Hayah za piatke, uruchomic usluge "sledzik" i _dobrze_ ukryc telefon w aucie. Najlepiej gdzies, gdzie zlodziej szukac nie bedzie. Wiadomo, ze pod siedzeniem i wszelkie schowki odpadaja, ale mozna np. wsadzic telefon w samo siedzenie samochodu, w kanape, schowac w bagazniku (np. w kole zapasowym) itp. Wazne zeby nie bylo tego widac i zeby miec do niego dostep (baterie trzeba przeciez ladowac). Wszystko zalezy od rodzaju samochodu i inwencji wlasnej.

Wprowadzona niedawno usluga sledzika w Heyah (Era chyba tez cos takiego ma) pozwala na dokladna lokalizacje danego numeru telefonu. Wystarczy predzej wyslac SMSa i pozniej na telefonie "nadajniku" zaakceptowac warunki (wyrazic zgode na namierzanie). Kazdorazowo po wyslaniu specjalnie przygotowanego SMSa za 1,22 dostaniesz na telefon, z ktorego wysylales zlecenie namierzenia albo SMSa z informacja gdzie  znajduje sie namierzany numer, albo MMSa z dokladna mapka. (wiecej na heyah.pl) Nie wiem jak to dziala w praktyce, bo na razie nie musze z tego korzystac, ale jak kupie lepsze auto, to bedzie to pierwsza rzecz, jaka zrobie.

Koszt:

Stary telefon: niecale dwie dychy
Nowa bateria: nie wiecej jak 40 zl (zaleznie od modelu)
Podtrzymanie numeru: 10 zl miesiecznie
Koszt jednego namierzania: 1.22

Wedlug mnie to bardzo dobtre rozwiazanie, o ile madrze sie ukryje telefon (koniecznie wyciszyc:)) i nie zapomni naladowac baterii, a zlodziej nie spieprzy z samochodem gdzies do dziury bez zasiegu. Majac takie niespotykane zabezpieczenie mozesz nie tylko spac spokojniej, ale tez mozesz spokojnie pozwolic sobie na dluzsze zakupy, spokojnie obejrzec mecz, isc do kina, na koncert i gdzie tam tylko chcesz, postawic auto pod uczelnia, bez myslenia co sie z nim dzieje. W kazdej chwili mozesz przeciez sprawdzic, czy stoi tam, gdzie je zaparkowales, bez ruszania sie z miejsca.

Efekt podobny do opisywanego wyzej, ale znacznie prostszy i tanszy w realizacji.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
  • Sprzęt: i8000
Odp: czy jest taka mozliwosc?
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 21, 2008, 16:26:57 »
podbije watek bo jestem ciekaw czy da sie zrobic cos takiego:  telefon z wlaczonym GPSem zostawic w aucie (np w kole zapasowym). Kiedy satelita wyczuje zmiane pozycji (kradziez) - wowczas tel wysyla smsa na inny numer - wowczas wiemy ze auto jest skradzione. Potem by wysylal smsa np co 3 minuty z aktualna pozycja... Wydaje sie proste ale jakos nie moge nic znalezc na ten temat..

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: czy jest taka mozliwosc?
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 21, 2008, 22:02:26 »
podbije watek bo jestem ciekaw czy da sie zrobic cos takiego:  telefon z wlaczonym GPSem zostawic w aucie (np w kole zapasowym). Kiedy satelita wyczuje zmiane pozycji (kradziez) - wowczas tel wysyla smsa na inny numer - wowczas wiemy ze auto jest skradzione. Potem by wysylal smsa np co 3 minuty z aktualna pozycja... Wydaje sie proste ale jakos nie moge nic znalezc na ten temat..

Znalazłem w tym temacie coś takiego... http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-gpsbysms-v1-19.html

Nie testowałem i nie wczytywałem się w szczegóły, ale generalnie powyższy pomysł w jakiś sposób odzwierciedla. Możnaby się przyjrzeć.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline Taliesin

• 6
  • Sprzęt: HTC P3600
Jest, ale kosztuje...
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 22, 2008, 01:49:39 »
Witam,
Co prawda nie patrzyłem na tamtą aplikację, ale:

1. Orange posiada usługę Navigator, która jest co prawda droga, (610 aktywacja, 120 abonament za dostęp i bodajże 5zł za każdą kontrolowaną SIM.) która umożliwia śledzenie kilku(-nastu, -dziesięciu, ...) telefonów na raz w czasie rzeczywistym, dokładność co do 2m w mieście takim jak w-wa czy kraków. Co więcej usługa nie wymaga GPS, bo działa na zasadzie triangulacji danych z nadajnika. Ma jedną wadę: potrzebny jest telefon zarejstrowany na tą samą firmę na jednej FV i w dodatku abonament za co najmniej 22zł netto. jak Ktoś chce więcej info na ten temat, to dajcie znać i pobiore szczegółowe dane z pracy...

2. Widziałem ładny, zbudowany przez kumpla odbiornik GPS, programowany żeby co określoną ilość czasu wysyłać do pliku info o lokalizacji. można też zrobić to przez GPRS, a to oznacza, że taki namierzacz nie kosztowałby prawie nic w utrzymaniu. (polecam taryfę telemetryczną w Orange, gdzie jest naliczanie co 10KB a nie 100.)