Miałem konto w Plusie od wielu lat, ale zrezygnowałem i przeniosłem się do Ery bo:
- faktycznie coraz częściej czułem się w Plusie olewany,
- technologia HSCSD coraz bardziej przegrywa z GPRS,
- z HSCSD w zasadzie nie da się korzystać w roamingu, bo prawie nikt w Europie nie oferuje tej technologii,
- Era ma lepsze pokrycie sieci,
- w Erze jest coś takiego jak Era-Tandem (dwie karty SIM do jednego numeru) - ja mam telefon P-800 + awaryjnego Samsunga w samochodzie. Kiedyś używałem zestawu: telefon + Trium Mondo (palmtop z wbudowanym telefonem).
Co do telefonów:
- do Nokii ja osobiście jestem zrażony (miałem 3 i wszystkie się psuły), ale poczytaj w archiwalnych postach o tych wszystkich problemach właśnie z 6310i,
- miałem również Siemensy (SL-45, C45, S-40) - obecnie Siemens nie oferuje nic odkrywczego,
- przed obecnym SE P-800 miałem SonyEricssona T-68i i uważam, że jest to bardzo przyzwoity i nowoczesny aparat, ALE:
teraz w sieci Era w taryfach biznesowych mozna kupić za małe pieniądze chyba najbardziej obecnie zaawansowany, rozbudowany i doskonale wykonany telefon na polskim rynku - SonyEricsson T-610.
W ciągu ostatnich kilku miesięcy (przed zakupem P-800) intensywnie używałem T-68i z Pocket LOOX-em (via Bluetooth) do łączenia się z internetem i pobierania poczty (oczywiście w Erze przez GPRS). Działa to doskonale, z konfiguracją nie ma żadnych problemów (ze stron Ericssona można sobie wysłać w postaci SMS-a samoinstalujące się ustawienia odpowiednich profili). A jak dodać do tego te najnowocześniejsze (litowo-polimerowe) baterie w T-68, P-800 i T-610...
Bierz T-610 w Erze