Co wybrać?

• 20 Odpowiedzi
  • 2216 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Co wybrać?
« dnia: Wrzesień 15, 2003, 23:34:03 »
Witam,

Od dwóch lat posiadam iPAQ H3660. Jego użytkowanie do tej pory kończyło się na nim samym, bo nie posiadam żadnych dodatkowych akcesoriów, a mój telefon komórkowy nie posiadał wbudowanego modemu, GPRS itp. dobrodziejstw. W zeszłym tygodniu skończył mi się okres umowy z Plus GSM, zatem mam prawo wymienic sobie telefon na nowy albo zgodnie z programem wymiany aparatów, albo z programem zmiany operatora (o ile pierwsza opcja nie będzie atrakcyjna).
W związku z powyższym mam prośbe do Szanownych Kolegów o rady:
- jaki telefon wybrać?
- jakiego operatora wybrać, Erę czy Plusa?
Nadmienię, że zastanawiałem się między Nokią 6310i a Siemensem S55 (Irda i BT na pokładzie, aplikacje biznesowe, stosunkowo małe gabaryty). Jakie są argumenty za jednym czy drugim telefonem, a jakie przeciw? A może powinienem wybrac inny model? Czy są jakieś problemy z połączeniem z Internetem czy tez ze skonfigurowaniem i nawiązaniem połączenia między palmtopem a telefonem? Czy BT warto mieć w telefonie, czy nie? Na początek zakłądam i tak komunikacje via Irda, ale nie chcę zamykać sobie furtki do dalszej rozbudowy. Co do operatora, to istotny jest dostęp do sieci Internet przez GPRS lub z wykorzystaniem HSCD, również w ramach roamingu. Niestety do tej pory nie korzystałem z tych usług i nie mam za bardzo o nich nawet lekko zielonego pojęcia. Inne kryteria wyboru operatora na następne lata pozostają moją osobistą sprawą;)

Pozdrawiam i liczę na pomoc z Waszej strony.

*

Offline MarcinW.

• 716
Co wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 16, 2003, 08:12:50 »
Jeśli chodzi o operatora i telefon ABONAMENTOWY to nie ma specjalnego znaczenia - różnica jest tylko w PrePaidach Ery i Plusa(ten jest lepszy, bo korzysta z tej samej bramki - czy jakoś tak). Idea nie daje jeszcze GPRS na PrePaidach.

Co do telefonu to zawsze zwracaj uwagę na to aby miał GPRS w konfiguracji "4+1" - minimum i najlepiej aby był 3-systemowy: GSM900/1800/1900 - wtedy działać będzie na całym świecie. Jeśli bierzesz pod uwagę Ideę to oczywiście HSCD też musi być obsługiwane...

Prym wśród telefonów wiodą Ericsson i Nokia oczywiście... Siemens MI OSOBIŚCIE odpowiada, bo jest mały i ładny - a skoro ma wszystko na pokładzie tzn., że jest OK.

BT w telefonie ZAWSZE warto mieć - własnie dlatego żeby nie ograniczać się na przyszłość - nie musisz w końcu z tego korzystać już dziś...

HSCD daje tylko Idea z tego co pamiętam.

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Kraków

Co wybrać?
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 16, 2003, 13:22:35 »
Cześć,

W grę wchodza najwyższe taryfy Plusa lub Ery, więc spox. Siemens jest rzeczywiście ładny i mały, ma wszystko na pokładzie. Miałem go w ręku i chwilę się nim bawiłem - nie miałem żadnych zastrzeżeń, ale nie byłem w stanie sprawdzic komunikacji z Internetem:( Stąd moje pytanie do kolegów, którzy może pracują z tym telefonem. Sporo osób poleca N6310i właśnie ze względu na baterię, ale z drugiej strony słyszałem, że Nokia miała, miewa lub ma problemy z komunikacja przez BT. Póki co BT mam w planach, czyli zakup BT na CF lub w postaci plecków. Jak to działa? I czy kupić plecki BT ze slotem CF, czy może lepiej plecki z dwoma slotami CF (wiem, że takie są).

Off-topic: Z tym operatorem znowu jest tak, że Era daje S55 za 1 zł, a Plus chce aż 249zł. W Plusie trzyma mnie tylko to, że numer mam od 5-6 lat i sterowanie ukrywaniem numeru. Mój szef nalega na Erę, ale z powodów ww. godzi się na Plusa. Z drugiej strony ostatnio Plus klientów olewa. Wiecie - osiołkowi w żłoby dano;) Są za i przeciw. Na dzień dzisiejszy to mnie tylko zależy na tym ukrywaniu numeru, a kto ma mnie znaleźć pod nowym numerem, ten mnie znajdzie. Zastanowię się po jeszcze jednym telefonie do BOK Plusa.

Co to oznacza: GPRS w konfiguracji 4+1 i jak to mogę sprawdzić?
Pewnie za moment pojawi mi się jeszcze kilka pytań w tej kwestii.

[Dodano: 2003-09-16 14:52:05]
Sebian napisał:

Co to oznacza: GPRS w konfiguracji 4+1 i jak to mogę sprawdzić?
Pewnie za moment pojawi mi się jeszcze kilka pytań w tej kwestii.

Już wiem, co to znaczy. S55 obsługuje GPRS klasy 10, zatem dostępna konfiguracja to 4+2.

*

Offline Sebol

• **
  • 158
Co wybrać?
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 16, 2003, 16:06:51 »
HSCSD obsluguje tylko plus. A co do BT to faktycznie 6310I ma klopoty. Ja na twoim miejscu wzialbym siemensa. Przede wszystkim nowsza konstrukcja od nokii, pozatym nokia ma tez troche klopotow z irda czasem.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Co wybrać?
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2003, 19:02:23 »
Miałem konto w Plusie od wielu lat, ale zrezygnowałem i przeniosłem się do Ery bo:
- faktycznie  coraz częściej czułem się w Plusie olewany,
- technologia HSCSD coraz bardziej przegrywa z GPRS,
- z HSCSD w zasadzie nie da się korzystać w roamingu, bo prawie nikt w Europie nie oferuje tej technologii,
- Era ma lepsze pokrycie sieci,
- w Erze jest coś takiego jak Era-Tandem (dwie karty SIM do jednego numeru) - ja mam telefon P-800 + awaryjnego Samsunga w samochodzie. Kiedyś używałem zestawu: telefon + Trium Mondo (palmtop z wbudowanym telefonem).

Co do telefonów:
- do Nokii ja osobiście jestem zrażony (miałem 3 i wszystkie się psuły), ale poczytaj w archiwalnych postach o tych wszystkich problemach właśnie z 6310i,
- miałem również Siemensy (SL-45, C45, S-40) - obecnie Siemens nie oferuje nic odkrywczego,
- przed obecnym SE P-800 miałem SonyEricssona T-68i i uważam, że jest to bardzo przyzwoity i nowoczesny aparat, ALE:

teraz w sieci Era w taryfach biznesowych mozna kupić za małe pieniądze chyba najbardziej obecnie zaawansowany, rozbudowany i doskonale wykonany telefon na polskim rynku - SonyEricsson T-610.

W ciągu ostatnich kilku miesięcy (przed zakupem P-800) intensywnie używałem T-68i z Pocket LOOX-em (via Bluetooth) do łączenia się z internetem i pobierania poczty (oczywiście w Erze przez GPRS). Działa to doskonale, z konfiguracją nie ma żadnych problemów (ze stron Ericssona można sobie wysłać w postaci SMS-a samoinstalujące się ustawienia odpowiednich profili). A jak dodać do tego te najnowocześniejsze (litowo-polimerowe) baterie w T-68, P-800 i T-610...

Bierz T-610 w Erze :)
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
Co wybrać?
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2003, 20:01:17 »
Bierz, bierz! Mam Loox-a mam T610 w Erze (wcześniej T39) i działa mi to naprawdę dobrze, przez BT oczywiście!!!

Co wybrać?
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 16, 2003, 22:34:00 »
Dzięki. No proszę. Coraz więcej danych, czyli zmiana poglądów. Musze sie zainteresować SE. W sumie bawiłem się wczesniej T68i, ale zraził mnie joystickiem i trochę mułowatą reakcja na wciśnięcia klawiszy i ruchy ww. wolantu:) Postaram sie obejrzeć i przetestować T610. Z Nokii raczej się wyleczyłem. Nieukrywam, że Siemens S55 kręci mnie - zarówno z tytułu wyglądu i gabarytów, jak i z oferowanych funkcji. Czy ktoś pracuje z tym telefonem i może coś o nim powiedzieć, porównac z innymi markami?
Co do operatora: dziś i wczoraj Plus dał do pieca, a dokładnie konsultanci. Każdy mói coś innego. Oferują S55 za 249zł (z aparatem foto), tyle że co kilka godzin (dzwonie specjalnie) mówią, że jest dostępny, a za moment, że nie jest. Zlew zlewem, ale mam telefon w Plusie od 6 lat i mam duzy problem ze zrezygnowaniem z tego numeru - zna go wiekszość moich kontrahentów. Ale z drugiej strony zmiana na Erę dałaby mi mozliwość odcięcia sie od osób, które niestety go znają - zakrecone, nie? Dziś zadzwoniłem do znajomka z Plusa od klientów biznesowych i ma sprawdzić, czy jest w stanie załatwić S55 z aparatem za cene oferowana w programie wymiany telefonów w Erze, czyli za ok. 100zł. Jesli załatwi, to zostane w Plusie. Jeśli nie - to czuje, że Era zdobęcie jednak nowego abonenta. Tylko ten CLIR mnie boli... Chyba napisze inny watek o operatorach GSM:)

*

Offline biblo

• 3314
Co wybrać?
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2003, 23:06:48 »
Faktycznie, Ericsson T-68m oraz wczesna wersja SonyEricsson T-68i cierpiały na ospałość menu, ale ostatnia edycja softu już to chyba poprawiła. Powiem Ci tak - jak chcesz telefon z kolorowym wyświetlaczem, to daruj sobie modele z 256 lub 4096 kolorami. Dopiero 65 tys. kolorów to jest "prawdziwy" kolor :) Takie ekrany mają niektóre Samsungi, nowe SE i ... więcej nie wiem ;)
Aha - kolorowy wyświetlacz (a w przyszłości wykorzystanie BT), to większy pobór prądu i tu bardzo cenna jest dobra bateria...

Co do wierności numerom - dla mnie też jest ważna "stabilność" numeru. Pierwszą komórkę kupiłem po 6-ciu miesiącach działania Centertela (czyli w 1993 roku) i używałem jej (najpierw z prefiksem 0-90 a potem 0-501) do roku 1997 lub 98. Potem problemy z zasięgiem i oferta Plusa za 1 zł spowodowały, że przesiadłem się na sieć +GSM (do roku 2001). A od 2001 r. mam telefon w Erze i jestem bardzo zadowolony - ale - ten numer w Plusie zachowałem :) - zmieniłem abonament na najtańszy (chyba 15 zł) i mam ten "historyczny" numer, w razie czego dostęp do HSCSD, a żeby nie nosić dwóch aparatów, włączyłem sobie przekierowanie rozmów z Plusa na Erę. Niby za to płacę, ale nie ma tego za dużo. Tym którym chciałem to podałem nowy numer bezpośredni, tym którym nie chciałem - nie podałem i jak dzwonią na stary (i ich przekieruje, ale oni o tym nie wiedzą) to nie odbieram, a jak o kimś zapomniałem, to zadzwoni na stary i zostanie przekierowany, a ja mogę mu podać ten nowy numer :) cholera, ale ze mnie mądrala :P
Może zrobić jeszcze bardziej cwany ;) wziąć z Plusa telefon z programu wymiany aparatów, potem wybrać najtańszy abonament i przestać go używać (po uruchomieniu przekierowania). Oprócz tego wziąć w Erze nowy numer z innym nowym aparatem, no i wtedy jesteś ... prawdziwy gadżeciarz ;) ;) ;)
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline bastiann

• 919
Co wybrać?
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 17, 2003, 00:03:35 »
Hmm... jak popatrzeć historycznie na rozwój połączenia PoketPC z komórką przez BT to T68 był omalże wzorcowym przykładem łatwości i szybkości połączenia. Faktem jest że miał trochę za wolne menu ale bez przesady! Menu w T610 jest szybsze, połączenie przez BT chyba łatwiejsze i odnoszę wrażenie że szybsze. Mówisz że joystick Ci się nie bardzo podoba. Ja się juz do niego przyzwyczailem i jest OK. Siemens S55 ma dużo słabszy ekran od T610 bo to właściwie T68 w obudowie od Siemensa + menu od Siemensa. Nie miałem okazji testowac połączenia S55 z moim Loox-em więc nie wiem czy to działą gorzej czy lepiej niż z T610 czy T68. Z T610 dział dobrze i dzwonienie do net-u via BT i GPRS, bez problemowo przesyła pliki z telefonu do Loox-a przez BT. Tak samo udało mi się połączyć przez BT T610 z programem smartGSM. Więcej grzechów nie pamiętam :D

*

Offline mago

• 325
Co wybrać?
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 17, 2003, 10:17:44 »
Od dluzszego czasu uzywam Nokie 6310i i jestem bardzo zadowolony. Wspolpraca z PPC nie sprawia najmniejszych problemow. Najwazniejsza moim zdaniem zaleta tego modelu jest spora klawiatura, wazne dla mnie jest tez, ze ten telefon jest wiekszy od konkurentow a przez to bardzo ergonomiczny.

Co wybrać?
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 17, 2003, 13:39:58 »
biblo napisał:

Faktycznie, Ericsson T-68m oraz wczesna wersja SonyEricsson T-68i cierpiały na ospałość menu, ale ostatnia edycja softu już to chyba poprawiła. Powiem Ci tak - jak chcesz telefon z kolorowym wyświetlaczem, to daruj sobie modele z 256 lub 4096 kolorami. Dopiero 65 tys. kolorów to jest "prawdziwy" kolor :) Takie ekrany mają niektóre Samsungi, nowe SE i ... więcej nie wiem ;)
Aha - kolorowy wyświetlacz (a w przyszłości wykorzystanie BT), to większy pobór prądu i tu bardzo cenna jest dobra bateria...

Co do wierności numerom - dla mnie też jest ważna "stabilność" numeru. Pierwszą komórkę kupiłem po 6-ciu miesiącach działania Centertela (czyli w 1993 roku) i używałem jej (najpierw z prefiksem 0-90 a potem 0-501) do roku 1997 lub 98. Potem problemy z zasięgiem i oferta Plusa za 1 zł spowodowały, że przesiadłem się na sieć +GSM (do roku 2001). A od 2001 r. mam telefon w Erze i jestem bardzo zadowolony - ale - ten numer w Plusie zachowałem :) - zmieniłem abonament na najtańszy (chyba 15 zł) i mam ten "historyczny" numer, w razie czego dostęp do HSCSD, a żeby nie nosić dwóch aparatów, włączyłem sobie przekierowanie rozmów z Plusa na Erę. Niby za to płacę, ale nie ma tego za dużo. Tym którym chciałem to podałem nowy numer bezpośredni, tym którym nie chciałem - nie podałem i jak dzwonią na stary (i ich przekieruje, ale oni o tym nie wiedzą) to nie odbieram, a jak o kimś zapomniałem, to zadzwoni na stary i zostanie przekierowany, a ja mogę mu podać ten nowy numer :) cholera, ale ze mnie mądrala :P
Może zrobić jeszcze bardziej cwany ;) wziąć z Plusa telefon z programu wymiany aparatów, potem wybrać najtańszy abonament i przestać go używać (po uruchomieniu przekierowania). Oprócz tego wziąć w Erze nowy numer z innym nowym aparatem, no i wtedy jesteś ... prawdziwy gadżeciarz ;) ;) ;)

O! Widzę, że kolega korzystał z połączeń via GPRS i nie tylko w obu sieciach. Jakie wrażenia i ocena (operatorów i połączeń)?;) Mi juz zaczęło to powoli wisieć, czy się przeniosę, czy też nie.

Co do telefonu. Kolega nabył całkiem niedawno T68i w promocji Ery i jednak jest to muł. Musze się przyjrzeć T610. Zastanawiam się jednak, czy potrzebuję 65k kolorów na wyświetlaczu? W sumie mam palmtopa i raczej na nim pracuję. Sam telefon ma spełniać głównie funkcje telefonu, czyli łączyć. Reszta jest tzw. dodatkiem - mniej lub bardziej zbędnym. Zatem czy wybrać S55 z GPRS 4+2, BT i zestawem biznesowych aplikacji oraz takim tam sobie wyświetlaczem z małą ilością kolorów + aparat, czy może T610 z z GPRS 4+1, BT, zestawem aplikacji raczej podobnym, dużą ilością kolorów, niestety krócej działającą baterią i zintegrowanym zawsze zakurzonym aparatem?

*

Offline bastiann

• 919
Co wybrać?
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 17, 2003, 23:27:06 »
Wyświetlacz w T610 jest duży i wygodny, kolory ładne i ostre. Ma wade że przy zbyt jasnym oświetleni nie za dużo na tym wyświetlaczu widać, to fakt. Wymiary telefony podobne do S55.
Co do długości trzymania baterii to oczywiście zależy od intensywności używania. Nie miałem okazji testowania S55, jak już wspominałem więc nie wiem czy trzyma dłuzej niż T610 czy tak samo. Mnie trzyma tak ok. 3 dni, czasem 4. W Erze biznes S55 jest trochę tańszy od T610 - zaleznie od wybranej taryfy. Jeśli komuś zależy na długości trzymania baterii to chyba jednak Nokie 6310i jest tu najlepsza. Wynika to oczywiście z braku kolorowego wyswietlacza. Telefon jest "klasyczny" i stosunkowo duży. Dla jednych to zaleta, dla innych wada. Klienci korporacyjni zwykle wybierają Nokie 6310i bo "nie kusi" MMS-ami i wbudowanym aparatem.
Co do Nokii ...
1. Jakieś miesiąc temu mój szef kupił sobie N6610 i trzeba było przegrać kontakty z jednej na drugą (ta druga w idealnbej sieci). Próbowałem po IrDA i ... N6210 nie była w stanie przesłać kontaktu do N6610. Skończyło się na tym że wepchaliśmy karte sim do mojego Ericssona T39 i poszło przez IrDA.
2. Tydzień temu mój klient chciał żeby mu ustawić łączenie do Internetu z ThinkPad-a przez N7650. Efekt był taki że ... obrazki i inne takie można było przez IrDA przesłać bez łaski ale połączenia do Interenty nie bardzo dało się zestawić z powodu biernego oporu Nokii. Podstawiłem w jej miejsce mój nowiutki T610 i ... poszło od kopa przez IrDA. Później klient kupił klucz BT no i działa bez większych problemów.
N7650 jest fajna ze względu na Symbian ale myślę że model 6600 będzie jeszcze lepszy ze względu na "normalniejszy" wygląd i poreczniejsze gabaryty podobnie jak oddawna oczekiwany Siemens SX1. W niedługim czasie powinny się też pojawić telefony Motoroli z BT na pokładzie. Myślę, że jeśli ktoś się za bardzo nie spieszy to niech poczeka do grudnia. Wtedy będzie dużo większy wybór ciekawych telefonów z BT i IrDA na pokładzie.

*

Offline Lack

• *
  • 68
Co wybrać?
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 18, 2003, 14:02:31 »
Jezeli chcesz kupic telefonw najwyzszych taryfach (kosztujacych powyzej 200 zl miesiecznie) to czemu przejmujesz sie 250 roznica w zakupie aparatu? (s55).
Swoja droga - w Plusie dostajesz dodatkowe minuty (Plus Tobie) - nawet 60 miesiecznie, a nawet najlepsza promocja ery nie przebije 24 godzin darmowych rozmow. Tak mi sie przynajmniej wydaje.
Co do s55 - aparat posiadam od okolo 3 miesiecy i jestem bardziej niz zadowolony - maly, poreczny, dosc dlugo trzyma na bateri (5-6 dni przecietnego uzytkowania), z palmem komunikuje sie bez problemu (IR do m515).

Co wybrać?
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 18, 2003, 14:16:14 »
lack napisał:

Jezeli chcesz kupic telefonw najwyzszych taryfach (kosztujacych powyzej 200 zl miesiecznie) to czemu przejmujesz sie 250 roznica w zakupie aparatu? (s55).
Swoja droga - w Plusie dostajesz dodatkowe minuty (Plus Tobie) - nawet 60 miesiecznie, a nawet najlepsza promocja ery nie przebije 24 godzin darmowych rozmow. Tak mi sie przynajmniej wydaje.
Co do s55 - aparat posiadam od okolo 3 miesiecy i jestem bardziej niz zadowolony - maly, poreczny, dosc dlugo trzyma na bateri (5-6 dni przecietnego uzytkowania), z palmem komunikuje sie bez problemu (IR do m515).

Cześć,

Tu nawet nie chodzi o cene tego aparatu, ale podejście do klienta. Dali w ciągu ostatnich 3 dni tak do pieca, że zdrowy na umysle człowiek poszedłby dawno w cholerę. A jednak... Dziś mam zamiar w wolnej chwili dodzwonić się do Biura Utrzymania Klienta i sobie pogadać na ten temat. Ale mniejsza już o to. Skoro masz S55, to pytanie do Ciebie: jak z zestawieniem połączeń telefon - palmtop przez Irdę i BT i dalej z wyjściem do sieci Internet (oczywiście w Plusie , jak się domyślam)? I jaki typ baterii posiada S55? Siemens podaje Li-Ion, ale ktoś mi powiedział, że wydaje mu się, że ma Litowo-polimerową. Jak to naprawde jest? Chodzi oczywiście o efekt pamięci i solidność tej baterii. Siemens twierdzi, że pomimo typu Li-Ion bateria w S55 efektu pamięci nie posiada. To w końcu jaką baterię ma ten model na pokładzie? Chętnie bym porozmawiał osobiście na ten temat - mój tel. 601242549. W weekend będę w Pucku na zlocie mercedesów. Widze, że jesteś z Gdyni. Może podjedziesz? Zapraszam.

Pozdrawiam.

*

Offline biblo

• 3314
Co wybrać?
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 18, 2003, 15:56:49 »
Z tego co mi wiadomo baterie Li-Ion nie posiadają efektu pamięci. Z kolei najnowszy rodzaj baterii (i póki co dość ekskluzywny, tzn. zarezerwowany dla urządzeń z wyższej półki), to baterie Litowo-Polimerowe.
Swoją drogą, to bateria "dłużej trzyma" jeśli sieć ma dobre pokrycie. W moim wypadku było tak, że w Plusie telefon Siemens SL-45 z tą dużą baterią (chyba 1000 mAh) musiałem podłączać do łądowarki co drugi dzień, bo tak słaba jest ich sieć w miejscu gdzie najwięcej przebywam - w Warszawie, w okolicach Placu Szembeka!!! Pomijam kiepską jakość połączeń z tego rejonu. Po przejściu do Ery stwiedziłem, że ten operator ma zdecydowanie lepsze pokrycie (i to chyba w całej Polsce - a mogę to obserwować, bo jak pisałem wcześniej zatrzymałem swój historyczny numer w Plusie). Dzięki temu, również baterie w telefonach starczają na dłużej.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Co wybrać?
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 18, 2003, 21:22:41 »
Oczywiscie ze zdecydowanie na pobor pradu z baterii,  ma wplyw wykorzystywana moc nadajnika telefonu. W kazdej sieci sa miejsca mniej pokryte i wtedy aparat musi automatycznie zwiekszac moc nadawania oraz czestotliwosc komunikowania sie dla sprawdzenia pozycji i logowania. Ale bylbym b. ostrozny w stwierdzeniu ze Plus jest gorszy. W wielu miejscach najczesciej to jedynie Plus dzialal pewnie, co podkreslam przy transmisji danych. Poziom sygnalu i jego stabilnosc jest b. wazna. A z Era nie mowiac o Ideii bylo b. roznie.

*

Offline biblo

• 3314
Co wybrać?
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 18, 2003, 22:53:29 »
perla:: masz rację, że może trochę "przeszarżowałem" z tą "generalną" lepszością Ery :)
Tym niemniej, ja _subiektywnie_ oceniam, że w _moim_ przypadku i w _miejscach_gdzie_najczęściej_bywam_ (a jest to m.in. miejsce w centrum Warszawy oddalone od Pałacu Kultury o jakieś 7 km), to +GSM dał tzw. tyłka. Era zdecydowanie zaskoczyła mnie w bardzo pozytywny sposób.
Plus faktycznie szybko wprowadza różne nowinki, oferuje szeroki zakres technologii (np. HSCSD - chociaż akurat ona ma czasy świetności już za sobą), ale ta innowacyjność i nowoczesnośc nie sięga niestety poziomu BOK. Moja firma miała kiedyś (wyłacznie) w tej sieci około 20 numerów - teraz zostało nam 5-6 :(  

Nie piszę tego aby Sebiana na siłę ciągnąć do Ery, ale po to aby przestał "kurczowo" trzymać się Plusa... nie warto ... gdyż sam Plus chyba nie zawsze tego chce ;) znam to z autopsji...
Pozdrawiam,
biblo

Co wybrać?
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 19, 2003, 09:01:50 »
biblo napisał:

Nie piszę tego aby Sebiana na siłę ciągnąć do Ery, ale po to aby przestał "kurczowo" trzymać się Plusa... nie warto ... gdyż sam Plus chyba nie zawsze tego chce ;) znam to z autopsji...

Hehe... Nic na siłę - wszystko młotkiem. A pamiętacie takie czasy, kiedy były "martwe dziury", czyli np. zero zasięgu na ul. Hożej (o ile dobrze pamiętam)??? Z tym kurczowym trzymaniem sie Plusa to chyba nie jest tak. W sumie jesli chodzi o pokrycie sieci, czy oferowane pakiety, taryfy i inne takie tam, to Era i Plus stoją na tym samym poziomie. Plus Plusa to chyba to, że sa zdaje sie bardziej zaawansowani technologicznie i właśnie z tym wiązał się mój wybór 6 lat temu. Minus Plusa to taki, że olewają klientów i to na maxa. Decyzję penwie podejmę jakos z końcem miesiąca - najpierw musze się dodzwonić do jakiegos Działu Utrzymania Klienta, czyli lojalki:)

*

Offline biblo

• 3314
Co wybrać?
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 19, 2003, 10:02:00 »
Sebian:: jeśli chcesz zostać w Plusie, ale chcesz przy okazji coś od nich wyciągnąć :), to kontaktuj się z nimi pisemnie. Napisz im, że kończy Ci się umowa, ale gotów jesteś ją przedłużyć jak dostaniesz.... (i tu bardzo ambitne oczekiwania!). Może wszystkich Twoich oczekiwań nie spełnią, ale wierz mi - w ten sposób zyskasz najwięcej. Na "gębę" wygrasz mniej i jeszcze zostanie niesmak, że sam musiałeś się o to  dopraszać. Proponuję również, abyś zrobił to bardzo szybko, bo odpowiedź nie będzie natychmiastowa. Mój wspólnik wymieniał kiedyś aparaty swoim 10 pracownikom i zrobił tak jak napisałem wyżej. Okazało się, że Plus zgodził się na prawie wszystkie jego oczekiwania, ale zrobił to ... o tydzień za późno :( W międzyczasie wynegocjowaliśmy równie korzystne warunki z Ideą (akurat w tym wypadku nie było silnej potrzeby zachowania dotychczasowych numerów).

P.S. Mnie w tym roku kończyła się 2-letnia umowa. Na 2 lub 3 miesiące wcześniej zadzwonili do mnie z Ery z propozycją przedłużenia jej na kolejny okres i zaproponowali ulgowe numery, dodatkowe minuty gratis i pakiet kilkuset minut do wykorzystania w określonym okresie. Byłem tym bardzo mile zaskoczony i oczywiście skorzystałem z tej oferty... :)
Pozdrawiam,
biblo

Co wybrać?
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 07, 2003, 23:02:12 »
biblo napisał:

Sebian:: jeśli chcesz zostać w Plusie, ale chcesz przy okazji coś od nich wyciągnąć :), to kontaktuj się z nimi pisemnie. Napisz im, że kończy Ci się umowa, ale gotów jesteś ją przedłużyć jak dostaniesz.... (i tu bardzo ambitne oczekiwania!). Może wszystkich Twoich oczekiwań nie spełnią, ale wierz mi - w ten sposób zyskasz najwięcej. Na "gębę" wygrasz mniej i jeszcze zostanie niesmak, że sam musiałeś się o to  dopraszać. Proponuję również, abyś zrobił to bardzo szybko, bo odpowiedź nie będzie natychmiastowa.

Zostaje w Plusie. Pisałem właśnie pismo do działu reklamacji (po niezłych przebojach telefonicznych - dłuuuuga histeria), jak zadzwonili do mnie z działu wymiany telefonów i zakomunikowali, że czeka dla mnie S55, o który wcześniej pytałem. Ja im na to, że właśnie pisemko smaruję. Dowiedziałem się, że odpowiadają po 30 dniach:( No to skołowałem człowieka tak, że ze swojego kompa wysłał moje żądania:) Dzis, czyli po tygodniu zadzwonili z troche lepszą ceną na S55 z kamerką, no i w ten sposób zostaję u nich. Telefonik mają dostarczyc kurierem pod wskazany adres we wskazanym czasie:) Era oferuje tańsze usługi - to fakt. Jednak usługi dodatkowe sa dużo droższe. W Plusie ostatnio olewa się klienta, a połączenie z BOK w ciągu 30 sekund graniczy z cudem (mój rekord, to początek połączenia z 2601 w Łomiankach k/W-wy - odebrali, jak byłem w tunelu pod Dw. Zachodnim). Co mnie trzyma w Plusie? Staż, stały od 6 czy 7 lat numer telefonu, możliwość ukrywania numeru i powiedzmy sobie szczerze - najbardziej zaawansowana technologia, w której Plus znacznie odstaje od konkurencji. W sumie zawsze traci się coś kosztem czegoś... Za kilka dni pewnie poprosze o wskazówki dot. zestawienia połączenia H3660 z S55 - to będa moje pierwsze kroki na tej płaszczyźnie. Pozdrawiam.

[Dodano: 2003-11-15 10:54:25]
Po dwóch miesiącach walk z Polkomtelem telefon wreszcie (bez aparatu oraz za chorą i tak sumę) dotarł wreszcie do mnie. Uważam ten zakup za dobry wybór.

Wymiana danych po BT (mam H3660 z pleckami BT) działa bez zarzutu. Teraz próbuję zestawić połączenie po BT przez GPRS i coś mi nie idzie. Czy ktos może mnie poprowadzić za rączke krok po kroku i pomóc skonfigurować iPAQ z PPC2002 oraz S55, żeby wreszcie takie połączenie uzyskać? Niby wszystko wklepałem jak należy, ale połączenia uzyskać nie mogę (Plus GSM). Będę niezmiernie dźwięczny;)

[Dodano: 2003-11-15 12:41:24]
Udało się!!! Na stronie Plusa chyba sa jakies byki. Pogrzebałem na naszym Forum i wszystko już działa: GG, IE, mail etc. Tak czy inaczej: wielkie dzięki:)

*

Offline biblo

• 3314
Co wybrać?
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 15, 2003, 13:09:44 »
Twardziel z Ciebie! ;) Ja już bym dawno odpuścił :)

Ja z kolei próbuję od dwóch miesięcy załatwić coś w Telekompromitacji Polskiej i powoli zaczynam popadać w apatię lub jakąś depresję... Okres furii mam już za sobą, a od walenia głową w mur, to ją poobijałem ze wszystkich stron...
Pozdrawiam,
biblo