Mam podobny problem, ale do tej pory MDA/inne palmtopo-telefony byly dla mnie zbyt malo funkcjonalne jako telefon. Posiadaja tez kilka innych wad. Oto kilka z nich:
- duze rozmiary - czasem potrzebuje gdzies wyjsc z telefonem, ale nie chce wypychac np. kieszeni marynarki itd
- cena - balbym sie wziasc telefon za kilka tysiecy zlotych ze soba np. na zagle albo na koncert gdzie ktos moze mi go podwedzic
- ograniczenia systemu operacyjnego - badziewna obsluga wysylania SMSow w standardowym oprogramowaniu (przynajmniej wtedy gdy ja testowalem takie urzadzenie)
- zbyt krotki czas pracy - czesto bardzo dlugo korzystam w ciagu dnia z PDA i poziom baterii dosc znacznie spada. Oczywiscie mozna dokupic dodatkowa baterie, lub ogniwo o zwiekszonej pojemnosci/battery extender itd, ale o to chodzi by telefon byl maly. Gdyby dodatkowo modul GSM/GPRS caly czas pracowal to raczej ciezko by bylo uzyskac caly dzien pracy urzadzenia.
Jest tylko jedna rzecz, ktora przekonalaby mnie do MDA/XDA/itp - LICENCJA GPRS. Ale nie mam ochoty zmieniac operatora i coraz rzadziej potrzebuje miec dostep do netu poza domem (bo coraz rzadziej jestem poza domem - do tej pory prawie 5 dni w tygodniu bylem poza stalka)