Co lepsze - PDA, czy MDA ?

• 11 Odpowiedzi
  • 884 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 01, 2004, 16:30:56 »
Witam,
Mam pytanko na ktore pewnie nie bedzie jednoznacznej odpowedzi :)
Zastanawiam sie nad kupnem urzadzenia przenosnego . Nie wiem, czy wybrac MDA - wszystko w jednym, czy osobno korzystac z telefonu i PDA.
Jakie rozwiazanie jest wg was lepsze ?
Prosze o porady

Pozdro
Robert

*

Offline SAPER

• **
  • 120
  • Sprzęt: HTC ARTEMIS
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 01, 2004, 17:11:46 »
raczej osobno ale  to zalezy od tego do czego bedziesz tego uzywac

*

Offline mody313

• **
  • 236
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 01, 2004, 18:17:55 »
trochę za mało napisałeś (jakie mają być zastosowania) by udzielić Ci jakiejkolwiek odpowiedzi... choć przypomnia mi się takie powiedzenie: 'gdy coś jest do wszystkiego, to jest do niczego' ;)

ja osobiście wole osono PDA i telefon
pzdr

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 02, 2004, 13:44:47 »
Witam,
Ma to byc urzadzenie z dostepem do netu, jednakze moge korzystac z polaczenia via bluetooth z komorki. Chce odpalac na tym sprzecie soft do notowan gieldowych i grac na gieldzie skad bede tylko chcial.
Jaki OS polecacie - Win, czy Palm OS ?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 02, 2004, 15:27:22 »
Sam sobie odpowiedz na to pytanie. Najpierw sprawdz czy soft ktory chcesz uzywac bedzie dzialal na Pocket PC czy moze na Palm OS.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 02, 2004, 20:34:49 »
Wyniki notowan gieldowych z polskich stron pb, money, bankier sa dostepne z przegladarki pocketa.

*

Offline xzaloox

• 399
    • http://www.kszys.net
  • Sprzęt: fujitsu u810, at&t tilt, i-mate jasjar, xda, hp1940, cassiopeia e-115
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 02, 2004, 23:00:31 »
polecam PDA jak lubisz nosic dwie rzeczy w kieszeni ;)
Ale osobiscie wole MDA . mniej ladowarek i wszystko pod reka jest, mam tez baterie zewnetrzna, taka dokrecana do tylu telefonu, i nie musze sie martwic o czas pracy, jest niesamowicie dlugi, chyba zaden PDA tyle nie wyt3ymuje ;)

*

Offline Lass

• 276
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 02, 2004, 23:26:13 »
Ja tam wole PDA i komórkę osobno ;)
No chyba że miałbym stały dostęp do internetu to wtedy wolał bym MDA :D

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 04, 2004, 11:05:14 »
Ja do tej pory korzystam z PDA (kilku roznych juz), lecz jesli MDA mialby slot CF albo przynajmniej wbudowane WiFi to chyba bym sie przestawil. Mysle, ze zawsze lepiej jest miec przy sobie jedno urzadzenie niz kilka - ja ciagle mam dylemat jak to wszystko upakowac do spodni i czesto niestety musze rezygnowac z PDA :(

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 04, 2004, 11:48:39 »
Mam podobny problem, ale do tej pory MDA/inne palmtopo-telefony byly dla mnie zbyt malo funkcjonalne jako telefon. Posiadaja tez kilka innych wad. Oto kilka z nich:
- duze rozmiary - czasem potrzebuje gdzies wyjsc z telefonem, ale nie chce wypychac np. kieszeni marynarki itd
- cena - balbym sie wziasc telefon za kilka tysiecy zlotych ze soba np. na zagle albo na koncert gdzie ktos moze mi go podwedzic
- ograniczenia systemu operacyjnego - badziewna obsluga wysylania SMSow w standardowym oprogramowaniu (przynajmniej wtedy gdy ja testowalem takie urzadzenie)
- zbyt krotki czas pracy - czesto bardzo dlugo korzystam w ciagu dnia z PDA i poziom baterii dosc znacznie spada. Oczywiscie mozna dokupic dodatkowa baterie, lub ogniwo o zwiekszonej pojemnosci/battery extender itd, ale o to chodzi by telefon byl maly. Gdyby dodatkowo modul GSM/GPRS caly czas pracowal to raczej ciezko by bylo uzyskac caly dzien pracy urzadzenia.

Jest tylko jedna rzecz, ktora przekonalaby mnie do MDA/XDA/itp - LICENCJA GPRS. Ale nie mam ochoty zmieniac operatora i coraz rzadziej potrzebuje miec dostep do netu poza domem (bo coraz rzadziej jestem poza domem - do tej pory prawie 5 dni w tygodniu bylem poza stalka)

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 07, 2004, 08:13:30 »
ja wybralem PDA 4150 wlasnie kierujac sie rozmiarami. MDA jest ok. 1 cm dluzszy i ok. 60g ciezszy. To wbrew pozorom jest dosc sporo. Gdyby MDA posiadalo wymiary jak 4150 - wybralbym MDA-bo lepiej miec jedno urzadzenie zamiast 2.

*

Offline kulawy

• **
  • 196
  • Artemis, Universal, E61, 6680, iPhone
    • http://www.izon.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 07, 2004, 09:15:58 »
Okolo miesiaca temu mialem podobny dylemat - wybralem jednak MDA - juz tlumacze czemu:
1. Jedno urzadzenie - bez kombinacji "jak zmusic nokie/siemensa/cos_tam innego do pracy z..", dlaczego polaczenie BT sie urywa itd..
2. Doprowadzalo mnie do szalu sprawdzanie czy wszystko zabralem.. Takie smieszne obacywanie po kolei wszystkich kieszeni (jeszcze za czasow palma V) nazwalem nawet "eee.. makarena" -- taka trendy piosenka z teledyskiem byla jakis czas temu. Teraz biore tylko jeden gadget.
3. Ide na koncert/do klubu/pubu - przekladam karte do swojego starego telefonu ktory "raz na jakis czas" synchronizuje
4. I w pracy i w domku i w samochodzie nie mam problemu z ladowaniem MDA

I na razie chyba wszystkie argumenty..

Pozdr,
Przemek.