Chyba ekran dotykowy mi siada :(

• 14 Odpowiedzi
  • 1333 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« dnia: Styczeń 28, 2005, 18:54:06 »
Wygląda na to ze powoli wysiada mi ekran dotykowy w moim looxie 600. Najlepiej pokazują to te screeny. Rysikiem dotykałem (lekko) ekran dokładnie po liniach. Jak się mociej klepnie to jeszcze w miare jest dokładnie no ale przecież nie o to chodzi.

[pic=http://62.233.151.50/~bartek/pdaclub/screen001.gif]

[pic=http://62.233.151.50/~bartek/pdaclub/screen002.gif]

Wygląda to tak jakbym dotykał rysikiem jakieś 5mm po lewej a potem przesuwał w miarę zwiekszania docisku w miejsce jego dotyku. Początkowo występowało to w okolicach prawej strony klawiaturki (ciężko było trafić np w litere K, L... bo się klikały te obok) i troche ponad klawiaturka. Teraz prawie na całym ekranie mniej lub bardziej występuje ta usterka. Nie da się teraz lub bardzo trudno jest coś napisać w notesie tak aby literki nie miały dodatkowej kreski w bok (umiemozliwia to rozpoznanie tekstu). Rozmawiałem jeszcze z jedną osobą która ma looxa 600 i ma podobny objaw w tej samej prawej części klawiaturki. Da się to jakoś naprawić?
Are you shpongled?

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2005, 18:58:34 »
Na screenach masz obrócony ekran. Może to od tego programu powstają te błędy?
Najlepiej zrób hard reset, dobrze skalibruj ekran i wtedy zobacz czy problem się powtarza.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 28, 2005, 20:28:13 »
To nie od Nyditota bo dopiero dzisiaj go zainstalowałem (nareszcie dynamiczne obracanie) tylko to juz mam od dawna ale ostatnio coraz bardziej sie nasila.
Are you shpongled?

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 28, 2005, 22:12:23 »
Po hard resecie i ponownym skalibrowaniu ekranu jest to samo?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 28, 2005, 22:49:51 »
Masz folie na ekranie? Sciagnij i sprawdz jeszcze raz bez folii.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 29, 2005, 00:40:00 »
Hard resety nie pomagają, kalibracja też. Mam folie brando tą matową ale to nie jej wina. Jeszcze przed jej założeniem miałem te problemy. Tylko ostatnio sie to nasiliło (później niż założyłem folie).
Are you shpongled?

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 29, 2005, 00:49:54 »
To w takim razie nie "powoli wysiada mi ekran dotykowy" tylko już wcześniej miałeś "wysiadnięty" ekran. Może już taki był od kiedy kupiłeś tegp PDA? A gwarancji już nie masz? Pamiętaj, że na LOOX-y trwa ona 24 m-ce.

Może jednak zdejmij tę folię i wówczas sprawdź działanie ekranu?
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 29, 2005, 11:44:15 »
Looxa kupiłem używanego bez gwarancji. Potem wykryłem ze w jednym miejscu się to dzieje ale wtedy było prawie niezauważalne. Ahe jeszcze jeden problem jest (też od niedawna). Najbardziej widoczny w grach bo wtedy dużo się używa joya. Gdy nim ruszam góra dół to dość często sam się kliknie w prawo. Mimo że takigo ruchu nie wykonałem. W efekcie np gdy gram we fluxa i skręcam statniem w górę to przy okazji ląduję na ścianie po prawej. Nie dzieje się to tylko w grach... np w playerze gdy reguluję głos góra/dół to często przerzuci mnie do następnej piosenki.
Are you shpongled?

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 29, 2005, 12:06:36 »
Prawdopodobnie masz wyjątkowo wyeksploatowany i zużyty egzemplarz... Ja dość sporo grywałem w Kevtrisa (taka odmiana Tetrisa), gdzie używa się właśnie joya, ale takich problemów nie mam. Co do ekranu, to "od zawsze" miałem założoną folię Brando, a poza tym to nie eksploatowałem go zbyt intensywnie. PDA używam raczej do przeglądania informacji (wprowadzonych np. w PC-cie), niż do ich wprowadzania... no, może poa grami - jakiś Arkball, pasjans, SkyForce...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 29, 2005, 13:51:22 »
Nie wiem co zrobić... może coś wpadło do środka. Rozbiore go i moze przy okazji uda sie wyjąć kurz który sie dostał miedzy lcd a folie dotykową. W sumie dziwne ze tam sie dostał. To połączenie powinno być hermetyczne.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2005, 22:58:24 »
daj znac czy cos ci sie udalo zrobic - ja mam nowego looxa 720 i to samo mi sie robi - na szczescie na razie tylko w okolicy literki g. co ciekawe, jak mocniej stukam to problem nie wystepuje, tylko przy lekkim dotknieciu.
m

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 10, 2005, 19:58:22 »
Nic nie zrobiłem... widocznie ten typ tak juz ma :( nawet nie udało sie wyjąć kurzu z lcd bo jest pozaklejany. Ciekawe jak się tam dostał. Jedyny plus tej całej rozbiórki na części pierwsze to zrobienie fotek :D

Ciekawe że tobie to też się robi. Ja na twoim miejscu szedł bym do serwisu. Zobaczysz ze ża jakiś czas bedziesz to mial na całym lcd.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 11, 2005, 13:50:33 »
Mam podobnie w swoim h4150, tylko w mniejszym stopniu i kreski powstaja w pionie. Mam gwarancje, ale boje sie oddawac ipaqa do serwisu hp :). Wiadomo dlaczego. Moze ktos wie czy taka przypadlosc ekranu ma tendencje do 'poglebiania sie'?

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 11, 2005, 14:54:03 »
Już pisałem że ma. Początkowo miałem w rejonie klawiaturki a teraz widac co z tego wyszło.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 11, 2005, 17:31:12 »
Wlasnie kilka dni temu wyslalem swojego 4150 do serwisu z tego powodu.
Tez zauwazylem to w rejonie klawiaturki, tak ze jak sie dotknelo klawisz nie centralnie ale bardziej w gornej czesci to wybieraly sie klawisze z rzedu powyzej.

Dziwne, ze ten objaw zaobserwowalem bezposrednio po zainstalowaniu nowej wersji NYDITOT. Potem juz ani kalibracja ani hard reset nie pomogly.