Właśnie zrobiłem test zasięgu.
Lokalizacja mojego AP: blok z płyt (lata '80), I piętro.
AP: Livebox (Sagem)
Pocket: Mio 350
Karta: SDIO SDW11G (made in Taiwan

) 802.11g
Oprogramowanie użyte w teście: Wi-Fi Companion v. 2.9.3.0, NoniGPSPlot v. 2.67b
Test polegał na zalogowaniu się do mojej sieci pod oknem (na zewnątrz już), a następnie powolnym oddalaniu się w linii prostej na otwartej przestrzeni, bez żadnych przeszkód. Cały czas był kontakt optyczny z oknem pomieszczenia, w którym znajdował się AP. Praktycznie jedyną przeszkodą był gruby, żelbetonowy mur bloku.
Do odległości ok. 100 m sygnał był niezmiennie na poziomie 100% (wg wskazań ww. programu), po 100 m zaczął lekko słabnąć i wahał się między 94 a 98%. Po osiągnięciu odległości 200 m poziom sygnału spadł do 92%. Po 250 m program wskazywał na 85-89% poziom sygnału. Cały czas sygnał był użyteczny, czyli spokojnie mogłem korzystać z internetu. W odległości 275 m sygnał wahał się między 82 a 89% i nastąpiło pierwsze zerwanie połączenia, jednak lekko podnosząc urządzenie do góry nastąpiła ponowna komutacja. W odległości 295 m połączenie zostało utracone bezpowrotnie, choć sygnał odbierany był na poziomie 80-84%.
Wnioski: producent w ulotce reklamowej podawał zasięg tej karty "do 300 m w terenie otwartym" - nie kłamał