Cassiopeia E200 - resurrection :)

• 8 Odpowiedzi
  • 1146 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« dnia: Wrzesień 24, 2004, 15:39:46 »
Witam. zamierzam się przyłączyć do "drugiej strony barykady" :P i przesiąść się z PalmOS na Wingrozę PPC :]

Od PDA oczekuję slotu kart CF i SD oraz Hosta USB no i przystęnej ceny :)

Mój wybór padł na Cassiopeie E200

- wszystkich użytkowników którzy mieli jakikolwiek kontakt z tym modelem prosiłbym o wrażenia z jego użytkowania - :)

Zapoznałem się z wątkami na forum dotyczącymi tego modelu jednak nadal dręczy mnie parę pytań za odpowiedź na które bedę wdzięczny :D

kolejnośc pytań przypadkowa :)

1. Czy E200 ma konsumencką IRDA? czy możliwe jest wykorzyśtanie jej jako pilota?

2.Czy jest szansa, że E200 obsłuży moją kartę pamięci SD kingstona 256MB?

3. Ile wystrzymuje bateria ciągłej pracy?

4. czy jest możliwość upgrade do PPC 2003?

5. Czy stadnardowe programy dla PPC działają na niej bez problemów czy mogę się spodziweać jakiś ekscesów (<=- wcześniej używałem DOTa 320 dlatego się pytam :) )

6. czy po wyjęciu z pudełka mogę korzystać z dobrodziejstw hosta USB (po zainstalowaniu odpowiednich sterowników? czy potrzeba dokupić jeszcze jakieś przystawki?

7. Czy jej moc obliczeniowa pozwoli na bezproblemowe odtwarzanie filmów DivX i MP3? czy będą z tym jakieś problemy?

8. czy jest możliwość obrotu ekrany o 90 stopni (bazując na standardowym oprogramowaniu?

9. jak wygląda czułość powłoki dotykowej? czy jest czuła czy też trzeba mocno "tapnąć" w ekran?

10. jak wygląda współpraca cassiopei z polskimi ogonkami? czy klawiatury programowe działają? czy jest szansa na rozpoznawanie pisma z poslkimi ogonkami?

11. uff ostatnie :) co myślicie o zakupie NOWEJ Cassiopei e200 na gwarancji za 800zł czy możecie zaproponować coś innego w podobnej cenie z podobmymi możliwośćiami?

Z góry dziekuję za poświęcenie czasu na czytanie moich pytań i jeszcze bardziej jestem wdzięczny za każdą odpowiedź na nie :D

[Dodano: 2004-09-24 18:45:09]
hm czyzby rzeczywiscie byl to martwy temat? nie wierze ze nikt nic nie wie o tym PDA??
REGULAMIN

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2004, 20:10:01 »
0. Jest powooolny, miejscami troszkę za wolny. ;)
1. Nie ma konsumenckiej, ale z trzech metrów "strzela" efektywnie.
2. Jak najbardziej - sprawdzałem z SanDiskiem o tej pojemności.
3. Po dwóch latach używania jakieś 3 godziny max. Zaraz po zakupie może z 4. Nędza, choć lepiej od iPAQów 3600. :)
4. Nie ma takiej możliwości.
5. Nie miałem problemów z żadnym normalnym oprogramowaniem dla Pocket PC i Pocket PC 2002.
6. Nie do końca. Standardowo jest sterownik obsługi myszki i klawiatury, z tym że dla tej pierwszej nie ma żadnego kursora. Musisz pobrać odpowiedni dodatek (kiedyś o nim pisaliśmy). Jeśli chcesz skorzystać z np. dysków USB, musisz pobrać też dodatkowy sterownik (USB Storage Device) - poszukaj - słowo kluczowe DeJe. Sprawdzane z dyskami 80GB i więcej. :)
7. DivX - zoptymalizowane filmy o rozdzielczości max 320x240 raczej tak, ale tak prosto z twardziela filmu 640x480 nie uciągnie. MP3 czy MPC za to znakomicie chodzi, warto też wspomnieć, że jakość dźwięku jest w kaziku rewelacyjna. Nie szumi, wszystkie częstotliwości przenoszone prawidłowo, głęboki, naturalny bas - miód. ;)
8. Nie. To jest Pocket PC 2002, nie 2003 SE.
9. Trudno mi do czegoś porównać, ale trzeba ciężej tapać, niż w przypadku Aximów X3/X30, Looxów 400, 700 - ekran jest bardziej miękki.
10. InterWrite 6.0-6.3 i jesteś w domu, włącznie z rozpoznawaniem polskich liter (właściwie łacińskie z odpowiednimi akcentami, ale da się szybko przyzwyczaić i nie myli się potem tego na papierze :) ). "Czy działają", to dziwne pytanie - przecież to jest standardowy model z Pocket PC 2002, nie jakimiś dziwactwami.
11. Dołożyłbym troszkę i kupił coś nowszej generacji.

Trzy największe problemy E-200, to słaba bateria, marne podświetlanie (choć w większości sytuacji wystarcza, to ekrany transreflective rozpieszczają :) ) oraz powolność. Jest wolniejszy od iPAQa 3600 - w Spb Benchmark ma jakieś 700-800 punktów ogólnych. Za to karty CF i SD czyta bardzo żwawo. Przynajmniej w porównaniu do iPAQów 3600 z pleckami.

hm czyzby rzeczywiscie byl to martwy temat? nie wierze ze nikt nic nie wie o tym PDA??
Sprzedano niewiele egzemplarzy tego modelu, bo na początku był bardzo wadliwy - przepalało się podświetlanie, były kłopoty z digitizerem, schodziła farba-zdrapka i jeszcze wiele innych. Duży, ciężki, to akurat nie problem, bo funkcjonalność jak na tamte czasy była wręcz ogromna. :) Po prostu zbyt dużo problemów było wtedy, a też kto pomyślał o Pocket PC 2002, od razu kojarzył iPAQi Compaqa i to one jak zawsze były najpopularniejsze. Seria 3800 była niemal bezproblemowa, czego nie można było powiedzieć o trzecim graczu na rynku - jeszcze wtedy osobnym HP z Jornadami 565 i 568 (mniam). One jednak ogłoszono odkurzaczami - pod szybką ekranu tak niesamowite ilości kurzu się zbierały, że głowa mała. Zresztą możesz poczytać mój test w dziale artykułów. Niestety testu E-200 nigdy nie napisałem, czego trochę żałuję, ale poprawię się następnym razem. ;) A przyznam że przymierzałem się do tego, mówiłem sobie że gdy dostanę już w miarę sprawny egzemplarz, to napiszę. Jednak po trzech takich tego nie zrobiłem. :)

Pytanie tylko, dlaczego tak bardzo Ci zależy na hoście USB ? Jeśli chcesz do klawiatury, to lepiej kupić Palm Wireless Keyboard na IrDA - przynajmniej da się uruchomić polskie litery. W Casio jest to niestety niemożliwe.

[Dodano: 2004-09-24 20:12:23]
Aha - zamiast niej może Toshibę e740 lub któregoś z iPAQów serii choćby 3800, ewentualnie 3900 - może na to podobne ceny będą.

Przy okazji - resurrection, nie ressurection. ;)

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2004, 20:52:55 »
Wow nie spodziewalem sie AŻ tak obszernej odpowiedzi :D Dziekuję za nią BARDZO :D

o porcie Host usb myślałem w sensie podpięcia zewnętrznych napędów i w miarę możliwości zarządzania danymi na nich umieszczonymi.

choć bardziej niż na USB zależy mi na portach CF i SD bo posiadam karty w obu standardach.

PDA używał będę głównie jako PIM, Word, Excel (50%), atlas samochodowy (automapa) i może poźniej GPS (25%), Rozrywka i multimedia mp3, gry, filmy (15%), i inne (10%)

mam okazję zakupić nową Cassiopeię E200 za 800zł czyli licze na to, że bateria mi trochę posłuży, zresztą palm będzie na gwarancji - co jest dla mnie istotne.  

czy jest obecnie na rynku PDA ktory można zakupić w tej cenie (lub BARDZO zbliżonej) najlepiej nowy :) posiadający SD i CF?

Co sądzisz o Acer-rze N10? wydaje mi się być kuszącą alternatywą jednak jest droższy :(
Jak oceniasz to porównanie E200 VS N10?

Ufff tego nie lubie termin wyboru się zbliża a ja zaczynam mieć mętlik w głowie :(
REGULAMIN

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 24, 2004, 21:06:20 »
Przepraszam ze sie wcinam w temat ale czy moglby mi ktos udzielic informacji w jaki sposob moge podlaczyc klawiature USB do Acera n30 ktory ma hosta usb??

Udalo mi sie podlaczyc myszke (zainstalowalem chyba z 5 sterownikow :D) i pamiec Flash ale klawiatury nie (PDA prosi o podanie nazwy sterownika a ja nie wiem co wpisac - probowalem wiele ale albo wywala blad albo po wpisaniu np. usbmsc.dll nic sie nie dzieje)

PPRROOSSZZEE o pomoc :) Bede stukrotnie wdzieczny.

Pozdrawiam
adamdn

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2004, 21:34:09 »
Cytat: Andrew_j
Wow nie spodziewalem sie AŻ tak obszernej odpowiedzi :D Dziekuję za nią BARDZO :D
Chciałeś pisząc nawet na Tlen, to masz. ;)

PDA używał będę głównie jako PIM, Word, Excel (50%), atlas samochodowy (automapa) i może poźniej GPS (25%), Rozrywka i multimedia mp3, gry, filmy (15%), i inne (10%)
to zdecydowanie bierz coś z lepszą baterią, chyba że to akurat nie problem i często będziesz w pobliżu gniazdka ;)

czy jest obecnie na rynku PDA ktory można zakupić w tej cenie (lub BARDZO zbliżonej) najlepiej nowy :) posiadający SD i CF?
Uuu, z nowym może być ciężko - dwa sloty to raczej mid- i high-end - ja E-200 kupowałem za ponad 3000 PLN. :(

Trudno mi cokolwiek powiedzieć o tym Acerze, poza tym, że jest. ;) Poszukaj gdzieś w sieci testów czy opinii na forach - na pewno jest trochę posiadaczy tego czegoś. A ładne jest, nie powiem. :)

Cytat: adamdn
Udalo mi sie podlaczyc myszke (zainstalowalem chyba z 5 sterownikow :D) i pamiec Flash ale klawiatury nie (PDA prosi o podanie nazwy sterownika a ja nie wiem co wpisac - probowalem wiele ale albo wywala blad albo po wpisaniu np. usbmsc.dll nic sie nie dzieje)
A może on po prostu nie ma sterownika klawiatury? Właśnie pogooglałem nieco i nic. Nie ma raczej sterowników do klawiatury dla Windows CE 3.0 / Pocket PC 2002. :(

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 24, 2004, 21:38:06 »
Wszyscy juz widzieli Twoj temat. Jesli nikt tam nie odpisuje to znaczy ze nikt wiecej nie wie - nie wcinaj sie do innych watkow nie na temat.

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 25, 2004, 00:21:26 »
chcialem jeszcze raz podziekować Maciejowi Rutkowskiemu za wyczerpujące odpowiedzi.
Dziekuję teraz już wiem jakie są wady i zalety E-200 :)

Chciałbym, żeby wszystkie odpowiedzi na forum były na takim poziomie :D

[Dodano: 2004-09-25 01:00:04]
nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie ;)
czy na E200 i PPC 2002 istnieje jakiś działający bezproblemowo program do obracania ekranu o 90 stopni? uważam tą opcję za b.przydatną w korzystaniu z worda czy excela lub IE i w zwiazku z tym zależałoby mi na niej:) (a może to DOT320 tak mnie rozpieścił :P )
REGULAMIN

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 25, 2004, 01:08:52 »
System Pocket PC 2002 ani Windows Mobile 2003 for Pocket PC nie maja mozliwosci dynamicznej zmiany orientacji ekranu - czyli jedno klikniecie i jest. Trzeba w tym celu zainstalowac odpowiedni program i za kazdym razem robic soft reset.

Ten program to Nyditot Virtual Display:
http://www.pdaclub.pl/view.php?str=nyditot&news_id=7610

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 25, 2004, 01:15:01 »
nawet sobie nie zdawalem z tego sprawy :O czyli jednak DOT mnie rozbestwił :P

Dziekuję za szybką odpowiedź :)
REGULAMIN