6310i i mPhone przez Bluetooth (iPAQ 5450)

• 5 Odpowiedzi
  • 1335 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Magik

• 10
« dnia: Kwiecień 18, 2003, 15:14:54 »
Witam!

Czy komuś udało się połączyć Nokię 6310i z programem mPhone 2.6 przez Bluetooth? Niestety mnie się nie udaje. Bluetooth skonfigurowałem i włączyłem po obu stronach, urządzenia są sparowane i _łączą się_ bez problemu. Natomiast mPhone połączyć się nie może. Próbowałem różnych ustawień. Albo otrzymuję komunikat, że nie może się połączyć, albo się po prostu zawiesza (!) i konieczny jest soft reset.
Z kolei po IrDA wszystko działa...
Czy ktoś umie coś doradzić?
Pozdrawiam,
Mateusz

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 18, 2003, 15:27:48 »
Ech te aplikacje "telefoniczne" i temat Bluetooth... Ja najpierw stałem się nabywcą właśnie mPhone, który miał i ma bardzo duże ograniczenia w funkcjonalności wszystkich funkcji przez Bluetooth... Potem zobaczyłem najnowszą (2.1.1) wersję Smart GSM i znowu wydałem kaskę bo ten program zdecydowanie lepiej działa właśnie z tą Nokią przez Bluetootha niż mPhone. Co prawda jeszcze nie jest to pełna funkcjonalność, ale dużo większa niż w wypadku tego pierwszego programu. Polecam:
http://www.smartsoftworks.com/

*

Offline Magik

• 10
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 18, 2003, 16:49:42 »
Bardzo dziękuję za podpowiedź, wypróbuję ten program.
Nie zmienia to faktu, że mPhone w moim przypadku nie ma "dużych ograniczeń w funkcjonalności wszystkich funkcji przez Bluetooth", tylko po prostu w ogóle nie działa przez bluetooth.
Niemniej jednak jeżeli Smart GSM jest lepszy, to nie będę już tracił czasu na próbowanie mPhona.
Jeszcze raz dzięki!
Mateusz

[Dodano: 2003-04-18 18:52:48]
Zainstalowałem  SmartGSM, ale on nie pozwala wybrać Bluetooth, jeżeli wybiorę telefon Nokii. Bluetooth jest dostępny tylko jeżeli wybranym telefonem jest Ericsson. Czy jest coś o czym nie wiem?
Pozdrawiam,
M.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 18, 2003, 23:37:24 »
Witam
Mnie się udało połączyć mPhone 2.6 z N6310. Na początku nie chciał działać. Przypadkiem odkryłem, że rusza z BT jak mam trzy skróty w BT Manager: Dial-up using, Dial-up networking, COM1.  TYLKO tak się nie wiesza przy próbie połączenia.

Pozdrowienia

Krzysiek

*

Offline Magik

• 10
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 19, 2003, 16:36:56 »
czoper napisał:

Witam
Mnie się udało połączyć mPhone 2.6 z N6310. Na początku nie chciał działać. Przypadkiem odkryłem, że rusza z BT jak mam trzy skróty w BT Manager: Dial-up using, Dial-up networking, COM1.  TYLKO tak się nie wiesza przy próbie połączenia.

Dzięki za poradę, skoro Tobie się udało, to znaczy że jednak sie da :)
Czy mógłbyś jednak sprecyzować, jak uzyskałeś akurat takie trzy wpisy w BT Manager?
Pozdr.
M.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 21, 2003, 23:28:54 »
Producent SmartGSM obiecuje (program jest wciąż w trakcie rozwoju), że niedługo będzie miał pełną funkcjonalność przez Bluetooth "w trybie Nokia" ;) A na razie ja łącze mojego iPAQa 3870 z Nokią 6310 wybierając w Phone -> Connection: Phone model: General, Connection type: Serial, COM port: BTC1:.
Program w zasadzie działa OK, z pewnymi ograniczeniami: czytać/synchronizować książkę telefoniczną w trybie Nokia/Infrared, wysyłać dzwonki/loga bezpośrednio do telefonu (z pominięciem sieci) też łącznąc w trybie Nokia/Infrared. Czekam niecierpliwie na kolejną wersję programu, bo producent obiecujue ją już wkrótce ;)