Casiopeia E-105+początkujący= ?

• 17 Odpowiedzi
  • 957 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 28, 2005, 20:23:33 »
Witam, kupiłem właśnie palmtopka jak w temacie, nie ma co się już zastanawiać jak duży błąd popełniłem (czy też może nie :D). Nie stać mnie na droższy sprzęt, a na fajerwerkach mi nie zależy ;). Na pewno zna ktoś możliwości tego sprzętu, prosiłbym o przybliżenie mi ich troszkę, słyszałem o mp3, specjalnie spreparowanych DivX i emulacji, jednak niczego nie jestem pewny :( Może ktoś obalić mity i ukazać mi prawdę? :D Moje wcześniejsze spotkania z palmtopami ograniczały się do Newtona 100 (wszystko niemieckie ;) ) i Motoroli Accompli 008 (hihi palmtop, mocne określenie...). Jakie fajne aplikacje, gry (:D) polecacie?
 I jeszcze jedna sprawa, muszę wymienić baterię, ta jest ponoć uszkodzona, napiszę więcej kiedy odbiorę komputerek. Oznaczenie bodajże JK-210LT... Ile taka przyjemność kosztuje? Albo czy mógłbym samodzielnie wymienić ogniwo (jeśli elektronika jest ok). Pozdrawiam wszystkich i plis o odpowiedzi :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 28, 2005, 20:42:20 »
Przeczytaj dzial dla poczatkujacych:
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=7289
(minimum pierwsze dwa artykuly)

i FAQ:
http://www.pdaclub.pl/faq/

Filmy na tym sprzecie to bedzie praktycznie pokaz slajdow. Muzyka to co innego, bedzie mozna odtwarzac pliki MP3. Emulacja tylko mniej wymagajacych konsol/komputerow, bo sprzet jest za slaby. W dziale z artykulami jest tekst na temat emulacji, proponuje go poczytac. Przy kazdym emulatorze napisane jest na jakim procesorze bedzie on dzialal: ARM, MIPS, SH3. Przeczytaj wspomniane artykuly dzialu dla poczatkujacych by dowiedziec sie o co z tymi procesorami chodzi.

*

Offline xzaloox

• 399
    • http://www.kszys.net
  • Sprzęt: fujitsu u810, at&t tilt, i-mate jasjar, xda, hp1940, cassiopeia e-115
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2005, 00:15:27 »
bateria http://www.expansys.com/product.asp?code=CASIOBATT

jak dales wiecej niz 100pln to przeplaciles.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 29, 2005, 18:34:43 »
No to przepłaciłem :( Ale nic, nie cofnę już tego. A propos, gdzie można załatwić takiego palmtopa za 100 zł? :D Dzięki za niezbyt pocieszające odpowiedzi ;)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 29, 2005, 20:06:55 »
Nastepnym razem przed zakupem zadaj pytanie na forum, a jeszcze wczesniej przeczytaj dzial dla poczatkujacych - pierwszy artykul, na temat zakupow.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 03, 2005, 19:42:01 »
Następny problem :/ dostałem i nie mogę się tu doszukać ani żadnego managera plików ani odtwarzacza mp3, czy tym bardziej mpg :( ten system jest chyba jakiś okrojony. Instalowałem emulator NES i TVremote controller, a po kliknięciu w Menu start pokazuje się komunikat: "Nie można odnaleść pliku TVRemote.exe" (tłumaczę z anglika), to samo z emulatorem ;( Instalacja przebiegła bezproblemowo, mam zainstalowany M$ ActiveSync 3.8, inne funkcje działają. Jeden emulator GBC udało się zainstalować ale po włączeniu obraz pokazuje się "za" ekranem, przy zmianie rozdzielczości widać urywek ekranu gry po prawej stronie. Dalej, przy instalacji programów pod PocketPC 2000 przewidzianych pod MIPS pokazuje się komunikat, że ta wersja nie jest zaprojektowana dla tego urządzenia i zostanie zainstalowana po podłączniu odpowiedniego urządzenia (in english, oczywiście). POMOCY, powiedzcie mi co robię źle, postępowałem zgodnie z FAQ i poradnikiem dla początkujących, ale joba dostaję z tym sprzętem :D Nie powiem tego osobie, która mi kupiła palmtopa bo już więcej moich postów ani to forum ani żadne inne by nie zobaczyło ;) pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 03, 2005, 23:04:30 »
Ty masz tam baaaardzo stary system. Nie dziw sie ze masa softu nie bedzie dzialac. To nie jest nawet Pocket PC... tylko Windows CE w wersji Palm-Size PC. Praktycznie zaden soft dla Pocket PC nie bedzie na tym dzialac.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 09, 2005, 16:24:52 »
okej, znalazłem to czego szukałem, jeśli ktoś potrzebuje softu na e-105 to mój mail xaradyik@wp.pl, postaram się pomóc :D
szukając rozwiązań jednak trafiłem na kolejne problemy, nie dotyczące zgodności sprzętu z oprogramowaniem (tak mi się wydaje ;) ) Mianowicie: odpalam film mpg lub avi na PocketMVP i stoi :) znaczy zawiecha totalna - soft reset i bawimy się dalej. Skróciłem byle jaki filmik, zmniejszyłem go do rozmiaru połowy ekraniku (obróbka w virtualdub) i .... to samo. Szukałem na forum i znalazłem podobny problem, więc zainstalowałem BetaPlayer. To samo. Dodam jeszcze, że na obu playerach działały mp3. Napiszcie mi plis, czy to wina zbyt słabego sprzętu? skoro w zestawie z nowym e-105 był media player to chyba jakiś film da się na nim uruchomić ;) czy to kwestia kodeka, którego użyję do kodowania obrazu? czy zakodowanie starą wersją divx pomoże? z góry thx , pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 09, 2005, 16:45:52 »
MediaPlayer w e-105 sluzy tylko do odtwarzania muzyki. Natomiast co do bledow przy uzyciu Pocket MVP i BetaPlayer to nie mam pojecia o co moze chodzic. Rozumiem ze Pocket MVP pobrales specjalna wersje dla Casio? Bo jesli dobrze pamietam to byla taka edycja.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 09, 2005, 18:52:35 »
Nie tak dawno rozstałem się z podobnym sprzętem (e-125). Filmy oglądało się na tym pięknie (proc mips 166), ale wyłącznie w BetaPlayerze (pocket MVP za skarby świata nie ruszał). Betaplayer odtwarzał bardzo płynnie i tak go polubiłem że dalej używam. A baterie w Casio to miodzio - wystarczy kupić jakąś bateryjkę Li-Ion do Nokii (taką ok 1400 mAh) i dziecinnie łatwo przełożyć. Roboty na 10 minut a bateryjki śmigają pięknie.

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 10, 2005, 13:19:41 »
Tak się stało, że dorwałem ogniwo od Siemensa ;) Pasuje doskonale :)
Przy File>open otwiera mi się okno wyboru, wybieram pliczek mp3, klikam play i śmiga. A wybiorę plik mpg lub avi i nic się już nie da zrobić, pozostaje w takim samym stanie. Bez resetu ani rusz. Wersja jest pod ten system i procek, sprawdziłem.
A i jeszcze jedna rzecz, czy żeby odebrać maile w Inbox należy instalować dodatkowe oprogramowanie na PC? skonfigurowałem połączenie i opcje konta, przy połączeniu pokazuje "Nie można znaleśc serwera ftp" (in inglisz, oczywiście). Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 10, 2005, 14:14:29 »
A te pliki Avi to wcześniej zostały przekonwertowane na format Pocket Pc? (np. programem pocket divx encoder). Bez konwertowania zużywają mnóstwo mocy obliczeniowej i faktycznie mogą się wieszać. Z tą pocztą też nie doszedłem jak to do końca ustawić, za to internet śmigał dobrze zarówno przez podczerwień jak i USB.

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 10, 2005, 15:51:12 »
Próbowałem VirtualDub i PocketDivXEncoder, oba z tym samym skutkiem. W BetaPlayer w Options>Video zaznaczyłem disabled i dźwięk słyszałem, szło normalnie, ale po zaznaczeniu GDI lub NullVideo jest kicha. Może to kwestia braku jakiegoś kodeka w BetaPlayerze? Internetu nawet nie próbowałem uruchamiać :D możliwe jest przeglądanie stron na takim palmtopie? :D myślałem, że poczta to maks.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 10, 2005, 16:01:45 »
E-105 różni się jednak dość znacznie od E-125 wersją oprogramowania (o ile się nie mylę). Pewnie stąd te problemy - u mnie betaplayer działał od razu. Co do internetu to działa - jak najbardziej, tyle że dość niewygodnie się przegląda strony w tej rozdzielczości. No i można w zasadzie zapomnieć o "animowanych" stronach - ta wersja IE nie poradzi sobie z czymś takim.

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 11, 2005, 10:42:24 »
Pliczki HTM otwierają się jako pliki pomocy, nie namierzyłem utaj przeglądarki, z windowsem na pewno nie ma :) Rzeczywiście różnica pomiędzy nim a e-125 jest kolosalna...
Co do tego GDI w BetaPlayerze, to czy nie można zaistalować jakiegoś dodatkowego sterownika video ? (tak, by n liście był odrobinkę większy wybór ;) ) A , i jeszcze prośba, jeśli miałby ktoś filmik, maksymalnie krótki, który odpalił na Cassiopei E-10x, to w miarę możliwości niech podrzuci mi go na xaradyik@wp.pl , z góry dzięki, sprawdziłbym co robię źle, czy to może jest niemożliwe, by u mnie film ruszył :) pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 11, 2005, 11:58:01 »
O ile się orientuję to betaplayer sam zawiera wszystko co potrzebne do otwarzania, nic do niego nie można "doinstalować". A na liście są zaciemnione pozycje, w związku z tym, że sprzęt ich po prostu nie obsługuje. Wiem, że w betapalyerze była opcja "cachowania" karty CF pod nazwą microdrive (to ponoć przyspieszało odtwarzanie) można z tym jeszcze pokombinować. A jeśli chodzi o szybkość to test w betaplayerze pokazywał framerate 113 % na procku 166MHz (E-125) więc 133 powino jeszcze chyba wystarczyć do odtwarzania filmów.

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 15, 2005, 15:20:38 »
Znalazłem na jakimś forum identyczny problem, opisany po angielsku. Odpisywali gościowi, że ta wersja betaplayera nie ma możliwości odtwarzania plików AVI !! No porażka totalna :D O plikach MPG jednak nic nie znalazłem, a u mnie na jedno wychodzi, ani tego ani tego. Z microdrive kombinowałem, dużo razy, zawsze z tym samym efektem :( w opisach tego palmsize jednak znalazłem możliwość odtwarzania filmów, więc albo dostanę z nim na łeb albo szybko się rozstaniemy ;) tylko teraz jak już z niego korzystam, nie wiem co bym zrobił bez niego :) Szukałem Casio Video Player, bo coś takiego znalazłem w opisach na stronkach zachodnich, ale nic. Casio już chyba o tym sprzęcie zapomniało, znalazłem linki do Windows Media Player, ale już nieaktualne, kochany microsoft... Znalazłem też jakiś update na BetaPlayera ale po zainstalowaniu nie widzę różnicy. Aha, co to jest gx.dll i czy ma coś wspólnego z playerami? pozdrawiam

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 15, 2005, 18:01:50 »
gx.dll to biblioteka dołączana dynamicznie. Na forum było o tym pliku postów bez liku. Nawet mi się rymło.